Update januari 2023

Over denken in mogelijkheden, verbinding, vertrouwen en een duurzame toekomst.

Denk jij mee?

Ik ben nu een jaar of anderhalf politiek actief en inmiddels heb ik wel geleerd: je hoeft je hier nooit te vervelen. Continu zijn er onderwerpen die ertoe doen, waar jouw mening gehoord wordt. Vind jij het van belang hoe wij werken aan een beter Baarn? Dan ben je van harte welkom om mee te denken bij onze fractievergadering of bijvoorbeeld bij een van de bijeenkomsten die we in februari organiseren.

Belangrijke onderwerpen dit kwartaal

Maar eerst een terugblik. Dit jaar begon na een vrij rustige jaarwisseling hier in Baarn voor ons met de D66 nieuwjaarsborrel op 5 januari. Altijd heel gezellig! Kort daarop organiseerden wij een bijeenkomst waar wij stil stonden bij onderwerpen die wij dit kwartaal belangrijk vinden. Bewonersparticipatie en buurtbudgetten, De Wintertuin, De Speeldoos, klimaatdoelstellingen hier in Baarn, het Baarnhuis, ontwikkelingen rond het Meander MC hebben onze speciale aandacht. En de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 15 maart natuurlijk.

Beslissingen en aandachtspunten in januari

De belangrijkste beslissingen die in Januari genomen zijn gaan over burgerparticipatie en de Wintertuin. Over beide onderwerpen hebben we een kort artikel geschreven, klik dus zeker even op de linkjes.
Daarnaast hebben wij – in de raad en achter de schermen – ons ingezet op de volgende thema’s.

Drugsbeleid
Stichting Drugsbeleid heeft de raad en het college gevraagd een nationaal burgerberaad over drugsbeleid te steunen. Na vragen van D66 over dit verzoek, heeft het college mede namens de raad haar steun uitgesproken.
 
Welzijn
PIT Baarn organiseerde medio januari een werkbezoek voor raadsleden. Tijdens deze avond in De Leuning hebben we met 18 medewerkers kennisgemaakt en over hun vakgebied gesproken. Wij zijn ons veel bewuster geworden van de belangrijke rol van PIT in onze gemeente en het steuntje in de rug dat ze vele Baarnaars geven. PIT verbindt mensen en in onze ogen ook bij aan het vertrouwen dat mensen hebben in de gemeenschap.
 
Duurzaamheid
In maart staan de Baarnse klimaatdoelstellingen op de agenda. We zeggen al jaren in de gemeente dat we in 20230 zoveel mogelijk klimaatneutraal willen zijn. Maar wat bedoelen we daar nu precies mee? Dat is de achtergrond van het raadsvoorstel dat het College zal doen. Wij vinden dit onderwerp zo belangrijk dat we niet moeten afwachten tot dat raadsvoorstel komt. Daarom hebben we nu al partijen opgeroepen om mee te denken, gesprekken gevoerd en ideeën meegegeven.

Daarnaast hebben we vragen over het Convenant Duurzaam Bouwen gesteld. De provincie Utrecht en samenwerkende overheden hebben dit convenant opgesteld om duurzamere gebiedsontwikkeling te stimuleren. In september vorig jaar is het officiële ondertekenmoment geweest, maar ook nu kunnen gemeenten zich nog aansluiten. Bij de ondertekening kan de gemeente kiezen uit het ambitieniveau op gebied van duurzaamheid (brons, zilver, goud). Wij zijn benieuwd naar het ambitieniveau van de gemeente en de manier waar de gemeenteraad hier bij betrokken wordt. Wij wachten de beantwoording af.

Activiteiten in februari

In februari en maart zijn wij weer heel actief. Ben jij benieuwd? Bekijk hier onze activiteiten.