Voorwoord van de lijsttrekker

‘Een beter milieu begint bij jezelf’ was begin jaren ’90 de slogan die ons bewust moest maken van ons energieverbruik en de gevolgen daarvan voor de wereld. Een slogan waar een hoop op af te dingen is, want misschien begint een beter milieu wel bij politieke keuzes. Maar ik was zeven en ik vond ‘het milieu’ heel belangrijk. Wat ‘het milieu’ precies was, wist ik natuurlijk niet. Maar de spotjes op radio en tv droegen bij aan het besef dat je ook zélf de wereld een beetje mooier kan maken. En dat leidde vervolgens tot eindeloos drammen bij opa’s en oma’s om via de crowdfund-actie van het Wereldnatuurfonds (dat heette toen vast nog geen crowdfunding) stukjes van de Millingerwaard aan te kopen, één van de eerste natuurontwikkelingsgebieden van Nederland. Echte natuur, dat hadden we thuis in de polder niet!

Mattijs Loor
Lijsttrekker D66 Arnhem

Inmiddels is natuurontwikkeling heel normaal geworden, snap ik dat ook polderlandschappen heel waardevol kunnen zijn en woon ik niet meer in een dorp in het westen van het land maar in de mooie stad Arnhem. Een fantastische stad waarover ik bezoekers vaak lovend hoor spreken, en terecht. Maar waar zij vooral de schoonheid zien, zie ik ook de grote uitdagingen waar Arnhem mee kampt.

Want hoewel we het dertig jaar geleden al zagen aankomen, deden we jarenlang te weinig en hebben we nu te maken met een enorme klimaatcrisis, met ongelijke kansen en een gebrek aan woonruimte. Een progressieve politiek is nodig om die problemen aan te pakken. Die politiek moet tegelijkertijd vernieuwend én verbindend zijn. Want alleen als iedereen meedoet en we niemand uitsluiten, krijgen we de verandering die nodig is voor elkaar. We moeten mensen meenemen en er begrip voor hebben dat de onzekerheid door een snel veranderende wereld voor sommigen groot is. En tegelijkertijd is er geen excuus voor stilstand. 

Er zijn heldere keuzes nodig om de problemen waar we voor staan aan te pakken. De keuzes van D66 leest u in dit programma. Ik wil de programmacommissie, Yvonne, Karlijn, Wimer, Kelly en Maarten, alle indieners van aanvullingen en wijzigingen en iedereen die daarbuiten heeft meegedacht en meegewerkt van harte danken voor dit complete en heldere verhaal. Dit programma is een leidraad voor de komende vier jaar. Er ligt een mooie en uitdagende opdracht voor de nieuwe fractie om hiermee aan de slag te gaan.

De coronacrisis drukt zwaar op Arnhem. Maar deze tijd heeft ook ons aanpassingsvermogen laten zien. We voelden de kracht van elkaar helpen en zagen tijdens de crisis de mogelijkheden van een lokale overheid die snel zaken voor elkaar te krijgt. En Arnhem heeft alles in zich om ook de klimaatcrisis, de kansencrisis en de wooncrisis aan te kunnen.

We hebben de creativiteit en technologische innovatie om de oplossingen voor de klimaatcrisis hier te verzinnen en te maken. We hebben de politieke wil en de sterke maatschappelijke netwerken in de wijken om de kansengelijkheid daadwerkelijk te vergroten. We hebben een prachtige groene stad en daarmee alle reden om compact te bouwen en hier de aantrekkelijke en groene stedelijke woonbuurten van de toekomst te realiseren.

Onze stad zal de komende jaren veranderen. Maar als we uitgaan van al het goede wat er al is, zal zij alleen maar méér Arnhem zijn, zullen bezoekers deze stad nog mooier vinden en zullen we de grote problemen die er zijn, oplossen.

Mijn ambitie is, net als toen ik zeven was, om de wereld, en dus deze stad, een klein beetje mooier te maken. En dat doen we samen, want er staat een fantastisch D66-team klaar om in de gemeenteraad aan de slag te gaan met onze oplossingen voor de uitdagingen van de stad. Dat gaan we doen met lef, met toewijding en samen met iedereen in de stad en in de gemeenteraad die ook met deze grote uitdagingen aan de slag wil. We kiezen voor inhoudelijke en constructieve politiek, altijd in het belang van Arnhem. Het draait immers in de politiek om de ideeën (die vinden we in ruime mate in dit programma) én om de resultaten.

Dus doe mee, stem D66 en bouw samen met ons aan een nog mooier Arnhem!