Open en transparant
D66 wil een stadsbestuur dat dienstbaar is aan de inwoners van Arnhem. De gemeente moet bereikbaar zijn, vragen helder beantwoorden en zich houden aan afspraken en wettelijke termijnen. Een open en transparant bestuur is noodzakelijk voor het vertrouwen van inwoners in de overheid.
- Begrijpelijke taal. De gemeente gebruikt begrijpelijke taal (op B1-niveau). Moeilijke woorden leggen we uit en waar mogelijk maken we gebruik van beeldmateriaal of een voorleesfunctie. Ook komt er meer aandacht voor de tijdigheid van communicatie. Daarbij heeft zowel de gemeente als D66 een voorbeeldfunctie.
- Tijdig en toegankelijk. Als de gemeente inwoners informeert, doet ze dat ruim op tijd en zo toegankelijk mogelijk. We maken altijd duidelijk waar mensen met vragen terecht kunnen en zorgen dat die vragen ook vlot worden beantwoord.
- Bereikbaar en aanspreekbaar. Een open overheid is goed bereikbaar, ook fysiek en per telefoon. Inwoners zijn geen nummer en menselijke communicatie staat centraal. Ook inhoudelijke vragen moeten telefonisch beantwoord kunnen worden en niet enkel per e-mail of via een app.
- Informatie automatisch toegankelijk. We ontwikkelen de komende jaren een werkwijze waarbij zoveel mogelijk gemeentelijke informatie automatisch voor inwoners toegankelijk wordt.
- Openbare stukken zonder zwartlakken. Informatie en stukken die nog niet openbaar gemaakt zijn, worden ruimhartig aan inwoners verstrekt als zij daarom vragen. Het weglakken van tekst wordt alleen in uiterste noodzaak gedaan. We voorkomen dat een WOB-verzoek nodig is om aan openbare informatie over het stadsbestuur te komen.
- Open data. De gemeente verzamelt door onderzoeken en metingen veel gegevens. Die gegevens zijn van ons allemaal. Binnen de regels van de privacywetgeving maken we data zo veel mogelijk openbaar voor inwoners, bedrijven en instellingen.
- Zorgvuldige controle. Goed toezicht op het gemeentelijke bestuur is nodig voor een open en transparante overheid. De gemeenteraad voert deze taak uit door toe te zien op het beleid en de uitvoering. De interne gemeentelijke controles en de controle door de gemeenteraad, de accountant en de Rekenkamer moeten zorgvuldig plaatsvinden en voldoende aandacht van de politiek krijgen.