Bijstand een tussenstation, geen eindstation
Veel inwoners die in de bijstand zitten, willen weer aan het werk. Maar te vaak staan regels hier in de weg. D66 maakt ruimte om Arnhemmers op maat te helpen. Er worden minder eisen gesteld zodat inwoners makkelijker aan de slag komen, eventueel met een gedeeltelijke bijdrage van de overheid.
- Werken naast een uitkering. Het is mogelijk om met een uitkering tijdelijk bij te verdienen of aan de slag te gaan als vrijwilliger.
- Meer kansen voor omscholing. Het volgen van een opleiding of omscholingstraject wordt makkelijker voor Arnhemmers in de bijstand. Ook een volwaardige mbo- of hbo-opleiding is mogelijk.
- Opstap naar een baan. De gemeente ondersteunt meer maatschappelijke werkplekken (zoals Activerend Werk) voor mensen die het lastig vinden om aan een baan te komen.
- Werk, onderwijs of ondersteuning. Arnhemmers in de bijstand krijgen van de gemeente een aanbod voor werk, onderwijs of ondersteuning. Afwachten is geen optie. Maatwerk is hierbij cruciaal. Activerend werk is een goed voorbeeld, maar doorstromen naar een passende baan blijft zoveel mogelijk het doel.