Voorkom gehoorschade bij Arnhemse jongeren

Beeld: D66

Afgelopen week kwam het nieuws dat uitgaansgelegenheden zoals kroegen en clubs en poppodia voorlopig niet worden verplicht hun muziek zachter te zetten dan 100 decibel.* D66-raadslid Joris Brandts: “Het festivalseizoen is in volle gang. Helaas zien we een toenemend aantal jongeren dat te maken heeft met gehoorbeschadiging. Het is dan ook ontzettend belangrijk dat hier voldoende bewustwording over is en er op festivals en in kroegen oordoppen beschikbaar zijn.”

Vrijwillige afspraken en geen verplichting

Het kabinet besloot onlangs, tegen het advies van de Gezondheidsraad in, om festivalorganisatoren, kroeg- en discotheekeigenaren niet te verplichten het geluidsvolume te verminderen. Dat levert voor ondernemers te veel problemen op, aldus het kabinet. Het kabinet zet nu in op afspraken met de horeca op vrijwillige basis en het gebruik van oordoppen.

Meer jongeren met gehoorproblemen

D66 ziet een toenemend aantal jongeren dat te maken heeft van gehoorbeschadiging. Naar schatting kampen ruim een miljoen Nederlanders met tinnitus. Tinnitus, ofwel het constant horen van een piep of ruis, is een van de risico’s voor concert- en clubgangers. Deze aandoening is nagenoeg onbehandelbaar en is vaak levenslang, zegt ook de Wereldgezondheidsorganisatie.

Voldoende aanbod gehoorbescherming

Het is belangrijk dat het probleem van toenemende gehoorschade onder jongeren wordt aangepakt. De D66-fractie stelde daarom mondelinge vragen aan het gemeentebestuur. Brandts: “We willen weten of Arnhemse uitgangsgelegenheden en festivals voldoende gehoorbescherming aanbieden aan bezoekers, bijvoorbeeld oordopjes. Het college kan bijvoorbeeld overwegen om daar bij de vergunningvoorschriften van festivals en uitgaansgelegenheden afspraken over te maken.”

Bewustwording

Naast gehoorbescherming is ook bewustwording van belang. Brandts: “Ik denk dat dat de gemeente meer kan doen om de risico’s van gehoorschade te beperken, bijvoorbeeld met een campagne. Arnhem is een bruisende festival- en uitgaansstad en dat willen we graag zo houden. Dan is het belangrijk dat iedereen op een veilige manier van de muziek kan genieten. Als we de cijfers zien kunnen we concluderen dat we niet genoeg doen om de gezondheid van het gehoor te beschermen.”

* Geluid horeca en concerten niet verplicht omlaag, artsen teleurgesteld (nos.nl)


UPDATE 12 JULI 2023:
In antwoord op de vragen van D66 gaf wethouder Roelofs aan dat voor festivals afspraken bestaan over het aanbieden van gehoorbeschermende middelen. Voor uitgaansgelegenheden geldt dit (nog) niet, omdat dit juridisch nog niet mogelijk is. Wel zijn er vanuit horecaondernemers verschillende initiatieven opgestart om samen op te trekken om gehoorbeschadiging onder bezoekers te voorkomen. Daarbij voelt de wethouder zich gesterkt door de aandacht voor dit onderwerp naar aanleiding van de vragen van D66. Joris Brandts: “Goed ook dat het college heeft aangegeven met festivals en uitgaansgelegenheden in gesprek te willen gaan om hierover meer bewustwording te creëren.”