Hoe zit het nu met straatintimidatie in Arnhem?

Beeld: Ozgu Ozden / Unsplash

In onze stad wordt straatintimidatie stevig aangepakt. Mede door inzet van D66 en SP bestaat het beleid uit voorlichting, preventie én afstraffing van seksuele straatintimidatie. D66-raadslid Sabine Andeweg wil weten hoe de situatie nu is in Arnhem. “Onderzoek is nodig, ook om te weten wat het resultaat is van de aanpak van de gemeente.”

Meten is weten

Op 27 januari 2021 nam de Arnhemse raad unaniem het voorstel aan om seksuele straatintimidatie te monitoren. Andeweg: “Als we weten hoe vaak en op welke manier straatintimidatie voorkomt in Arnhem, kunnen we het resultaat van de aanpak beter beoordelen. We zijn nu een jaar verder dus hoog tijd voor een rapportage.”

Pijnlijk actueel

Afgelopen week meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat tussen 2020 en 2021 twee op de drie jonge vrouwen zijn lastiggevallen op straat. De helft werd ongewenst nagefloten, een kwart werd bovendien weleens achterna gelopen of achtervolgd. Al eerder bleek uit onderzoek dat in Arnhem 63 procent van de meisjes en vrouwen last heeft van seksuele intimidatie op straat. Een van de aanbevelingen was: doe meer onderzoek naar zowel daders als slachtoffers om de omvang van het probleem in kaart te brengen. Terecht dat Andeweg daar vorige week samen met SP-raadslid Sarah Dobbe vragen over stelde aan het college. Andeweg: “Het is belangrijk om op de hoogte te zijn én te blijven hoe vaak seksuele intimidatie en seksueel overschrijdend gedrag voorkomt en of het verbetert of verslechtert. Want het heeft grote invloed op het leven van vrouwen en het gedrag van mannen.”

Rapporteer ook over de daders

Het CBS onderzocht niet wie de daders van de straatintimidatie zijn. Uit eerder onderzoek in Rotterdam bleek dat het vaak ging om jonge mannen die in een groep opereren. Volgens socioloog Mischa Dekker, gepromoveerd met zijn onderzoek naar straatintimidatie, moet de oplossing van het probleem bij mannen worden gevonden. Andeweg: “Mischa Dekker constateert dat straatintimidatie een mannenprobleem is, waar je jongens op aan mag spreken. Het lijkt ons daarom goed dat het college in de rapportage over straatintimidatie niet alleen de slachtoffers, maar ook de daders onderzoekt. Dat is echt nodig om de veiligheid van vrouwen op straat te verbeteren.”