Meer waardering voor pleegouders

Tijdens de Week van de Pleegzorg 2022 zijn op 31 Arnhemse scholen en sportclubs spandoeken gehangen om aandacht te vragen voor pleegzorg. Beeld: D66 Arnhem

Tijdens de Week van de Pleegzorg in november vroeg D66-raadslid Carolien Zwijnepoel het college om Arnhemse pleegouders te laten merken hoe waardevol ze zijn. “Belangrijk dat er meer waardering komt voor pleegouders. Zeker omdat de hoeveelheid nieuwe pleegouders daalt en er een tekort is aan pleegouders in Arnhem.” Het college heeft hier nu gevolg aan gegeven.

Afgelopen november nam de raad een voorstel van D66 aan om meer in te zetten op het behoud van pleegouders. Het college is daarna in gesprek gegaan met pleegouders, pleegzorgwerkers en pleegzorgorganisaties uit de regio Arnhem. Zo is onderzocht wat het best aansluit bij hun wensen en behoeften.

Aandacht en waardering

Voortaan worden Arnhemse pleegouders jaarlijks op creatieve wijze voor hun inzet bedankt. Dat zal gebeuren rond de jaarlijkse Week voor de Pleegzorg in november. Een klein maar symbolisch belangrijk steuntje in de rug. Ook is er nu een plan van aanpak om de inzet op het behouden van pleegouders te vergroten. Carolien Zwijnepoel: “Het voortijdig stoppen van pleegouders is een ingrijpende en negatieve ervaring voor jongeren. Daarom is het belangrijk om pleegouders te ondersteunen en het gevoel te geven dat ze worden gehoord en gezien.”

Week van de Pleegzorg

Elk jaar organiseert Jeugdzorg Nederland de Week van de Pleegzorg. In deze landelijke actieweek wordt aandacht gevraagd voor pleegzorg en het tekort aan pleegouders. Afgelopen november was de aftrap van deze week in Arnhem. Radiomaker en pleegouder Gijs Staverman trapte samen met burgemeester Marcouch de week af door de Eusebiuskerk groen uit te lichten.

Onmisbare rol

In Nederland zijn ruim 800 kinderen op zoek naar een thuis. Ook in Arnhem is er een ernstig tekort een pleeggezinnen. Zwijnepoel: “Pleeggezinnen zijn onmisbaar voor onze stad. Dankzij hun inzet kunnen Arnhemse kinderen ‘zo thuis mogelijk’ opgroeien. Daar moeten we zuinig op zijn!”


Pleegouders zijn hard nodig. Ook in Arnhem. Voor kinderen van verschillende leeftijden en in verschillende vormen van pleegzorg. Iets voor jou? Wil je er meer over weten en erover nadenken wat jij voor een kind kunt betekenen? Vraag informatie aan en bezoek een informatiebijeenkomst.