Heroverweeg omstreden aanbod Gelrepas

D66 vindt dat Arnhemmers niet de dupe mogen worden van dubieus aanbod bij de Gelrepas. Raadslid Joris Brandts. “Wat onze fractie betreft is het niet wenselijk dat omstreden aanbieders worden toegelaten tot de Gelrepas. Als blijkt dat veel van deze omstreden aanbieders binnen de regels vallen, dan mogen we daar best opnieuw naar kijken.”

Onverantwoord aanbod

Omroep Gelderland onthulde 15 juni in een artikel dat bij meedoen-regelingen gekoppeld aan de Gelrepas, ook aanbod zit van bedrijven die volgens Vereniging tegen de Kwakzalverij omstreden diensten leveren. Dus diensten die volgens de medische wetenschap geen enkel bewezen effect hebben. Het artikel geeft als voorbeeld dat mensen de Gelrepas kunnen gebruiken voor de betaling van omstreden diensten van een medium/spiritueel coach die je leert hoe je aura’s leest of contact legt met overleden dierbaren. Vaak met flinke bijbetaling. D66 vindt het onverantwoord dat dit type diensten aangeboden wordt aan Arnhemse gebruikers van de Gelrepas. Reden om hierover samen met de fracties van GroenLinks, PvdA en VVD vragen te stellen aan het college.

Meedoen met de maatschappij

Het is belangrijk dat de Gelrepas wordt ingezet waarvoor het bedoeld is, namelijk het mee kunnen doen aan de maatschappij. Dat kan zijn het betalen van lidmaatschap van een sportvereniging, aanschaf van sportkleren, bijwonen van een theatervoorstelling of een abonnement bij de bibliotheek. Brandts: “Mensen die gebruikmaken van de Gelrepas moeten kunnen kiezen uit een breed maatschappelijk aanbod, maar we willen voorkomen dat Arnhemmers die de pas gebruiken worden opgelicht door discutabele aanbieders.” D66 wil ook graag weten of er, als vervolg op het aanbod vanuit de Gelrepas, aanvullende trajecten worden aangeboden waar kosten aan vastzitten. Brandts: “En we willen van het gemeentebestuur horen of er wat wordt gedaan om slechte aanbiedingen uit het aanbod te weren.”

Zeven Gelrepas-gemeenten

Als blijkt dat veel omstreden aanbieders binnen de regels van de Gelrepas vallen, mag er wat D66 betreft opnieuw naar gekeken worden. Brandts: “Je moet je afvragen of je als gemeente deze praktijken financieel moet willen ondersteunen.” Binnen de Gelrepas werken zeven gemeenten samen: Arnhem, Duiven, Renkum, Rheden, Rozendaal, Westervoort en Zevenaar. Inmiddels hebben ook de gemeenten Duiven en Westervoort hun twijfels over bepaalde aanbieders. Als de regels voor het aanbod van de Gelrepas moet veranderen, dan zullen de zeven gemeenten die meedoen dat gezamenlijk moeten afspreken.