D66 stelt vragen over controles schijnzelfstandigheid zzp’ers

Beeld: Unsplash/Marvin Meyer

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst handhaven op schijnzelfstandigheid bij zzp’ers. D66-raadslid Joris Brandts maakt zich zorgen over de gevolgen van deze controles voor zzp’ers en werkgevers in Arnhem en heeft daarom vragen gesteld aan het college.

Belangrijke werklocaties voor Arnhem

De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) is bedoeld om schijnzelfstandigheid tegen te gaan, onder andere door te bepalen of een zelfstandige echt als zelfstandige werkt of feitelijk in loondienst is. De Wet ligt er al even, maar vanaf januari 2025 zal gehandhaafd worden op naleving. Dit betekent dat de Belastingdienst actiever zal controleren of er sprake is van schijnzelfstandigheid. Organisaties die niet volgens de regels zzp’ers inhuren, lopen risico’s op boetes en het alsnog moeten afdragen van sociale premies en belastingen.

Gevolgen van strengere controles

Voor een groot deel van de 1,25 miljoen zzp’ers in ons land kan deze handhaving grote gevolgen hebben. D66-raadslid Joris Brandts: “Bedrijven worden naar verwachting strenger bij het inhuren van externe krachten. Veel partijen die zzp’ers inhuren kiezen voor een terughoudend en voorzichtig inhuurbeleid om het risico van naheffingen en boetes te vermijden. Voor bijvoorbeeld het onderwijs, de zorg en kinderopvangorganisaties in Arnhem kan het wegvallen van zzp’ers grote gevolgen hebben: zij hebben mogelijk door de nieuwe wet onvoldoende personeel of zijn genoodzaakt om gebruik te maken van dure inhuurconstructies.”

Zijn we goed voorbereid?

Het aantal zzp’ers in Arnhem is de afgelopen vier jaar met 38 procent toegenomen, tot 18.146 aan het begin van dit jaar. Brandts vroeg aan het Arnhemse college of een inschatting gegeven kan worden van de mogelijke gevolgen van de aangekondigde handhaving voor de Arnhemse arbeidsmarkt? Verwachten zij bijvoorbeeld dat zzp’ers zullen stoppen? Verder is hij benieuwd wat het college doet of heeft gedaan om werkgevers en zzp’ers in Arnhem voor te bereiden? Wordt er bijvoorbeeld (eventueel met partners) begeleiding voor zzp’ers aangeboden om hen te helpen als zelfstandige te werken binnen het nieuwe handhavingsregime? Ten slotte stelt hij een aantal vragen over de verwachte toename van zelfstandigen in Arnhem die aankloppen bij hulploketten zoals het ondernemersloket. Zijn we voorbereid op een mogelijke hulpvraaggolf?

Het college reageert in januari op de gestelde vragen.