Energie besparen
Het besparen van energie is de eerste stap richting een energieneutraal Arnhem. We moeten niet meer gebruiken dan strikt noodzakelijk. De gemeente moet daarbij het juiste voorbeeld geven, maar ook inwoners en bedrijven hebben een eigen verantwoordelijkheid om te verduurzamen.
- Geen enkele woning nog energielabel G. In 2026 heeft geen enkele woning in Arnhem nog het laagste energielabel. Door particuliere woningbezitters actief te begeleiden naar het besparen van energie vanuit een Energieloket, maken we dat mogelijk.
- Duurzaam en gasloos. Zodra het mogelijk is, nemen we lokale duurzaamheidsdoelen op in de bouwregelgeving. Nieuwbouwwoningen krijgen geen gasaansluiting meer.
- De gemeente geeft het voorbeeld. Voor 2026 is het gemeentelijk vastgoed, waaronder scholen, sportgebouwen en het stadhuis, energieneutraal. Ook vervangt de gemeente alle openbare verlichting door LED.
- Slim en elektrisch vervoer. We rollen in alle wijken een netwerk uit van moderne laadpalen (waarmee we voertuigen kunnen voeden met energie alsook energie kunnen onttrekken aan die voertuigen), en stimuleren het gebruik van elektrische deelauto’s.
- Duurzaamheidsleningen. In Arnhem is 200 miljoen euro nodig voor het verduurzamen van particuliere woningen. Door middel van duurzaamheidsleningen worden inwoners daarbij geholpen. Want duurzaamheid loont: deze leningen kunnen met de opbrengst van energiebesparing worden afgelost. We willen dat duurzaamheidsleningen ook ingezet kunnen worden voor bedrijven en instellingen.
- Duurzame bedrijven. Bedrijven worden ondersteund om maatregelen te treffen die zich terugverdienen. Met een voucherregeling levert de gemeente een financiële bijdrage aan de advies- en begeleidingskosten. Het stimuleren van verduurzaming combineren we met een striktere handhaving van de Wet Milieubeheer, die bedrijven dwingt ook daadwerkelijk duurzaam te investeren.