Partijdige kieswijzer: D66 en Arnhem Centraal
Twijfel je nog tussen D66 en Arnhem Centraal? Wij durven de vergelijking wel aan! Met de partijdige kieswijzer laten we je de belangrijkste verschillen zien.
De verschillen
Voor D66 is onderwijs prioriteit nummer 1. Daarmee gaan we een flinke stap verder dan Arnhem Centraal. Met een rijke schooldag bieden we kinderen naast rekenen en taal ook cultuur, muziek en sport aan op school. Daarvoor zijn we bereid flink te investeren. Ook zet D66 zich er nadrukkelijk voor in de grote verschillen in kansen tussen wijken te verkleinen, bijvoorbeeld door zomerscholen of het organiseren van huiswerkbegeleiding. Ten slotte wil D66 veel meer investeren in goede onderwijshuisvesting. De plannen voor de huisvesting van middelbare scholen zoals door Arnhem Centraal-wethouder Roelofs gepresenteerd pakken kansengelijkheid onvoldoende aan. D66 wil bijvoorbeeld dat het makkelijker wordt om binnen één schoollocatie te door te stromen tussen vmbo, havo en vwo, zodat kinderen het maximale uit zichzelf kunnen halen zonder van school te hoeven wisselen.
D66 wil vooroplopen in het oplossen van de klimaatcrisis. Dat is belangrijk voor onze wereld, én biedt grote kansen voor Arnhem als energiestad! Juist bij het oplossen van lastige vraagstukken over verduurzaming en nieuwe energiebronnen kan de Arnhemse innovatieve industrie helpen. Dat levert onze stad duizenden banen op. Arnhem Centraal focust op koelteplekken en energieneutrale nieuwbouw, waar D66 ook bestaande buurten wil verduurzamen. Zowel bewoners als bedrijven moeten we ondersteunen bij isolatie en zonnepanelen. Tegelijkertijd stellen we waar mogelijk strenge eisen om bedrijven te dwingen te verduurzamen.
D66 durft ingrijpende keuzes te maken om iedereen een kans op een betaalbare woning te bieden. Nu en in de toekomst. Arnhem Centraal stelt voor een integraal Arnhems woonplan te maken en wil de gevolgen in de tussentijd dempen met tijdelijke woningen. D66 bouwt de hoogte in en kiest voor een verdichtingsplan per wijk, terwijl Arnhem Centraal zoveel mogelijk vasthoudt aan laagbouw en daarmee groen opoffert of de woningbouw vertraagt.
Een arbeidsmarkt voor iedereen vraagt de inzet van de gemeentepolitiek. Arnhem Centraal gaat op dit vraagstuk in hun plannen voor Arnhem niet in. D66 wil meer Arnhemmers aan het werk helpen. De overheid moet mensen die willen werken ondersteunen door het volgen van een opleiding of omscholingstraject makkelijker te maken voor Arnhemmers in de bijstand en werken naast een uitkering mogelijk te maken. Daarnaast werkt D66 met ondernemers samen aan Arnhem. Dat betekent een goede aansluiting van opleidingen op werkgevers, investeren in economische ontwikkeling en waar het kan regeldruk beperken. Zo zorgen we voor meer banen voor Arnhemmers en een bruisende stad.
Voor D66 betekent vrijheid dat we vertrouwen op de eigen kracht van mensen. Arnhem Centraal kiest liever voor het opgeheven vingertje en het inzetten van veel meer handhavers. Als D66 gaan we verder in de vrijheid om jezelf te kunnen zijn. We vinden dat de gemeente veel pro-actiever moet zijn in het omverwerpen van barrières voor minderheden en in het tegengaan van onbewuste discriminatie (ook binnen het stadhuis zelf). Na het verdwijnen van een rapport over discriminatie binnen de gemeente was Arnhem Centraal in eerste instantie ook kritisch op het college van B&W. Toen de positie van de betrokken wethouder in het geding kwam, was het echter Arnhem Centraal dat haar de ruimte bood om aan te blijven.
De betaalbaarheid van onze zorg staat ernstig onder druk. Naast zorgen dat jeugdzorg zich kan richten op jongeren die de hulp het hardst nodig hebben – zoals Arnhem Centraal ook wil- kijkt D66 ook hoe we de druk op de zorg kunnen verlichten met betere ondersteuning van mantelzorg en technologische innovaties. We bereiden de stad voor op een snel groeiend aantal inwoners met dementie.
D66 heeft grote ambities met de Arnhemse cultuursector. We investeren in meer cultuur in andere delen van de stad (bijvoorbeeld in Zuid) én in het vergroten van kansen voor jonge makers – daar is ook Arnhem Centraal het mee eens. Voor D66 is Arnhem één stad met één centrum. Arnhem Centraal wil cultuurvoorzieningen waar mogelijk naar Arnhem Zuid verplaatsen, ten koste van het stadscentrum. Wij kiezen voor goede voorzieningen in de wijken in zuid, onder andere voor ontmoeting en voor cultuureducatie (uitbreiding van Rozet in Kronenburg, Jacobiberg naar zuid, ruimte voor muziek- en dansles in andere gemeentelijke gebouwen). Maar stedelijke en regionale voorzieningen zoals het Stadstheater horen wat ons betreft bij elkaar in het centrum. D66 zorgt dat topinstellingen zoals Introdans en Oostpool goede huisvesting krijgen. Zo blijft Arnhem de culturele hoofdstad van Oost-Nederland.
Net als D66 wil Arnhem Centraal ondermijning bestrijden, criminaliteit voorkomen en zorgen voor een veilige leefomgeving, bijvoorbeeld door straatintimidatie tegen te gaan. Op twee punten zetten wij er – ook lokaal – een stapje bij: we kiezen voor een realistisch drugsbeleid waarin we reguleren in plaats van verbieden en kiezen voor het volledig decriminaliseren van sekswerk. Ook hebben wij aandacht voor misstanden bij de politie: etnische profileren gaan we tegen.
Meedoen met D66
Laat je stem klinken. We zijn met velen. Zet nu de volgende stap. Doe met ons en Sigrid Kaag mee.
Of start een nieuwe vergelijking
Selecteer de thema’s die jij belangrijk vindt
Meedoen met D66
Wij geloven dat je écht vrij bent als we dat samen zijn. Als iedereen gelijke kansen krijgt. We mensen helpen die het nodig hebben. We laten iedereen vrij, maar laten niemand vallen.
Ontvang updates van Rob Jetten
Denk en praat mee met D66
Gemakkelijk lid worden wanneer je wil