D66 voegt kunst, seksuele gezondheid en sociaal ondernemen toe aan welzijnsaanpak

In de Sociale Basis, een investering van 100 miljoen euro in het welzijn van Amsterdammers, zijn er drie voorstellen van D66-raadslid Anne opgenomen: seksuele gezondheid, kunst en cultuur, en de potentie van sociale ondernemingen. Wehkamp: “De Sociale Basis is een goed kader van alle sociale programma’s in de stad, zoals jongerenwerk en hulp aan alleenstaande ouders. Ik ben blij dat seksuele gezondheid hier aan toegevoegd is. Want jongeren gebruiken steeds minder anticonceptie, blijkt uit onderzoek. Ook is het belangrijk dat we samenwerken met sociale ondernemingen, voor een breder aanbod en draagvlak in de stad. En kunst, creativiteit en cultuur zijn bewezen middelen om het welzijn van Amsterdammers te verbeteren.”

Seksuele gezondheid

Het gebruik van anticonceptiemiddelen, zoals de pil en condooms, onder jongeren neemt steeds verder af, blijkt uit onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland. Een zorgwekkende trend want het aantal soa’s neemt in deze groep toe. Eén van de oorzaken hiervan is het rondgaan van veel misinformatie over seksualiteit, bijvoorbeeld verspreid op sociale media. Daarnaast is het lastig om jongeren in bepaalde stadsdelen te bereiken. Om dit tij te keren heeft de gemeente al besloten om meer te investeren in seksuele voorlichting. Het toevoegen van de seksuele gezondheid aan de Sociale Basis is een belangrijke vervolgstap om de seksuele weerbaarheid van jongeren te vergroten.

Kunst en sociale ondernemers

De oproep om kunst, creativiteit en cultuur te erkennen als middelen om het welzijn van Amsterdammers te vergroten, wordt gedaan door onder meer de GGD, Cliëntenbelang, en stadsdeel Oost. Vooral voor mensen met mentale problemen kan het een krachtig middel zijn om perspectieven te veranderen, te verbinden en begrip op te roepen.

De stad kent vele sociale ondernemingen die actief bijdragen aan het welzijn van Amsterdammers. Zoals Oma’s Soep, die kookdagen organiseert met ouderen om eenzaamheid tegen te gaan. Door sociale ondernemingen als partners op te nemen in de Sociale Basis, kan het aanbod van sociale programma’s in de stad versterkt en verbreed worden. D66-raadslid Erik Schmit: “Om het welzijn van Amsterdammers te verbeteren is het van belang dat we de handen ineen slaan met alle partners in de stad. En sociale ondernemingen zijn een belangrijke versterking van ons sociale ecosysteem.”