Lievelingsplek in Amsterdam?
De omgevallen boom in het Vondelpark.
Naïef als ik was in mijn jeugd dacht ik dat onverdraagzaamheid nooit voet aan de grond zou krijgen in Nederland, maar wat zat ik daarnaast. In mijn vormende jaren vlogen er achtereenvolgens twee vliegtuigen het WTC in, werd Pim Fortuyn vermoord en Theo van Gogh vermoord. Opeens maakte het uit waar je vandaan kwam, of je naar een kerk of moskee ging en of je rechts of links was. Ik was in verwarring en werd politiek wakker, ik voelde dat ik mij moest verzetten tegen onzin, onrecht en onverdraagzaamheid. En helaas is die strijd nu urgenter dan ooit.
De stad waar iedereen om elkaar geeft en gelooft in de belofte dat morgen beter is dan vandaag. In 2019 is daar een Amsterdammertje bijgekomen, onze zoon Mozes. Dat moment heeft mijn leven ingrijpend veranderd. Net als elke jonge Amsterdamse ouder sta ik dagelijks op met de vraag: in wat voor stad groeit Mozes op en welk leven ligt er voor hem in ons Amsterdam?
Krijgt Mozes straks wel het beste onderwijs? Kan hij een huis vinden wanneer hij het tijd vindt om uit te vliegen? En wat als Mozes opvalt omdat hij niet past in wat anderen denken dat “normaal” is. Kan hij bijvoorbeeld veilig over straat hand in hand met een vriendje, of in een jurk met make-up op naar de club? En is het ons straks gelukt om de klimaatverandering zo af te remmen dat hij een zorgeloze toekomst voor zich ziet? Een toekomst waarin hij zelf ook weer kinderen op de wereld durft te zetten. En dan is er natuurlijk de allesomvattende vraag of Mozes straks wel geld kan verdienen in de Amsterdamse economie. Want hoe is die economie er aan toe wanneer de krater die COVID-19 geslagen heeft zichtbaar wordt? Eigenlijk vraag ik mij af of Mozes dezelfde kansen krijgt als Amsterdam die mij gegeven heeft.
De keuzes die wij de komende verkiezingen maken zullen de toekomst van de stad – en dus ook de toekomst van Mozes – vormen. Juist daarom voel ik de passie om mij nog vier jaar voor de toekomst van de stad in te zetten.
De omgevallen boom in het Vondelpark.
De komende Gemeenteraadsverkiezingen zijn enorm belangrijk: de stad zal de corona-crisis achter zich laten en staat op het punt door te groeien naar meer dan een miljoen inwoners. De stad zal weer bloeien en de groei biedt grote kansen om de stad sterker te maken voor iedereen. Door nu te investeren in de stad en de groei te omarmen kunnen we onze economie verduurzamen, de stad mooier en groener maken, de kansenongelijkheid aanpakken en zorgen voor meer betaalbare woningen voor iedereen.
D66 is een partij die staat voor pragmatisme en vrijheid. Een partij zonder dogma’s. Wij lossen samen problemen op. D66 heeft oog voor anderen en vecht tegen populisme.
Ook gaat D66 de strijd aan met racisme, xenofobie en haat. Ik noem het bewust ook een strijd omdat ik geloof dat wij hier echt tegen moeten vechten. Het is niet normaal dat je kansen anders zijn als je geboren bent met een andere huidskleur of een achternaam die moeilijk te spellen is.
Mystic Garden Festival. Dit is misschien wel het mooist aangeklede festival van Nederland en ik hou enorm van elektronische muziek. Het was geweldig om hier bij te zijn.
De valse dageraad van Jan van Aken. Een verhaal dat zich afspeelt in 1065. Het is een historische roman over de Middeleeuwen in Nederland. Ik las dit boek op de middelbare school en vond het fascinerend. Het is een prachtige combinatie van liefde en oorlog en tegelijkertijd leer je veel over de Middeleeuwen in Nederland. Een enorme aanrader!