Ilana Rooderkerk

Beeld: D66

Mijn naam is Ilana Rooderkerk en ik ben fractievoorzitter van D66 Amsterdam. Naast het fractievoorzitterschap ben ik woordvoerder onderwijs, openbare orde & veiligheid. Ik woon met mijn verloofde en zoontje aan het Westerpark in Amsterdam. 

  • 37 jaar
  • Leiderdorp
  • Amsterdam
  • Zij/haar

Amsterdam is van oudsher een vrije stad. Een plek waar mensen zichzelf kunnen zijn en hun eigen toekomst bepalen. Voor mij was het de reden om in mijn studietijd in Amsterdam te gaan wonen, de stad waar mijn moeder en oma geboren zijn. Amsterdam groeide in die jaren snel en dat is op zich positief. Alleen kunnen weinig mensen nu een huis vinden en dat ook nog met een gemiddelde huur van 1.600 euro per maand. Daarnaast hebben ruim 10.000 kinderen geen vaste leraar voor de klas. Mensen hebben hierdoor minder kansen om hun eigen toekomst te bepalen. Door de woon-, klimaat- en kansencrisis in het onderwijs staat Amsterdam als vrije stad staat onder druk. Dat gaat mij aan het hart. 
 
De afgelopen acht jaar heb ik Amsterdammers een stem mogen geven, vanaf 2014 in het stadsdeel en vanaf 2018 in de raad. Daarbij vind ik het van belang dat wij samenwerken met andere partijen in de raad en in andere steden om verandering voor elkaar te krijgen. Vanuit verbinding, in plaats van conflict. Ik ben het liefst dagelijks in gesprek met bewoners, experts en beleidsmakers om mensen verder te helpen. Natuurlijk neem ik ook mee wie ik ben en hoe ik de stad ervaar. Bijvoorbeeld als nachtcultuur liefhebber, Toezichthouder bij Theater De Krakeling en moeder van een zoon geboren in coronatijd. Ik heb Politicologie gestudeerd aan de UvA en heb jaren gewerkt als woordvoerder in Den Haag op verschillende ministeries. Daarvoor was ik actrice en speelde ik in Onderweg Naar Morgen. 
 
Ik zet mij ervoor in dat je op school niet alleen iets, maar ook iemand wordt. Je een betaalbaar huis kan vinden en als vrouw of LHBTIQ+-er veilig over straat kan. Op mijn initiatief heeft de raad voorstellen aangenomen voor meer leraren voor de klas, betaalbare starterswoningen en minder straatintimidatie. Ik kreeg het voor elkaar dat we in Amsterdam een rijke schooldag bieden voor alle kinderen, met meer les in cultuur, burgerschap, sport en gezonde schoollunches. Het zijn stappen in de goede richting, maar het werk voor de stad is nog lang niet klaar. Vooruitgang vraagt om vasthoudendheid. Daarom blijf ik mij graag met hart en ziel inzetten voor een vrije stad voor alle Amsterdammers. Heb je een vraag of een verzoek? Stuur mij een bericht en dan ga ik graag in gesprek.