Over de helft – een mid-term review

In maart 2022 koos de kiesgerechtigde bevolking van Wijk bij Duurstede een nieuwe gemeenteraad, waarin ook D66 vertegenwoordigd is.
Wat is er inmiddels gerealiseerd? Een korte mid-term review:

D66 steunt de Eigen Wijkse Energiecorporatie.

Mede dankzij D66 kan Nogges blijven inzamelen en krijgen goederen een tweede kans.

D66 gaf de doorslag: de gemeente maakt een belangrijke stap richting een klimaatneutraal 2030 door mee te werken aan de komst van windenergie.

D66 maakt zich ook deze raadsperiode hard voor betere onderwijshuisvesting. Dat is broodnodig: vooral in de kern Wijk bij Duurstede zijn enkele schoolgebouwen dringend aan vervanging toe.  Een motie van D66 samen met SP en PCG zette de zaak in beweging en het Integraal Huisvestings Plan (IHP) is nu in uitvoering. Een doorbraak. Het gaat om de grootste vernieuwing en verduurzaming in onderwijshuisvesting in jaren.

Vroegschoolse opvang en de Lokaal Educatieve Agenda (LEA) hebben onze aandacht. D66 is blij dat er tegenwoordig een LEA is en stimuleert de wethouder vooral door te gaan met de ingezette ontwikkelingen, zoals informatie-uitwisseling tussen voorschools, basis- en middelbaar onderwijs.

Scheiden? Dan zijn vaak kinderen de dupe, helemaal bij een vechtscheiding. Mooi niet, dachten Marijke Dekker en Bart van Asperdt en samen met Ed Speijer (VVD) maakten ze een initiatief–voorstel ‘scheiden zonder schade’. Dit kwam in 2023 en 2024 tot volle bloei. B&W lieten weten dat het initiatief een succes is en dat alleen in al in 2023 40 cliënten zijn geholpen. Het initiatief van D66-VVD werd eerst raadsbreed omarmd en wordt nu ook door andere gemeenten gekopieerd.

Ook vanuit de samenleving is er veel lof, onder andere van de Wijkse adviesraad sociaal domein, die in 2023 schrijft:” We zijn dan ook blij dat dit jaar een Startpunt Scheiden bij Binding is ondergebracht, zodat ouders zo zorgzaam mogelijk uit elkaar gaan en kinderen minder zwaar belast worden met echtscheidingsperikelen.”  Mooie opsteker voor initiatiefnemers Speijer, Dekker en Van Asperdt en de D66-fractie.

Veel taken worden op afstand voor de gemeente uitgevoerd. Voor een bijstandsuitkering moet je bijvoorbeeld naar Zeist, naar Rdwi. Preventieve gezondheid is via de GGD geregeld. Prima, vindt D66. Maar je moet als gemeenteraad wel een vinger aan de pols houden. D66 vroeg en kreeg raadsrapporteurs. Onze eigen Bart van Asperdt kreeg namens de raad een vinger in de pap bij de sociale dienst RDWI. Niet lang daarna volgde Marie-Rose van Lieshout als kersverse raadsrapporteur bij GGD.

Gemeenten bezuinigen. Dan is de cultuursector vaak als eerste het haasje. De raadsfractie slaagde erin om een aantal bezuinigingen op cultuur te verzachten.

Calypso werd gesteund.

Spannend? Er liggen museumplannen en de renovatie van de Markt in Wijk bij Duurstede is in volle gang. Wordt vervolgd.

B&W moesten n.a.v. schriftelijke vragen van D66 aangeven dat de doelstellingen rondom het alcoholbeleid niet werden behaald.

D66 zwengelde de discussie aan en mede daarom beschikt de gemeente Wijk bij Duurstede over een geheel nieuw alcohol- en middelenplan.

D66 wil bouwen! Desnoods kleinschalig, wel duurzaam en creatief.

Door stikstof, rode contouren en andere klemmen zit de woningbouw op slot. Tel daar de wachtlijst voor woningzoekenden en de opgave voor asielopvang bij op, en de basis voor een woningbouwcrisis is gelegd.

D66 steunde plannen van het college om het ene te doen (bouwen voor starters) en het andere niet te laten (bouwen voor statushouders). Terwijl veel gemeenten worstelden, ging in de kern Wijk bij Duurstede de schop in de grond en konden veel nieuwe bewoners hun sleutel van de eigen woning in ontvangst nemen:

Meer sociaal bouwen was al eerder beleid geworden mede dankzij D66.

Klaar? Helemaal niet. Meer bouwplannen zijn onderweg: zowel flex- als permanente woningen. D66 denkt mee over plannen voor De Geer 3, een knarrenhof, sociale bouw en woonzorginitatieven. We zullen plannen nauwgezet volgen, zonodig bijsturen en verantwoord ondersteunen.

Klinkt gek, maar tot november 2022 was anoniem solliciteren bij de gemeente nog niet mogelijk. Het college zegde toe de wens van fractievoorzitter Bart van Asperdt in te willigen en anoniem solliciteren mogelijk te maken. En zo geschiedde. Onder iedere gemeentelijke vacature wordt nu vermeld: ‘Anoniem solliciteren behoort tot de mogelijkheden’.

D66 organiseerde in 2022 op het Revius een bijeenkomst waar de noodzaak van veilig fietsen in de regio Zuidoost Utrecht weer voor het voetlicht kwam. Veilig fietsen staat nu weer nadrukkelijker op de agenda. Bij projecten, zoals de herinrichting van de Zandweg, vraagt D66 voortdurend aandacht voor veilige fietspaden. Veilige schoolroutes staan nog op ons wensenlijstje.

Onderwijs voor alle leerlingen, ongeacht geloof, afkomst en ontwikkeling is uitgangspunt voor D66. Niet alles is in Wijk bij Duurstede optimaal aanwezig. D66 ondersteunt het vergoeden van vervoer van leerlingen naar scholen buiten onze gemeente en onderzoekt mogelijkheden om ook lokaal het onderwijs voor kinderen met een leerachterstand te bevorderen.

D66 staat volledig achter de spreidingswet. We streven naar het realiseren van koppelkansen, zoals het bouwen van woningen voor zowel asielzoekers als woningzoekenden/starters. Integratie van asielzoekers is belangrijk. Taalonderwijs en de mogelijkheid om zo snel mogelijk aan het werk te gaan, helpen daarbij.

D66 houdt nadrukkelijk de vinger aan de pols. We hebben onder meer regelmatig contact met de betrokken wethouder en organisaties zoals WijkInContact. We luisteren, denken mee en komen met out-of-the-box ideeën.

D66 volgt de ontwikkelingen in de regio Zuidoost Utrecht op de voet, en ondersteunt de regionale samenwerking om expertise gezamenlijk in te kopen en te delen.

Omdat D66 signalen kreeg dat de wachtlijst voor jeugdzorg voor leerlingen van het Revius echt langer is dan in andere gemeenten waarvan de leerlingen deels ook naar het Revius gaan, zijn we in gesprek gegaan met het Revius. Zij signaleren grote zorgvuldigheid bij Stichting Binding waardoor de doorlooptijden langer lijken dan elders. Er is echter nog geen sprake geweest van noodsituaties.