Raadprotest tegen tekort betaalbare huizen

“Dit college heeft tot nu toe alleen maar betaalbare huizen uit de markt gehaald.” D66-fractievoorzitter verwees met die woorden naar de 18 betaalbare huizen die het Veerse college zou hebben gerealiseerd in deze periode. Van Maldegem: “Ze vergeten dan even dat ze 43 betaalbare huizen in de Kievitenlaan overleverde aan durfinvesteerders en kapitaalkrachtigen. Die zijn nu onhaalbaar voor starters. Zo kom je op 25 verdwenen betaalbare huizen in Veere sinds 2022.”

Per saldo minder
betaalbare huizen in Veere

Het was voor de fractie van D66 Veere reden om met een protestbord in de raadszaal te verschijnen. Met aan de ene kant in het groen het cijfer 18 en aan de andere kant in het rood het cijfer -25. Van Maldegem: “Tot nu toe heeft het college en de coalitie van SGP, HVV, VVD en ChristenUnie er alleen maar voor gezorgd dat er minder betaalbare huizen in Veere zijn.”

Beeld: D66 Veere

Jongeren verhuizen
gedwongen naar stad

“Het is ronduit schandalig dat de gemeente schrijft dat in Veere een behoefte bestaat aan goedkope recreatiehuizen, terwijl onze jongeren gedwongen naar Middelburg of Vlissingen uitwijken omdat ze binnen onze kernen geen huis kunnen vinden.”

Al 38.000 euro aan
advocaat betaald voor
minder betaalbare huizen

In die Kievitenlaan in Buiten de Veste wil het college zelfs zo graag dat er toeristisch verhuurd mag worden dat het al 38.000 euro uitgegeven is aan advocaten om rechters te overtuigen dat die appartementen niet nodig zijn om het lokale woningmarktprobleem op te lossen. “Met belastinggeld ondersteunt het college dus investeerders die tegen het belang van de inwoners ingaan.”

Slechts 12% nieuwe huizen betaalbaar in Veere

Het getal van 18 betaalbare huizen kwam van het college zelf, in antwoord op de vraag van D66 hoeveel betaalbare huizen de gemeente sinds 2022 had gerealiseerd. Van Maldegem: “Van de 150 nieuwe huizen zijn slechts 18 woningen betaalbaar zijn. Dat is dus maar 12% nuttige nieuwe huizen.”

Betaalbaar is onder 435.000 euro. Die grens moet niet hoger

De grens van betaalbaarheid in de gemeente Veere ligt op 435.000 euro. Die grens is afgeleid van de grens voor de Nationale Hypotheekgarantie (NHG). “Ook die grens is al te hoog,” vindt de D66-fractievoorzitter, “want een timmerman, juf of verpleger kan dat alleen nooit ophoesten.” Nu de NHG-grens in 2025 stijgt tot 450.000, heeft D66 voorgesteld de Veerse betaalbaarheidsgrens niet te verhogen.