Veere krijgt in 2024 kinderburgemeester

De gemeente Veere krijgt vanaf volgend jaar een kinderburgemeester. De gemeenteraad ging op 23 maart unaniem akkoord met een initiatiefvoorstel van D66 Veere. D66-fractievoorzitter Jacco van Maldegem: “Goed om brede steun te zien voor het feit dat we niet alleen over maar ook met kinderen spreken als bestuur.”

Assisteert echte burgemeester

Veerse basisschoolleerlingen van 9 tot 13 jaar kiezen zelf de kinderburgemeester, telkens voor een jaar. De kinderburgemeester zal de volwassen burgemeester vergezellen bij officiële gebeurtenissen als de intocht van Sinterklaas, Dodenherdenking en openingsceremonies.

Jens van der Leur, kinderburgemeester Goes 2022-2023, met kinderwethouders Emma Luijs en Eva Visser

Beeld: Goes is Goes

Mening Veerse kinderen verkondigen aan bestuur

Daarnaast is de kinderburgemeester ook een manier om de mening van kinderen beter te betrekken bij lokale beslissingen. “Als alle basisscholen meedoen met het project telt iedere school een vertegenwoordiger die de behoeftes en de ideeën van leeftijdsgenoten naar voren kan verwoorden,” aldus Van Maldegem.

Kinderen meer betrekken bij lokale democratie

De Veerse D66-leider hoopt dat de kinderburgemeester ook de betrokkenheid van kinderen bij de lokale democratie versterkt. “Jong geleerd is ook gedaan. En Veere heeft participatie hoog in het vaandel staan.” De kinderburgemeester is een aanvulling op de Veerse jeugdraad die bedoeld is voor jongeren van 13 tot en met 24 jaar.

Achtste Zeeuwse gemeente met kinderburgemeester

Veere is de achtste Zeeuwse gemeente met een kinderburgemeester. De gemeenten Goes, Kapelle, Schouwen-Duiveland, Noord-Beveland, Borsele, Reimerswaal en Sluis gingen Veere al voor. Voor D66 Veere was de komst van de nieuwe Veerse burgemeester Frederiek Schouwenaar aanleiding om voor te stellen ook te starten met een kinderburgemeester.

VN-verdrag verplicht tot ruimte voor mening kind

Overheden zijn verplicht ervoor te zorgen dat kinderen in staat worden gesteld hun mening kunnen geven. Ook bij het maken van nieuw beleid. Zo staat te lezen in artikel 12 van het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties, dat ook Nederland in 1995 heeft geratificeerd.

Nederland scoort slecht op kinderparticipatie

Qua voorzieningen en bescherming van kinderen behoort ons land tot de kindvriendelijkste landen ter wereld, en voldoet Nederland aan het Kinderrechtenverdrag. Echter, Nederland scoort wereldwijd nog altijd niet best op de mate van kinderparticipatie. Instrumenten als een kinderburgemeester kunnen helpen dat te verbeteren.

Meer weten?

Wil je meer lezen over kinderburgemeesters in Nederland? Kijk dan eens op de website van het Nederlandse Genootschap van Kinderburgemeesters.