Veerse hondenbelasting bestaat niet meer

Hondenbezitters in Veere krijgen vanaf vandaag geen gemeentelijke rekening meer op de mat voor hun viervoeter. De gemeenteraad van Veere heeft na lang aandringen van D66 Veere besloten de hondenbelasting af te schaffen. D66 had die wens al geruime tijd omdat de hondenbelasting een onrechtvaardige en inefficiënte belasting is. D66-fractievoorzitter Jacco van Maldegem: “Een paard en een kat staan ook op vier benen, poepen ook en hebben haar, maar hun baasjes hoefden geen belasting te betalen.”

“Ga controleren op
belangrijke dingen”

D66 Veere vindt de hondenbelasting niet alleen oneerlijk, maar ook inefficiënt. Van Maldegem legt uit: “Als je een hondenbelasting heft, moet je als gemeente ook controleren of inwoners die die belasting niet betalen ook geen hond in huis hebben. Dat vergt dus huis-aan-huiscontrole. Dat is een stevige klus ieder jaar.” Wat de D66-voorman betreft kunnen handhavers beter andere zaken controleren: “Denk aan illegale toeristische verhuur van huizen die prima geschikt zijn voor jongeren die een huis zoeken.”

LET OP: auteursrechten ontbreken. S.v.p. de auteursrechten invullen voor deze afbeelding before using it.

“En waarom zouden hondeneigenaren wél belasting moeten betalen, terwijl bezitters van katten of paarden dat niet hoeven? Die ongelijkheid wilden we niet langer accepteren,” aldus Van Maldegem. Veelgehoord is de opmerking vervolgens dat het prima zou zijn als ook kattenbezitters en paardrijders een belasting moeten betalen. “Dat mag alleen niet van de rijksoverheid,” legt het D66-raadslid uit.

Het idee van een eerlijke lastenverdeling staat centraal in de sociaal-liberale visie van D66 en daar past afschaffing van de hondenbelasting dus prima in. Bovendien sluit het Veerse besluit aan bij de bredere trend in Nederland, waar steeds minder gemeenten hondenbelasting heffen​​​.

De oorsprong van de hondenbelasting stamt uit het streven om via de belasting hondsdolheid te bestrijden. “Hondsdolheid is inmiddels verleden tijd in Nederland, maar de belasting bleef. Nu, eindelijk, hebben we dit oude overblijfsel kunnen schrappen, mede dankzij de steun van een meerderheid in de gemeenteraad,” zegt Van Maldegem.

D66 Veere heeft zich jarenlang ingezet voor deze verandering en het besluit markeert een overwinning voor hun langetermijnvisie op eerlijke, duurzame en effectieve belastingen. “De afschaffing van de hondenbelasting laat zien dat we werken aan een gemeente die belastinggeld efficiënt besteedt en die gelijkwaardige lastenverdeling hoog in het vaandel heeft staan,” besluit Van Maldegem.