Onderwijs
D66 landelijk heeft als belangrijkste speerpunt ‘Onderwijs’
Nu zit dat toevallig in jouw portefeuille. Wat heb jij afgelopen anderhalf jaar aan onderwijs kunnen doen in de Utrechtse Heuvelrug?
Wat heb je nog meer nodig vanuit Den Haag om je werk goed te kunnen doen?
Karin vertelt: “In de gemeente Utrechtse Heuvelrug hebben we een flink aantal schoolgebouwen, die hard aan vernieuwing en verduurzaming toe zijn. Een mooie, maar ook flinke uitdaging! Als eerste is de Nicolaasschool in Doorn aan de beurt. De staat van het gebouw gaat zienderogen achteruit en langer uitstellen is niet verantwoord. Samen met de school zijn we aan de slag gegaan zodat we een mooi nieuw gebouw op de locatie aan de IJskelderlaan neer kunnen zetten waar volgende generaties kinderen fijn naar school kunnen gaan. Na de Nicolaasschool volgen 2 scholen uit Driebergen: de Dolfijn en de Ontdekkingsreis en de AZC-school in Leersum. Daarover zijn we in gesprek met de schoolbesturen. Ook hebben we de gemeenteraad een voorstel gedaan voor mogelijke nieuwbouwlocaties voor de 2 scholen in Maarn, de Ladder en Meent. Na een proces dat al zeker 10 jaar loopt, wordt nu eindelijk een knoop doorgehakt in dit dossier. Ik ben heel blij voor de scholen in Maarn dat het zover is!”
“Scholen bouwen kost geld. Het is de taak van gemeenten die hiervoor een vergoeding krijgen uit Den Haag. Alleen met een flinke impuls kunnen gemeenten en schoolbesturen de achterstanden in onderwijshuisvesting aanpakken om oude scholen te renoveren en te vernieuwen. Het demissionaire kabinet heeft voorzichtige stappen gezet om tot een betere onderwijshuisvesting te komen, maar dat is nog onvoldoende om alle achterstanden in te kunnen halen. Het is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat er in een volgend regeerakkoord voldoende geld wordt vrijgemaakt om hiermee tempo te kunnen maken. Alle kinderen verdienen tenslotte een prettig en duurzaam schoolgebouw.”