Karin Oyevaar

Karin Oyevaar - Beeld: Karin Oyevaar

We hebben veel te doen de komende jaren gezien de flinke uitdagingen waar onze
gemeente voor staat.

  • 56 jaar
  • Wormerveer
  • Doorn

Open, nieuwsgierige, inclusieve politiek. Dat is waar D66 wat mij betreft voor staat. Politiek die zich niet in het gemeentehuis afspeelt, maar luistert naar wat inwoners te zeggen hebben. Politiek die niet de confrontatie zoekt, maar zich richt op verbinding. Het is het soort politiek waar ik me bij thuis voel.

Motivatie

Nieuwsgierig naar anderen was ik als kind al. Ik verslond boeken over verre bestemmingen en andere culturen. Ik studeerde Geschiedenis en Internationale Betrekkingen en werkte jaren in Parijs en Amsterdam als intercultureel trainer in en voor organisaties met een multiculturele achtergrond.

Toen met de opmars van extreem rechts de verdeeldheid in de samenleving groter werd, steeds meer mensen dreigden te worden buitengesloten en ik in Parijs niet meer kon uitleggen wat er in Nederland gebeurde, werd ik lid van D66 en besloot ik politiek actief te worden.

In 2018 kwam ik in de gemeenteraad van de Gemeente Utrechtse Heuvelrug terecht. Een geheel nieuw avontuur waarbij ik gedreven werd door de vragen:

1. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat iedereen mee kan doen in onze samenleving?
2. En hoe borgen we duurzaamheid en leefbaarheid in onze gemeente?

Deze 2 vragen blijven voor mij leidend, ook in mijn rol als wethouder.

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

De prachtige bossen. Ik wandel er graag om tot rust te komen. Bijvoorbeeld bij de Pittesteeg of in de omgeving van de Helenaheuvel in Doorn.

Ook ga ik graag naar een van de vele horecagelegenheden die onze gemeente rijk is. Borrelen bij de Notabelen, een kop thee bij het Rosarium, lunchen bij Lof of een burger in Amerongen om maar wat te noemen. Allemaal fijne plekken om te komen en vrienden te
ontmoeten.

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

De Gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft veel betrokken inwoners met kennis en tijd die zich maar wát graag inzetten voor onze gemeente. De gemeente zou meer gebruik van hun kennis en kundigheid kunnen maken.

De Gemeente Utrechtse Heuvelrug is een prachtig groene gemeente waar inwoners en bezoekers van kunnen genieten. Maar het evenwicht is fragiel. We moeten dus zorgvuldig met dit groen omgaan.

Wat zijn drie zaken die jij als wethouder wil veranderen?

We hebben veel te doen de komende jaren gezien de flinke uitdagingen waar onze gemeente voor staat. De belangrijkste zijn voor mij:

  • Sámen met inwoners en organisaties stappen maken op het gebied van verduurzaming van woningen, bedrijfspanden en publiek vastgoed;
  • Ervoor zorgen dat kinderen met achterstanden de mogelijkheid krijgen na schooltijd te worden voorgelezen, hulp te krijgen bij huiswerk, te gaan sporten of muziek te gaan maken;
  • Het verouderde bestand aan schoolgebouwen vervangen. 1 school per jaar nieuw bouwen of renoveren is mijn streven.

Wat betekent D66 voor jou?

Open, nieuwsgierige, inclusieve politiek. Dat is waar D66 wat mij betreft voor staat. Politiek die zich niet in het gemeentehuis afspeelt, maar luistert naar wat inwoners te zeggen hebben. Politiek die niet de confrontatie zoekt, maar zich richt op verbinding. Het is het soort politiek waar ik me bij thuis voel.

Wat is je favoriete boek (en waarom)?

Ik lees graag en veel. Een aantal boeken die ik met plezier gelezen heb:

– Ramsey Nasr, De Fundamenten (Inspirerend boek geschreven in coronatijd over hoe belangrijk het is je bewust te zijn van de fundamenten van onze samenleving. Vrijheid, welvaart, het is allemaal minder vanzelfsprekend dan we dachten).

– Hubert Smeets, Een wonderbaarlijk politicus (knap geschreven biografie over Hans van Mierlo, een mooi beeld van de eerste 3 decennia na de oprichting van D66 )

– Annie Ernaux, Les Années (prachtig en herkenbaar panorama van Frankrijk in de 20e eeuw)

Laatst bezochte culturele evenement? Waarom ga je graag daarheen?

Het concert van Ibrahim Maalouf in de Doelen in Rotterdam. Ibrahim Maalouf is een Frans-Libanese jazz-trompettist die prachtige muziek maakt. Het werd een bijzondere en onwerkelijke ervaring.

Een andere prachtige ervaring was de allereerste uitvoering van de Matthäuspassion in de Maartenskerk in Doorn. De intieme setting maakte het tot een bijzondere belevenis.