Lennart van der Burg

LET OP: auteursrechten ontbreken. S.v.p. de auteursrechten invullen voor deze afbeelding before using it.

Er is meer dan ooit behoefte aan een sterk progressief lokaal D66 geluid.

  • 39 jaar
  • Delft
  • Doorn

Als gemeente Utrechtse Heuvelrug hebben we een verantwoordelijkheid om voorop te lopen. Niet pas reageren als er nieuwe wetten & regels komen uit het provinciehuis, Den Haag of uit Europa, niet wachten op een rechtelijke klimaatuitspraak of een verbod,.. niet wachten op een ongeluk.. tot we onze fietspaden gaan verbreden in Doorn of stoplichten goed afstellen in Driebergen. Maar vooruitzien, met initiatieven komen!

Motivatie

De zomer van 2021 ben ik met mijn vrouw Sjoukje en kids, Thijmen (toen 9), Madelief (7) en Bor (3) op de fiets gestapt richting de Zwarte Zee. Ons doel: aandacht voor elkaar en aandacht voor de wereld om ons heen. Via Cycle4Climate vragen we aandacht voor klimaatverandering en dat actie op alle niveaus nodig is (zie blog), AD, RTL, RTVUtrecht.

Wat ik tijdens de reis nu meer dan ooit ervaar, en we weten het eigenlijk allemaal, is dat we bevoorrecht zijn om in Nederland te wonen. Veilig, gezond met een dak boven ons hoofd. En in de Utrechtse Heuvelrug is dit vaak een groot, soms te groot, dak. Tijdens onze reis merken we dit extreme voorecht continu. In ons Europa zijn grote verschillen te zien.

Als gemeente Utrechtse Heuvelrug hebben we een verantwoordelijkheid om voorop te lopen. Niet pas reageren als er nieuwe wetten & regels komen uit het provinciehuis, Den Haag of uit Europa, niet wachten op een rechtelijke klimaatuitspraak of een verbod,.. niet wachten op een ongeluk.. tot we onze fietspaden gaan verbreden in Doorn of stoplichten goed afstellen in Driebergen. Maar vooruitzien, met initiatieven komen! Samen met andere partijen waar mogelijk. Maar zeker ook voor de partijen uit met een aansprekende visie. Breed denkend en niet alleen lokaal ons eigen straatje schoon vegen….

D66 zoekt de verbinding met partijen om onze doelen gerealiseerd te krijgen. Ik zal zorgen voor een sterk, herkenbaar en intrinsiek groen geluid. Want we voelen het allemaal. De aarde staat in brand en raakt door de klimaatcrisis uitgeput. Maar tegelijkertijd voeren we nog steeds de discussie of het oplossen wel haalbaar, betaalbaar of realistisch is? We moeten af van het ‘VVD frame’, alsof duurzaam een keuze is. De lusten en lasten eerlijk verdelen en snelheid maken. D66 Utrechtse Heuvelrug gaat voor klimaat neutraal in 2035. We nemen onze verantwoordelijkheid.

Als raadslid zal ik jullie een krachtige groene stem garanderen, met executie kracht. De afgelopen 3 jaar heb ik dit met plezier gedaan als commissielid en raadslid. Niet alleen reactief, maar juist initiërend. De verdroging van de Utrechtse Heuvelrug, stoppen met de reclame voor vliegreizen en junkfood waar gemeente geld aan verdiend, het parkeren in het groen, de onderdrukking van scouting in Driebergen, ervoor zorgen dat als je minder afval hebt je ook echt minder betaald. Allemaal onderwerpen waar ik met de fractie het initiatief voor heb genomen.

Ik kan gerust stellen dat er in de vorige raad nauwelijks aandacht was voor klimaat en duurzaamheid. Acties op papier maar te weinig in de praktijk. In de gemeente was amper ambtelijke capaciteit en in de raad ging het alleen om korte termijn bezuinigen. De toekomst krijgt de rekening. Met de D66 fractie heb ik me ingezet om hier verandering in te brengen door: urgentie te benoemen dat we een klimaat crisis hebben, een meerderheid te krijgen voor breed gedragen lokaal klimaat akkoord, dat we als grootste gemeente in de RES U16 regio verantwoordelijkheid moeten nemen voor duurzame opwek en niet alles maar afschuiven richting Den Haag, Europa of nog verder.
Mijn belofte: Ik wil me de komende 4 jaar weer volop inzetten als raadslid. Klimaat en duurzaamheid als speerpunt en zal dit in alle beleidsvelden aan de orde stellen. Mijn wekelijkse inloop spreekuur heb ik weer opgestart. Ik zal zorgen voor een krachtig groen geluid.

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • meer ruimte voor fiets, natuur en speelplaatsjes
  • is je minder afval hebt, je ook echt minder betaald
  • dat onze gemeente de klimaatcrisis uitspreekt en hier ook naar gaat handelen

Lievelingsplek in de gemeente (en waarom)?

Ja dat zijn er meer. De bossen in nationaal park om te wandelen, het park in Huis Doorn, het station Driebergen-Zeist als vast vertrekpunt naar de rest van Nederland en natuurlijk mijn eigen wijk de Wijngaard in Doorn.

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

Onze gemeente Utrechtse Heuvelrug moet uit zijn schulp kruipen. Niet doen alsof alles ons maar ‘overkomt’ van buiten af, maar zelf initiatief nemen en daarbij een voorbeeld creëren voor de rest van Nederland. Van achterblijver naar koploper. Hoe? Bijvoorbeeld op het gebeid van klimaat. Zie hier (link) 7 kansen.

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

… meer ruimte voor fiets, natuur en speelplaatsjes
… als je minder afval hebt, je ook echt minder betaald
… dat onze gemeente de klimaatcrisis uitspreekt en hier ook naar gaat handelen

Wat betekent D66 voor jou?

Bij D66 zie ik mensen die dingen echt willen veranderen. Onze samenleving beter, groener en eerlijker maken. Echt progressief en internationaal denkend. Naast het hebben van een lange termijn visie zijn we ook pragmatisch. Dingen voor elkaar krijgen samen met andere partijen in plaats van alleen papieren tijgers. En op belangrijke onderwerpen zoals klimaat schuwen we niet om te drammen!

Wat is je favoriete boek (en waarom?)

Dat zijn er meer.. maar in ieder geval het boek ‘De meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman is erg goed. Hij heeft een positieve kijk op de mensheid en dat effect alleen al, ‘het uitgaan van het goede’ werkt. We hebben het tijdens onze klimaat reis in 2021 gemerkt dat met vertrouwen in andere en onszelf veel mooie dingen ontstaan en echt vrijheid oplevert.