Zorgen om ‘Dutch only’ kameradvertenties

Buitenlandse studenten die in Tilburg naar woonruimte zoeken, vinden maar moeilijk een kamer. Nu is het sowieso lastig om woningruimte te vinden, maar uit een steekproef blijkt dat op de kamermarkt voor internationale studenten flink gediscrimineerd wordt.

Steekproef

In zo’n 65% van de Facebookadvertenties voor studentekamers wordt vermeldt dat studentenkamers voor ‘Dutch only’ zijn en vooral niet voor internationale studenten: ‘No internationals’. Een slechte zaak, vinden zowel GroenLinks als D66 Tilburg. Daarom roepen zij het college op om een proactieve houding aan te nemen in de bestrijding van discriminatie van internationale studenten bij het zoeken naar een kamer.

Meldingen van discriminatie

Hoewel uit de steekproef blijkt dat buitenlandse studenten stelselmatig gediscrimineerd worden in hun zoektocht naar woonruimte, is dit niet terug zien in de cijfers van antidiscriminatiepunt Radar en het Huurteam Tilburg. Radar noteerde slechts twee discriminatiemeldingen van buitenlandse studenten en het Huurteam Tilburg ontving hierover zelfs geen enkele melding. GroenLinks en D66 vragen het college dan ook welke stappen genomen gaan worden om dit probleem inzichtelijk te maken.

Digitaal meldpunt

‘Dutch Only’ is geen Tilburgs probleem, ook in studentenstad Nijmegen speelde deze kwestie. De gemeente Nijmegen heeft daarom samen met de Radboud Universiteit, de studentenraad en de antidiscriminatievoorziening een digitaal meldpunt in het leven geroepen om dit probleem aan te pakken. GroenLinks en D66 zouden graag zien dat Tilburg het voorbeeld van Nijmegen volgt.