Van je vrienden moet je het (niet) hebben

‘Het kan niet zo zijn dat we in de geciviliseerde maatschappij en rijke gemeente die Stichtse Vecht is, geen visie hebben op de opvang van vluchtelingen’, stelde Groenlinks-gemeenteraadslid Albert Gemke in de commissievergadering van 15 oktober jl., toen zijn motie ‘Opvang vluchtelingen Stichtse Vecht’ die hij samen met de SP indiende ter tafel kwam. Het was niet voor het eerst dat ik het zeer eens was met het bevlogen raadslid Gemke.

Politiek gevoelig onderwerp

Gemke is een man die in de gemeenteraad van zijn hart geen moordkuil maakt. Hij is niet bang om zijn vaak goed beargumenteerde mening stevig neer te zetten. Niet zelden scherpt hij daarmee ook mijn geest en slaagt hij er in om mijn mening in de richting van die van hem op te laten schuiven. Geen onbelangrijke skill voor een raadslid.
Zo ook op die vijftiende oktober van dit jaar. De motie die eerder al in de raadsvergadering op de agenda stond was -mede op verzoek van D66-  naar de commissie gebracht zodat er meer ruimte was om diepgaander op dit belangrijke en politiek gevoelige onderwerp in te gaan.

No-brainer

Als je naar de situatie in de wereld kijkt, dan is het een no-brainer om vast te stellen dat er door oorlogen en klimaatverandering wereldwijd de komende jaren grote vluchtelingenstromen zullen blijven bestaan. En die mensen zullen ook naar Nederland blijven komen, of je het nu leuk vindt of niet. Naast het feit dat het niet fair is om 2 gemeentes in Nederland praktisch alle instromende asielzoekers te laten opvangen, zijn we door de spreidingswet op dit moment ook verplicht om ook in Stichtse Vecht ons eerlijke deel van de opvang te realiseren.

D66 is net als Groenlinks van mening dat je bij de opvang van vluchtelingen niet steeds op het laatste moment moet reageren als er van hogerhand iets van je gevraagd wordt. Want dan loop je meestal achter de feiten aan. Je moet proactief anticiperen en vooruit kijken: een visie ontwikkelen. Zeker omdat het zo’n gevoelig onderwerp is moet je in een vrij rechtse gemeente als Stichtse Vecht op zoek naar breed draagvlak. Want, in tegenstelling tot wat Groenlinks ons wil doen geloven, zijn ook partijen aan de rechterkant van het politiek spectrum best bereid een bijdrage te leveren in het vluchtelingevraagstuk.

Aangepaste motie

In de commissie van 15 oktober toonde Groenlinks zich bereid om zijn motie, die opriep tot een overzicht met haalbare locaties voor structurele vluchtelingenopvang aan te passen. Immers, zo’n lijst zou nu tot te veel maatschappelijke onrust leiden, zo was de breedgedragen mening in de gemeenteraad. Er ging bijna een maand voorbij zonder dat er een aangepaste motie kwam. Ondertussen kondigde D66 in de raad een eigen motie aan die oproept tot een vanuit het college geïnitieerd gesprek met de gemeenteraad over structurele vluchtelingenopvang op de lange termijn. Een gesprek waarbij ook het COA en de VRU – de uitvoerders van de opvang- zouden deelnemen. Eigenlijk precies zoals Groenlinks vroeg in de commissie van 15 oktober. Het was een concrete aanzet om te komen tot die zo gewenste visie waarvan Groenlinks in de commissie terecht verzuchtte dat die in Stichtse Vecht tot op heden ontbreekt.

Motie nipt weggestemd

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van afgelopen dinsdag werd de D66-motie, die mede ingediend werd door het Vechtse Verbond en Nieuw Links, met een zeer nipte meerderheid van 17 tegen 15 stemmen weggestemd. Voor ons kwam dit als een verrassing, want na alle partijen gehoord te hebben in zowel de commissie als de raad, hadden wij verwacht dat de stemming precies andersom zou uitvallen, namelijk een nipte meerderheid voor de motie. Dat deze motie het niet haalde kwam door een draai van een aantal raadsleden die zich doorgaans pro-vluchtelingen opstellen. 

Zo stemde GroenLinks, tot onze grote verbazing, verdeeld. Ik was en ben daar nog steeds perplex over. Hoe valt dit te rijmen met Albert Gemkes oproep in de commissie van 15 oktober om tot een visie op vluchtelingenopvang te komen?? Is het omdat D66 de enkele dagen voor de raadsvergadering van dinsdag ingediende motie van GroenLinks, PvdA, SP e.a. niet steunde? Een motie die inhoudelijk lastig uitvoerbaar was en politiek gezien niet in de buurt van een politieke meerderheid kwam? Ik kan me dat niet voorstellen. Net zoals ik me niet kan voorstellen dat een GroenLinks-raadslid niet elke stap vooruit in dit dossier met beide handen aangrijpt. 

En hoe is het mogelijk dat de SP in haar eerste termijn zegt de motie sympathiek te vinden en te zullen steunen uiteindelijk toch tegen stemt? Deze gemiste stemmen van GroenLinks en SP hadden het verschil al kunnen maken. Dan was er volgend jaar wél een door het college geïnitieerd gesprek gekomen met de raad en betrokken uitvoerders om tot een visie op structurele opvang voor vluchtelingen te komen. Dan was er in deze toch rechts georiënteerde gemeente een betekenisvolle stap vooruit gezet. Nu is dat door het stemgedrag van een aantal linksgeoriënteerde raadsleden geblokkeerd. Ik vind dit ongelooflijk zonde, want als je naar het stemgedrag op beide vluchtelingenmoties kijkt, is er in tegenstelling tot wat er vaak beweerd wordt, in onze gemeente wel degelijk een meerderheid te vinden die bereid is meer te doen op het gebied van de opvang van vluchtelingen.

Na de stemming van afgelopen dinsdag lijkt structurele noodopvang voor vluchtelingen echter verder weg dan ooit. Ik kan daar alleen maar diep teleurgesteld over zijn. Toch blijven wij strijden voor dialoog en een eerlijke verdeling van de vluchtelingenopvang in Nederland.

Rens Ulijn
Gemeenteraadslid D66 Stichtse Vecht 

Uitslag van stemming over D66 motie 15.1.b

Stemresultaten over de D66-motie ‘Gesprek over structurele opvang vluchtelingen in Stichtse Vecht’d.d. 19 november 2024 Beeld: D66 Stichtse Vecht