Economie
D66 Raalte wil de economie toekomstbestendig maken. Dit houdt in meer biologische landbouw, focus op duurzaamheid en minder verspilling.
Om de omslag naar een nieuwe economie succesvol mee te kunnen maken, is regionale samenwerking voor onze gemeente van levensbelang. D66 Raalte ziet nauwe samenwerking met Regio Zwolle en de Kracht van Oost als belangrijke voorwaarde om op weg naar een groene, CO2-vrije en circulaire economie niet achterop te raken. Deze regionale samenwerking stelt ons bijvoorbeeld in staat de vruchten te plukken van ontwikkelingen op het gebied van diepe geothermie: de bodem in onze gemeente Raalte is ongeschikt voor het opwekken van deze vorm van duurzame, stabiele energie, maar in regionaal verband ontstaan ineens tal van mogelijkheden.
Navelstaren door de gemeente zal uiteindelijk duur betaald worden: op zichzelf aangewezen is Raalte maar een kleine speler, en nauwelijks in staat het aantal banen en arbeidskrachten te beïnvloeden. Onze ondernemers weten dat, want ook zij organiseren zich steeds vaker regionaal, omdat de afzetmarkt niet stopt bij de gemeentegrens. D66 Raalte kiest er op weg naar de circulaire economie van de toekomst voor te investeren in de regio, opdat ook in de toekomst voor zowel onze werknemers als ondernemers belangrijke winst geboekt kan worden.
Salland heeft een rijke landbouwhistorie. In onze prachtige streek bevonden zich de Lagere en Middelbare Agrarische school, en Landstede Raalte laat voorbijgangers trots weten al 100 jaar groen onderwijs te verzorgen. Salland was de thuisbasis van de ABTB Noord- en Oost-Nederland, voorlopers van LTO Nederland. D66 Raalte is zich bewust van deze geschiedenis, en heeft grote ambities voor de toekomst. D66 Raalte kiest voor een accentverschuiving in het landbouwbeleid: landbouwgrond moet hoofdzakelijk worden gebruikt om voedsel voor de mens op te verbouwen, er moet vol worden ingezet op groenten en fruit vrij van pesticiden, en daarbij dient de biodiversiteit te worden versterkt.
Door niet langer hoofdzakelijk veevoer te verbouwen, krijgt de consument in deze gemeente daadwerkelijk de kans lokaal te kopen. Dit draagt bij aan bewuste consumptie, en een duurzame voedseleconomie, mét een eerlijke prijs voor de boer. Op deze manier groeit bovendien de betrokkenheid van alle partijen. Alleen langs deze weg kunnen volgens D66 Raalte de vereiste stappen op het gebied van biodiversiteit en het gebruik van pesticiden worden gezet, op weg naar nog 100 jaar Salland als toonaangevend landbouwgebied.
D66 Raalte staat voor een plattelandseconomie die balans houdt tussen mens, dier en natuur. De verkleining van de veestapel mag in onze gemeente niet gepaard gaan met een kleiner aantal boerenbedrijven. Als het aan D66 Raalte ligt worden de rechten van kleinschalige bedrijven die ecologisch verantwoord produceren niet alleen beschermd, maar uitgebreid: er wordt ruimte gecreëerd om extra inkomsten te genereren. Een boerencamping of perceel dat wordt ingezet om hoogwaardig hout te produceren zijn slechts enkele voorbeelden van de mogelijkheden waarvoor D66 staat.
Wie roept dat iedere verandering op het platteland een aanval tegen de boeren is, belandt onherroepelijk in de situatie waarin een klein aantal grote bedrijven de rechten en gronden van omringende bedrijven opkopen, met alle negatieve gevolgen van dien. D66 Raalte staat voor het ecologisch verantwoorde boerenbedrijf, voor creatieve uitbreiding van het aantal activiteiten dat bewoners van het platteland mogen ontplooien, en voor het welzijn voor mens en dier.
Meedoen met D66
Wij geloven dat je écht vrij bent als we dat samen zijn. Als iedereen gelijke kansen krijgt. We mensen helpen die het nodig hebben. We laten iedereen vrij, maar laten niemand vallen.
Ontvang updates van Rob Jetten
Denk en praat mee met D66
Gemakkelijk lid worden wanneer je wil