Bezuinigen onvermijdelijk, D66 wil minima, sport, cultuur en welzijn daarin ontzien richting de Voorjaarsnota

De financiële situatie van Purmerend en het ravijnjaar 2026 wat steeds dichterbij komt vraagt om scherpe en misschien ook pijnlijke keuzes. Er moet bezuinigd worden en de lasten moeten worden verzwaard, en dat is nooit gemakkelijk. D66-commissielid Rick Hollander heeft vanavond de punten meegegeven vanuit de fractie van D66 voor de toekomstscenario’s die horen bij de uitwerking van de Voorjaarsnota. D66 wil dat de keuzes die we nu maken toekomstbestendig zijn, sociaal rechtvaardig en economisch verstandig.

Kansen

Voor de fractie van D66 Purmerend staat een ding als een paal boven water: wij willen niet bezuinigen op kwetsbare inwoners. Wat ons betreft liggen er gelukkig wel voldoende andere kansen om te besparen of inkomsten te generen. Allereerst kunnen we winst behalen door de gemeentelijke organisatie efficiënter in te richten. Door scherp te kijken naar administratieve lasten, kunnen we besparen. Daarom denken wij dat de financieel-technische voorstellen een mooie start zijn om te gaan besparen. Het is wel belangrijk om daarbij realistisch te blijven: een besparing die je eenmalig doorvoert, kun je niet twee keer tellen. Dat betekent dat we ook structurele keuzes moeten maken.

Liever geen verhoging van de OZB

Een logische stap is om extra inkomsten te genereren via toeristenbelasting en leges. De onroerendezaakbelasting (OZB) ziet de fractie van D66 Purmerend echt als een laatste redmiddel. D66-commissielid Rick Hollander geeft aan: ‘Mochten we deze moeten verhogen, dan willen wij goed afwegen hoe groot die verhoging moet zijn en of er ruimte is om het percentage bij te stellen. Op dit moment is een extra verhoging van de OZB (naast de inflatiecorrectie) voor ons niet aan de orde.’

Gemeenschappelijke Regelingen en WMO

Het is wel van belang om met een kritische blik te kijken naar uitgaven die niet direct noodzakelijk zijn. We kunnen besparen op Gemeenschappelijke Regelingen (GR), maar dit moet dan niet ten koste gaan van hun bedrijfsvoering. Wat ons betreft vraagt dit een grondige analyse van wat de voorgestelde 5% besparing betekent. Dit vinden we ook een spannend element. Hier zit veel financiële ruimte, maar kunnen onze GR’en deze besparingen ook met goed fatsoen dragen? Hier moet snel duidelijkheid over komen. Richting het college hebben we dan ook gezegd: een korting van 5% komt fair op ons over, mits goed onderbouwd.
 
Ook de manier waarop we omgaan met zorg en ondersteuning verdient aandacht. De WMO moet beschikbaar blijven voor mensen die het echt nodig hebben. Daarom vinden wij het logisch om een inkomensafhankelijke bijdrage in te voeren. Wie het kan betalen, draagt bij, zodat de ondersteuning behouden blijft voor degenen die het echt niet redden. We vragen het college om hiernaar te kijken bij de uitwerking.

Efficiëntie

Verder vinden wij het verstandig om kritisch te kijken naar ons gemeentelijk vastgoed en de taken van gemeentelijke organisaties. Zo kan Spurd efficiënter werken door bepaalde generieke taken terug te halen naar de gemeente. En als we zien dat Theater De Purmaryn moeilijk financieel rondkomt, moeten we kijken naar vercommercialisering. Kunnen we het theater dan niet beter van de hand doen? En als dat geen draagvlak heeft: kan het theater dan meer eigen inkomsten genereren? Zo niet, dan moet het zijn activiteiten uitbreiden om rendabeler te worden. D66 heeft aangegeven te willen kijken naar het verzelfstandigen van het theater. Dit lijkt wat ons betreft daarvoor een uitgelezen moment.

Bezuinigen op minimaregelingen onacceptabel

De fractie van D66 Purmerend is heel duidelijk over de bezuinigingen op de minimaregelingen: deze zijn onacceptabel en onwenselijk. Deze bezuinigingen treffen niet alleen de mensen die het al moeilijk hebben, maar werkt ook averechts: het zorgt voor extra problemen en kosten op andere terreinen, zoals schuldhulpverlening. Ingrijpen in de minimaregelingen is voor D66 niet aan de orde.
 
Ook kleine besparingen die weinig opleveren maar wel impact hebben op onze inwoners, wijzen wij af. Denk aan het schrappen van VVV-bonnen voor vrijwilligers bij de verkiezingen. Dit levert nauwelijks iets op, maar demotiveert mensen die zich inzetten voor onze gemeente. Wat D66 Purmerend betreft: niet doen dus.
 
Verder moeten we oppassen met het snijden in groenonderhoud. We hebben eerder gezien wat er gebeurde toen we het onderhoudsniveau verlaagden en later weer moesten herstellen. De besparing was tijdelijk, maar de herstelkosten waren dubbel zo hoog. Laten we die fout niet opnieuw maken. Een nee van D66.
 
En tot slot: veiligheid is voor de fractie van D66 niet onderhandelbaar. D66’er Rick Hollander zegt hierover: ‘We kunnen niet bezuinigen op handhaving en openbare orde. Als gemeente moeten we zorgen voor voldoende capaciteit om Purmerend veilig te houden.’

Ook kritisch kijken naar investeringen

De fractie van D66 vindt dat niet alleen naar bezuinigingen gekeken moet worden, maar ook naar investeringen. Waar geven we geld aan uit? Een voorbeeld is het buitenzwembad. Is dit nu echt een prioriteit, terwijl we ondertussen de minimaregelingen tegen het licht aan het houden zijn? Wat D66 betreft blijven de minimaregelingen overeind, en als we dan keuzes moeten maken, dan stellen we liever de uitbreiding van het zwembad uit naar een volgende periode, wanneer de financiële situatie beter is. We willen geen buitenzwembad bouwen over de rug van de meest kwetsbare inwoners.
D66 wil dan, samen met andere partijen, constructief kijken naar voorstellen die op tafel komen rondom het uitstellen van investeringen. Wel onder de voorwaarde dat we hier doelmatig mee omgaan. Als dit haalbaar is in relatie tot de groei van het aantal huishoudens in Purmerend en het voldoende behoud van de broodnodige voorzieningen.

Wij vinden het verstandig om de begroting voor 2026 en 2027 sluitend te maken, maar niet verder. De nieuwe gemeenteraad moet de vrijheid krijgen om eigen keuzes te maken, en ook de provincie geeft ons die ruimte. Wij willen niet over ons eigen graf heen regeren. Het is ook goed dat een nieuwe raad met een eigen mandaat opnieuw afwegingen maakt, hoe moeilijk die ook zullen zijn.
 
D66 Purmerend kiest voor een begroting die eerlijk, sociaal en toekomstgericht is. We willen verantwoord bezuinigen zonder de zwaksten te raken, door slimme investeringen te blijven doen en ruimte open te laten voor de volgende raad. Dat is een eerlijk verhaal voor Purmerend.