Terugblik Provinciale Staten 25 september 2024

Tijdens de Statenvergadering van 25 september 2024 stonden naast de brede analyse zoutwinning ook de situatie in Ter Apel en de PIP van het windpark Eemshaven West op de agenda.

Zoutwinning

Door de zoutwinning verandert de Groningse bodem in een gatenkaas. Het Staatstoezicht op de Mijnen adviseert dan ook geen nieuwe zoutwinning op te starten en waarschuwt in het ergste geval voor sinkholes in onze provincie.

Bij de gaswinning werden de risico’s voor de veiligheid van inwoners en hun leefomgeving jarenlang onderschat, met enorme gevolgen. Dat mag wat D66 betreft niet opnieuw gebeuren. De parallellen met de zoutwinning zijn zorgwekkend duidelijk: weer zien we een proces met langetermijngevolgen waarvan de volledige impact pas later zichtbaar wordt. De verhalen van inwoners over schade en overlast worden wederom niet gehoord. Bedrijven met financiële belangen ontkennen hun verantwoordelijkheid, terwijl de overheid opdraait voor de schade aan huizen. D66 is duidelijk: zout mag niet het nieuwe gas worden.

Hoewel de zoutwinning ook economische voordelen heeft voor onze provincie, mag de politiek haar ogen niet sluiten voor de negatieve gevolgen voor onze inwoners. Wat D66 betreft wordt er direct gestopt met alle nieuwe boringen en wordt er ingezet op alternatieve en toekomstbestendige manieren van bedrijfsvoering. Zonder uitstoot van giftige metalen in de Waddenzee, zonder bodemdaling en dus zonder schade aan de huizen en gezondheid van onze inwoners. Daarnaast wil D66 een actieve lobby richting de minister om de nieuwe Mijnbouwwet zo snel mogelijk in te voeren, met strenge eisen voor veiligheid en milieubescherming. Tot de komst van die nieuwe wet willen we dat het College van Gedeputeerde Staten alvast het standpunt ‘nee, tenzij’ uit gaat dragen wat betreft winningsactiviteiten in Groningen. Onze motie, die deze twee dingen aan het College vraagt, is door de Staten met grote meerderheid aangenomen.

Ter Apel

Onze fractie is het pijnlijk om te constateren dat de situatie in het opvangcentrum in Ter Apel weer dusdanig uit de hand is gelopen dat dit weer reden is voor een debat in de Staten, terwijl vanuit de regering voorstellen komen die de situatie niet gaan verbeteren. Tijdens de vergadering heeft D66 daarom een motie mede-ingediend die het College oproept om bij het kabinet aan te dringen op structurele oplossingen voor het overvolle opvangcentrum in Ter Apel om te voorkomen dat er ooit nog asielzoekers buiten moeten slapen.

PIP windpark Eemshaven West

D66 heeft ingestemd met het PIP voor het windpark Eemshaven West. De plannen voor het windpark zijn tien jaar geleden vastgesteld en bovendien is het windpark een belangrijk onderdeel van de Regionale Energiestrategie, waarbij het tot wel 150.000 woningen van energie kan voorzien. Wel vindt onze fractie het jammer dat de gedeputeerde het totstandkomingsproces niet wil evalueren, omdat het College niet van plan is in de toekomst windparken op land toe te staan. Dit terwijl we juist meer hernieuwbare bronnen van energie nodig hebben. Afspraken nakomen is in de ogen van D66 een cruciaal onderdeel van betrouwbaar bestuur. Onze fractie heeft dan ook weinig begrip voor partijen die om politieke redenen een plan dat al tien jaar uitgewerkt wordt, proberen tegen te houden. Dit brengt het risico van miljoenenclaims met zich mee en getuigt niet van goed bestuur.

Wegens meningsverschillen op dit onderwerp bij coalitiepartijen viel de provinciale coalitie. Lees hier de reactie van onze fractie op dit nieuws.