Economische agenda Nij Begun
D66 wil een sterke regionale economie waarin ondernemers de ruimte krijgen om te groeien, innovatie wordt gestimuleerd en waar aandacht is voor een duurzame ontwikkeling. De economische agenda die voorligt bevat goede elementen, maar de concrete uitvoering en de samenhang met de sociale agenda zijn niet altijd duidelijk. De economische agenda moet niet alleen ambitieus zijn, maar ook haalbaar.
Het is goed om te lezen dat er stappen worden gemaakt om het MKB te ondersteunen bij de digitalisering. Wel mist de aanpak nog een sterke aanjager om alle sectoren effectief met elkaar te verbinden. Ook is D66 blij dat er in de economische agenda aandacht is voor duurzame energie. Netcongestie vormt echter een groot obstakel voor zowel de verduurzaming als de economische ontwikkeling van onze provincie en wordt onvoldoende aangepakt in de plannen. De aanpak hiervan is een randvoorwaarde voor het succes van de economische agenda en zonder oplossing lopen andere plannen en ambities gevaar.
De economische agenda benoemt dat we moeten inzetten op veel ambitieuzere en structurele marketing in brede zin, ook voor bedrijven. Dit terwijl de provincie en gemeente Groningen Marketing Groningen vorig jaar hebben gekort op de budgetten voor economische marketing. Voor D66 sluiten de ambitie en de werkelijkheid op dit punt niet op elkaar aan.
Verder heeft onze fractie moeite met het voorstel dat op tafel ligt wat betreft de onderliggende bureaucratie van de economische agenda. Adviesbureau Berenschot heeft hiervoor een voorstel geschreven, dat in feite neerkomt op het optuigen van een gemeenschappelijke regeling. Daarmee verliest de volksvertegenwoordiging invloed op de besluitvorming, zitten we vast aan zienswijze-termijnen van 12 weken en kan advies alleen via een gemeenschappelijke adviescommissie aan het bestuur worden gegeven. In haar advies heeft Berenschot ook aangegeven dat we juist in het begin in moeten zetten op goede kaders en statuten. Maar hoe deze kaders goed en duidelijk kunnen worden neergezet in een proces tussen tien gemeenten én een provincie, blijft onduidelijk. Mocht de gemeenschappelijke regeling er komen, dan is goede participatie van Raads- en Statenleden, maar ook van het bedrijfsleven en inwonersgroepen zoals jongeren, voor D66 een absolute must. Óók in de uitvoering.