Voor D66 lijkt het nieuwe coalitieakkoord veel op het vorige en dat terwijl het vorige akkoord zorgde voor veel stilstand. D66 pleit voor meer ambitie, stilstaan is wat D66 betreft geen optie. In het akkoord kiest de coalitie ervoor grootschalige wind- en zonne-energie uit te sluiten. Dit betekent dat de meeste serieuze projecten, die een grote rol spelen in de Groningse energietransitie, van de kaart verdwijnen. Ook voor Groningse energiecoöperaties blijft met dit akkoord weinig ruimte over. Kleinschalige initiatieven zoals zon op dak zijn prima, maar onvoldoende om de energietransitie te versnellen. De coalitie noemt participatie in het akkoord, maar maakt serieuze participatie met grote projecten op deze manier onmogelijk. Wie participatie belangrijk vindt, moet ruimte bieden voor echte projecten.
Het nieuwe College krijgt de kans om Groningen koploper te maken in de energietransitie en waterstof. Maar D66 ziet in dit akkoord die ambitie niet terug. Daarbij is het opvallend dat de beoogde gedeputeerde voor energie eerder duurzame energie als ‘te duur’ bestempelde, pleitte voor een kerncentrale en tegen een windpark stemde. Hoe gaat deze gedeputeerde nu alle belangen in het oog houden en de opdracht van de Staten uitvoeren? Tevens zien wij gemiste kansen bij ruimtelijke ordening en economie: net als in het vorige akkoord blijft de visie op ruimtelijke ordening beperkt tot behoud. Er is geen ambitieuze strategie voor woningbouw bij OV-knooppunten of duurzame bedrijventerreinen, terwijl de provincie wat D66 betreft ambitie moet tonen op dit punt. Op economisch vlak komt de nieuwe coalitie niet verder dan: havens, industrie en bereikbaarheid, maar vergeet daarbij ook in te zetten op innovatie, talentontwikkeling en de kenniseconomie.
In het akkoord staat ook: ‘Wij staan voor een maatschappij waar je kunt zijn wie je bent, ongeacht beperking of achtergrond. We ondersteunen het bestrijden van discriminatie en uitsluiting binnen de Groninger samenleving.’ – D66 onderschrijft dit volledig en zal tijdens de algemene beschouwingen komen met een voorstel voor het aanstellen van provinciale regenboogambassadeurs. Wij verwachten steun van de coalitiepartijen, want inclusie mag geen loze belofte zijn, maar moet verankerd zijn in concreet beleid en zichtbare actie.
Groningen verdient meer ambitie en D66 zal dit College constructief kritisch volgen. Waar goede keuzes worden gemaakt, zullen we die steunen. Waar de belangen van inwoners niet goed worden behartigd, spreken we ons uit. Groningen verdient een bestuur dat durft te kiezen, maar ook durft te luisteren. De uitdagingen blijven groot: de energietransitie, een klimaatadaptieve provincie waar landbouw en natuur in balans zijn, en een provincie met sterke verbindingen en voldoende woningen. Wij roepen het College op om echte keuzes te maken voor de toekomst van onze provincie. Laten we de stilstand doorbreken en vooruitkijken.
Het was een debat waar we duidelijkheid probeerden te krijgen. Het advies dat uit de eerste verkenning na de val van het vorige College kwam, was “maak duidelijke afspraken”. D66 ziet deze afspraken niet terug; alles lijkt broos en de vraag is of de volgende bananenschil niet alweer om de hoek ligt…
Terugblik Debat Coalitieakkoord 19 maart 2025
De langlopende formatie na de val van het college van BBB, PvdA, ChristenUnie en Groninger Belang is eindelijk afgerond. Tijdens de vergadering van de Provinciale Staten op 19 maart werd er daarom gedebatteerd over het nieuwe coalitieakkoord van BBB, PvdA, GroenLinks en VVD, “Mit Mekoar”. Ook werd het nieuwe college geïnstalleerd.