Terugblik algemene beschouwingen 2024

Tijdens de Provinciale Staten van 10 juli 2024 hebben de verschillende fracties de algemene beschouwingen uitgesproken. Wat D66 betreft mag onze provincie best wel wat ambitie tonen, ambitie was dan ook het overkoepelende thema van onze beschouwingen.

Onze fractievoorzitter Paula Benjamins-van Oudheusden begon met een compliment voor de houding van de provincie in de kwestie rondom de ‘Shell Papers’. Zij zei hierover het volgende:

“Wij hopen van harte dat meerdere overheidsinstanties deze Groningse Aanpak zullen omarmen. Een transparante overheid is een eerste stap om het vertrouwen terug te winnen.”

Paula Benjamins-van Oudheusden

De culturele sector verdient onze steun. Wij zijn blij om te zien dat ons initiatief voor meer geld naar cultuur duidelijk zijn uitwerking heeft gehad in de Perspectiefnota. Op het gebied van participatie moet wat ons betreft ook ambitieus worden gehandeld. Digitalisering biedt een grote kans om zaken transparanter te maken. Bijvoorbeeld via een track-and-trace systeem om burgers meer inzicht te geven over de status van hun aanvraag. Ook zien wij kansen om inwoners via de digitale weg mee te laten doen in besluitvorming. Daarom pleit D66 voor een strategisch communicatieplan waarin duidelijk wordt hoe de provincie haar inwoners gaat betrekken via de digitale weg.

Naast de eindeloze kansen op het gebied van digitalisering zijn er ook risico’s. Onze fractie zet al jaren in op de digitaliseringstrategie. We zien echter geen verbetering in de uitvoering van de digitalieringstrategie en ook geen verdere ambitie op dit dossier. Terwijl het internet ons voorbij snelt, kunstmatige intelligentie een vlucht neemt en dreiging vanuit hackers toeneemt heeft onze provincie de basis nog steeds niet op orde. Onze fractie vindt dat dat anders moet. Wat ons betreft moeten we versnellen, ambitie tonen en nú de basis op orde krijgen. Wij zijn daarom verheugd over het feit dat onze motie om die inhaalslag te maken is aangenomen door de Staten! Met onze motie wordt het College opgeroepen om het uitvoeringsprogramma digitalisering te versnellen, structurele financiering vrij te maken voor het uitvoeringsprogramma in de jaren 2025-2028 en de doelstelling van een digitaal weerbare provincie zijn te halen.

D66 steunt de ambitie van het College om de circulaire economie te stimuleren. Wat ons betreft speelt waterstof daar een grote rol in en wordt Groningen dé ruggengraat van de Europese waterstofindustrie. Ook zien wij graag dat onze provincie een sterke en bruisende vrijetijdseconomie heeft. Een fietsberg is daarbij onmisbaar. D66 gelooft, samen met de gemeente Het Hogeland, in de Waddenberg bij Usquert. We zien echter ook kansen liggen bij Veendam en Kardinge. De grote hoeveelheid fiets- en wandeltoeristen die een Groningse fietsberg trekken is een mooie kans voor onze vrijetijdseconomie.

De raad voor de leefomgeving en infrastructuur bepleit dat de overheid een forse cultuurverandering nodig heeft, waarbij niet alleen geld, maar brede welvaart leidend wordt bij besluitvorming. Ons Nij Begun heeft als doel verbetering van de brede welvaart. Wat D66 betreft tonen we ook hier ambitie en beginnen we vandaag nog met de nodige cultuurverandering. Wij geloven erin dat alleen mét ambitie de provincie versterkt kan worden, of het nu gaat om projecten vanuit onze eigen middelen of om de projecten vanuit Nij Begun.

Onze fractie heeft tijdens de algemene beschouwingen ook gewaarschuwd voor de gevaren van zoutwinning in Groningen, waarbij voor ons geldt dat zout absoluut niet het nieuwe gas moet worden. Ook hebben de Staten onze motie aangenomen die uitspreekt dat wij voor het handhaven van de spreidingswet zijn, omdat deze de verdeling van de opvang eerlijker verdeelt en Ter Apel ontlast. Groningen draagt al een onevenredig zware opvanglast en het intrekken van de spreidingswet zal dit alleen maar erger maken met onmenselijke toestanden als gevolg. We zijn daarom blij met de brede steun vanuit de Staten voor onze motie.

Met twee aangenomen motie kijken we terug op succesvolle algemene beschouwingen voor D66. Onze fractie zal zich het komende politieke seizoen met net zoveel energie inzetten voor de toekomst van onze provincie.