D66 niet akkoord met voorstel geen zonneparken op landbouwgrond

In de Statencommissie van 13 december werd het Statenvoorstel ‘geen zonneparken meer op landbouwgrond boven op RES 1.0’ besproken. D66 heeft om verschillende redenen bezwaren tegen dit plan.

Energietransitie

Voor D66 is de energietransitie van cruciaal belang. Bij de overstap naar duurzame energie kunnen zonneparken een belangrijke rol spelen. D66 gelooft dat het mogelijk moet zijn om met draagvlak bij de inwoners op bepaalde plekken zonneparken in te kunnen passen in de omgeving. Ook op landbouwgrond. Daarmee is het voorstel om dit op voorhand uit te sluiten simpelweg te kort door de bocht.

Verbeter-voorstellen

D66 heeft enkele suggesties om het voorstel te verbeteren. Wij willen eerst een onderzoek, samen met maatschappelijke partners, om over wat er nodig is om Groningen van fossiele energie af te halen en te voorzien van duurzame energie. Daarbij moet duidelijk worden welk deel van de energie lokaal moet worden opgewekt. Daarnaast wil D66 een uitzonderingspositie voor lokale initiatieven van onderop, waarbij de opbrengsten ten goede komen van de inwoners.