Afscheidsbrief Sander Claassen

Fractievoorzitter Sander Claassen heeft besloten terug te treden als lid van de Provinciale Staten. Sander verruilt de Groningse politiek voor een Indonesische roeping. In een afscheidsbrief aan de D66-leden licht hij zijn besluit toe. De brief is hieronder te lezen.

Claassen verruilt Groningse politiek voor Indonesische roeping

Beste leden,
 
Een jaar geleden ben ik gestart als jullie trotse lijsttrekker en sinds maart als Statenlid en fractievoorzitter in de Provinciale Staten. Ik kijk terug op een aantal mooie resultaten die we als fractie hebben bereikt, zoals onze inzet om alle asielzoekers in onze provincie vanaf dag 1 mee te laten doen middels sport en bewegen. 
 
Afgelopen zomer was voor mij ‘life changing’. Een reis naar Indonesië waarin ik op zoek ging naar mijn roots, heeft geleid tot nieuwe inzichten. Inzichten die zijn ontstaan uit inspirerende ontmoetingen met familie en andere mensen in het land waar mijn vader geboren is. En deze ontmoetingen leidden tot een verrijkte persoonlijke missie en roeping die tijd en aandacht nodig hebben om verder te ontwikkelen. Ik had nooit gedacht dat deze reis zoveel impact zou hebben. Toch is dat zo. En in het tempo van deze veranderingen is het moment gekomen van weloverwogen keuzes en besluiten. Besluiten die nodig zijn om tijd en aandacht te geven aan wat belangrijk is.  
 
Als jullie gekozen volksvertegenwoordiger voel ik een grote verantwoordelijkheid om met veel tijd en aandacht invulling te geven aan het politieke ambt dat mij is toevertrouwd. Dat vind ik een morele plicht naar de fractie, de leden, de kiezers en alle Groningers die ik in deze bijzondere rol vertegenwoordig. Ik heb dat met volle overtuiging en inzet gedaan en ben jullie dankbaar voor het vertrouwen. 
 
Na overleg met de fractie, heb ik besloten mijn rol als fractievoorzitter terug te geven en als Statenlid mijn ontslag in te dienen. Dat betekent dat ik de vrijgekomen tijd en aandacht volledig kan richten op mijn verrijkte missie en roeping. Als mens en als ondernemer. In Groningen en in Indonesië. Tijd en aandacht die in eerste instantie gaat naar mijn familie en in tweede instantie naar mensen, organisaties en overheden die hulp willen bij hun maatschappelijke vraagstukken. Mijn passie voor de politiek en de maatschappelijke opgaven van de Provincie Groningen ga ik verbinden met soortgelijke vraagstukken in Indonesië op het gebied van water, landbouw, circulariteit, gezondheid en hernieuwbare energie.
 
Deze keuze leidt er toe dat wij als fractie besloten hebben dat Paula Benjamins-van Oudheusden per direct de rol als fractievoorzitter vervult en dat Floor Buigel binnenkort wordt geïnstalleerd als Statenlid. Ik heb het volste vertrouwen in deze twee topvrouwen, samen met de deskundige ondersteuning van Kevin Wójcik, Jurgen Elshof en Arjan de Boer. 
 
Ik wens de fractie en onze partij heel veel succes voor de toekomst.