Terugblik Statencommissie 11 december 2024

Tijdens de Statencommissie van 11 december 2024 hebben de Staten gedebatteerd over de stand van zaken Nationaal Programma Ruimte voor Defensie en het  uitvoeringsprogramma cultuur 2025-2028.

Nationaal Programma Ruimte voor Defensie

D66 begrijpt dat door de veiligheidssituatie in Europa Defensie op zoek is naar uitbreiding van oefenterreinen en andere faciliteiten. We erkennen dat er in tijden van oorlog op ons continent soms concessies moeten worden gedaan. Echter, de impact hiervan op onze provincie moet kritisch worden bekeken, met oog voor de natuur, de economie en  de leefbaarheid. Groningen mag niet wéér het kind van de rekening worden. Wat D66 betreft maakt  de overheid keuzes die gebaseerd zijn op een visie die niet alleen recht doet aan nationale belangen, maar ook aan de leefbaarheid en toekomst van de regio. 

D66 erkent ook dat uitbreiding van defensie activiteiten kansen biedt, zoals economische impulsen voor omliggende dorpen. Winkels, eetgelegenheden en cafés kunnen profiteren van militairen in de regio. Maar D66 wil ook graag iets terug als een stukje van onze provincie door Defensie in gebruik wordt genomen. Defensie kan dan bijvoorbeeld bijdragen aan verdere versterking van infrastructuur. Groningen mag immers niet weer het afvoerputje worden waar plannen zonder tegenprestatie worden doorgedrukt.

Uitvoeringsprogramma cultuur 2025-2028

De culturele infrastructuur in Groningen is kwetsbaar. Daarom zijn wij als D66 heel blij dat onze motie om meer geld voor cultuur vrij te maken zichtbaar resultaat heeft gehad in dit uitvoeringsprogramma. Behoud van de culturele basisinfrastructuur is wat D66 betreft essentieel. Zonder deze fundering kan er geen sprake zijn van bloei of groei in de culturele sector. Dat is in dit programma goed benoemd, maar het moet ook in de praktijk worden gewaarborgd. 

D66 krijgt van culturele instellingen signalen binnen over een soms onzorgvuldig verloop van het proces. Instellingen voelen zich niet altijd gehoord en niet gezien. Dit baart ons zorgen. Onze fractie vindt het belangrijk om het vertrouwen tussen overheid en de culturele sector waar nodig te herstellen. Een van de onderdelen daarvan is ook fair pay. De leden van de Kunstraad krijgen €130 voor de beoordeling van een aanvraag voor de cultuurnota en slechts €65 per advies voor projectsubsidies. Wat D66 betreft veel te weinig. Deze situatie is exemplarisch voor de hele culturele sector, waar bevlogenheid vaak boven een eerlijke beloning gaat. Dat kan en mag niet de norm blijven. Wat D66 betreft moet de provincie als subsidieverstrekker ook het voorbeeld geven voor fair pay in de culturele sector. 

Cultuur is meer dan kunst en erfgoed. Het is een verbindende kracht in onze samenleving. Het draagt bij aan sociale cohesie, mentale gezondheid en economische ontwikkeling. De waarde van cultuur is niet alleen in geld uit te drukken. Wat D66 betreft gaan wij cultuur niet meer zien als kostenpost. Samen met de SP gaat D66 daarom een initiatiefvoorstel indienen om cultuur mee te nemen in alle beleidstereinen.