Terugblik Statencommissie 18 september 2024

Tijdens de Statencommissie van 18 september 2024 hebben de Staten gesproken over de analyse van de zoutwinning in onze provincie, de vaststelling van de PIP voor het windpark Eemshaven West en de faunabeheerplannen 2024.

Analyse zoutwinning

Voorafgaand aan de bespreking van de analyse van de zoutwinning hebben de Provinciale Staten geluisterd naar verschillende insprekers die hun zorgen over de zoutwinning en de gevolgen daarvan kwamen delen met de politiek. Voor D66 is het helder: door de zoutwinning verandert de Groningse bodem in een gatenkaas. De Staatstoezicht op de Mijnen adviseert dan ook geen nieuwe zoutwinning op te starten en waarschuwt in het ergste geval voor sinkholes in onze provincie.

Bij de gaswinning werden de risico’s voor de veiligheid van inwoners en hun leefomgeving jarenlang onderschat, met enorme gevolgen. Dat mag wat D66 betreft niet opnieuw gebeuren. De parallellen met de zoutwinning zijn zorgwekkend duidelijk: weer zien we een proces met langetermijngevolgen waarvan de volledige impact pas later zichtbaar wordt. De verhalen van inwoners over schade en overlast worden wederom niet gehoord. Bedrijven met financiële belangen ontkennen hun verantwoordelijkheid, terwijl de overheid opdraait voor de schade aan huizen. D66 is duidelijk: zout mag niet het nieuwe gas worden.

Hoewel de zoutwinning ook economische voordelen heeft voor onze provincie, mag de politiek haar ogen niet sluiten voor de negatieve gevolgen voor onze inwoners. Wat D66 betreft wordt er direct gestopt met alle nieuwe boringen en wordt er ingezet op alternatieve en toekomstbestendige manieren van bedrijfsvoering. Zonder uitstoot van giftige metalen in de Waddenzee, zonder bodemdaling en dus zonder schade aan de huizen en gezondheid van onze inwoners.

Vaststelling PIP windpark Eemshaven West

Het is na tien jaar wat D66 betreft de hoogste tijd om het windpark Eemshaven West te gaan realiseren. De 24 windturbines zijn nodig om voldoende duurzame energie op te wekken voor wel 150.000 huishoudens. Daarnaast is het windpark een essentieel onderdeel van de Regionale Energiestrategie.

Als D66 zijn wij echter ook niet blind voor de zorgen van omwonenden en vinden het dan ook erg jammer dat maar een klein deel van de opbrengsten van het windpark bij de omwonenden terecht komt. Dit verdient geen schoonheidsprijs. D66 hoopt dat het college een stevige evaluatie gaat opstellen over de afgelopen tien jaar en deze deelt met de Staten. Bij een volgend windpark moet de provincie het beter doen.

Faunabeheer

D66 kan zich grotendeels vinden in de faunabeheerplannen die voor ons liggen. D66 is van mening dat jacht pas ingezet kan worden als andere maatregelen niet voldoen. Dit zien we terug in de plannen. Echter zien we ook dat verschillende soorten die worden bejaagd een slechte staat van instandhouding hebben, D66 wil dat het College rekening houdt met deze slechte stand van instandhouding bij de uitwerking van de plannen.

D66 ziet ook dat er dringend maatregelen nodig zijn om onze weidevogels te beschermen. Onze fractie begrijpt dan ook het besluit om predatie op weidevogels tegen te gaan. Echter is niet predatie, maar een andere manier van landbeheer met verlaging van het waterpeil de oorzaak van het dalende aantal weidevogels. D66 is daarom blij dat er in de plannen niet alleen aandacht is voor het voorkomen van predatie maar ook voor andere maatregelen om weidevogels te beschermen. Hiervoor is het ook van belang om plas-drasgebieden aan te leggen en boeren hiervoor te compenseren.

Tot slot begrijpen we dat het in deze omstandigheden wenselijk is om het aantal vossen te beheersen, vooral in de buurt van weidevogels. Door migratie en voortplanting is populatiebeheer van de vos echter niet altijd effectief. D66 vindt het daarom van belang dat we als provincie een per situatie flexibele visie hebben op effectief en efficiënt beheer van populaties.