D66 stelt vragen over batterijen bij zonneparken

Statenleden Laurien Berkvens en Emre Kanik hebben schriftelijke vragen gesteld over uitvoering van landelijke klimaatmaatregelen in de provincie, met name de verplichting van het plaatsen van batterijen bij zonneparken.

Klimaat-maatregelen

In de kamerbrief over voorjaarsbesluitvorming Klimaat van 26 april staat een aantal klimaatmaatregelen genoemd die het demissionaire kabinet van plan is te nemen. Tijdens de provinciale commissie Leefomgeving op 16 oktober heeft de D66 fractie aan Gedeputeerde Staten (GS) gevraagd of zij met provinciaal beleid gaat aanhaken op de maatregelen die zijn aangekondigd in deze voorjaarsbesluitvorming Klimaat. Het college reageerde positief. Eén van deze maatregelen is het inzetten op elektriciteitsopslag door het verplichten van batterijen bij grootschalige zonneparken.

De vragen

Omdat de D66 fractie zich afvraagt hoe de provincie hiermee omgaat hebben wij de volgende vragen:

  • Is de provincie in overleg met de rijksoverheid over hoe deze maatregelen te implementeren? Zo ja, hoe verlopen deze overleggen? Zo nee, wanneer en hoe denkt GS hierover met het rijk van gedachten te gaan wisselen?
  • Wordt deze regel ook van kracht bij bestaande zonneparken en zo ja hoe denkt GS deze regel te gaan handhaven?
  • Het lijkt de D66 fractie nodig om deze batterijen bij zonneparken landschappelijk in te passen. Is GS dat met D66 eens en zo ja in welk beleid denkt GS dat te moeten borgen en welke maatregelen denkt GS daarvoor te moeten nemen? Zo nee, waarom niet?
  • Er is een verschil tussen zonneparken op landbouwgrond, zonneparken aan de randen van (snel)wegen (geluidsschermen) en zonneparken op parkeerplaatsen. Is het bij al deze vormen nodig om aan batterijopslag te doen en hoe denkt GS batterijopslag in deze verschillende situaties in regelgeving te kunnen vatten en het landschappelijk in te passen?
  • Hoe gaat GS om met zonneparken die in de planfase zitten en zich nu met deze extra maatregelen geconfronteerd zien?
  • Hoe gaat GS om met regelgeving omtrent de veiligheid van deze batterijen?
  • Wat verwacht GS hoe hoog de bijdrage van het plaatsen van deze batterijen bij zonneparken wordt bij het oplossen van de netcongestie?
Antwoorden De vragen zijn op 19 december beantwoord. De vragen en antwoorden zijn via deze link te vinden.