D66 vindt het belangrijk dat de gemeente inclusief beleid voert. Inwoners moeten zich prettig en veilig voelen in onze gemeente. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, seksuele voorkeur, politieke gezindheid, afkomst of geslacht pakken we aan. We verwachten van de gemeente dat er ingegrepen wordt wanneer onze inwoners op basis van achtergrond, seksuele voorkeur of genderidentiteit in de openbare ruimte gediscrimineerd worden en we belonen partijen die actief bijdragen aan het bestrijden van racisme, discriminatie en andere vormen van uitsluiting.
D66 wil dat het Meldpunt Discriminatie beter bekend wordt. De gemeente Nieuwkoop werkt op dit gebied samen met de externe partner Kwadraad. Naast het registreren van meldingen en het inzichtelijk maken van ontwikkelingen wil D66 dat er ook vooral met mensen het gesprek aan wordt gegaan. Door mensen aan te spreken en eventueel in contact te brengen met slachtoffers van racisme en discriminatie hopen wij tot een gedragsverandering te komen.
In 2023 is het 150 jaar geleden dat in Nederland de slavernij werd beëindigd. Sporen van de slavernij zijn nog altijd zichtbaar in onze samenleving. Om de slavernij te erkennen en de afschaffing ervan te eren wil D66 dat in Nieuwkoop hier meer aandacht aan wordt besteed. Het herdenkingsjaar 2023 is een mooie aanleiding om, bijvoorbeeld samen met het historisch genootschap en basisscholen, een onderzoek te doen naar de geschiedenis van slavernij in de gemeente Nieuwkoop. Wat heeft hier plaatsgevonden en welke invloed zien we hier nog van.
Niet iedereen heeft dezelfde kansen in onze samenleving. Als partij zijn wij voorstander van anoniem solliciteren bij de overheid. Bij anoniem solliciteren ontbreken op de cv’s niet alleen naam, adres en geslacht, maar ook geboorteplaats. Het belangrijkste voordeel van anoniem solliciteren ligt voor de hand. Als organisatie kijk je namelijk puur naar de geschiktheid van de kandidaat. De voor de werkgever interessante informatie, over de vooropleiding, werkervaring en motivatie bijvoorbeeld, zijn alsnog te vinden. Uit meerdere proeven blijkt dan ook dat anoniem solliciteren werkt.
Arbeidsmigranten die hier binnen onze gemeentegrenzen verblijven, moeten makkelijker de gang naar de gemeente kunnen maken. Belemmeringen die dit in de weg staan moeten zo goed als mogelijk moeten worden weggenomen, dit geldt natuurlijk voor alle groepen voor wie de gemeente minder toegankelijk is. D66 wil daarom ook dat alle relevante informatie beschikbaar is in het Pools, Roemeens en Bulgaars.
Als teken van inclusiviteit wordt momenteel de regenboogvlag gehesen op het gemeentehuis op dagen waar meer wordt stilgestaan bij het thema lhbti-inclusiviteit. Wij wensen dat wij dit symbool meer gaan uitdragen, bijvoorbeeld met verlichting op de Reghthuystoren. Wat ons betreft blijft het niet bij een symbool, maar gaan we ook aan de slag op het gebied van inclusiviteit. We bevorderen inclusiviteit en bestrijden discriminatie binnen onze gemeente, door middel van cursussen omtrent het thema van externen. Oók proberen wij anderen te helpen met het bespreken van het thema inclusiviteit en brengen we relevante activiteiten onder de aandacht. Wij willen aansluiting zoeken met andere gemeenten in onze regio die zich actief inzetten voor lhbti-inclusie. In samenwerking met bijvoorbeeld Alphen aan den Rijn en Bodegraven-Reeuwijk kunnen wij als gemeente meer bereiken dan alleen. Zo kunnen wij onze krachten bundelen als het bijvoorbeeld gaat om activiteiten voor de doelgroep.
Nieuwkoop moet een dementievriendelijke gemeente worden. Hiervoor wil D66 de handen ineen slaan met lokale partijen. Bij de inrichting van de leefomgeving moeten wij als gemeente rekening houden met de speciale behoeften van dementerenden. We zetten ons in voor voorlichting over de impact van de leefomgeving op dementerende mensen en zullen bij ondernemers hiervoor aandacht vragen.