D66 dient motie Digitale Veiligheid een Topprioriteit in

Tijdens de behandeling van de begroting in de gemeenteraad op donderdagavond 4 juli heeft de fractie van D66 de motie ‘Digitale Veiligheid een Topprioriteit’ ingediend. De fractie van D66 is van mening dat de digitale veiligheid van de gemeenteraad nog wel wat verbeterpunten heeft.

Als gemeente hebben we veel aandacht voor onze veiligheid en de veiligheid van onze inwoners als het aankomt op geweldsdelicten, diefstal of auto inbraken, maar volgens de fractie van D66 Nieuwkoop kan de aandacht op een andere vorm van dreiging richting onze veiligheid meer aandacht verdienen en dat is de digitale veiligheid.

In onze steeds kleiner wordende wereld worden we steeds kwetsbaarder als gemeente voor cyberincidenten. Onze informatie slaan we steeds meer digitaal op. Van afstand zou in theorie het internet en onze verlichting worden uitgeschakeld.

Het is daarom dan ook dat de D66 fractie graag stappen blijft zetten voor de digitale veiligheid. In het bijzonder de digitale experts in de fractie; Jeroen van Dijk en Marcel Touw.

D66 kwam daarom met de motie Digitale Veiligheid een Topprioriteit die zorgt voor een aantal extra stappen voor digitale veiligheid van de vertrouwelijke documenten van de gemeente en de gemeenteraad meer inzicht geeft in de digitale veiligheid van de gemeente.

Stemming
De motie heeft een meerderheid van de raad gehaald. De fracties van SBN, VVD, CDA en D66 stemden voor de motie (16 voor) en de fracties NN en SGP-ChristenUnie stemde tegen (4 tegen).

Naast deze maatregelen wil de D66 fractie benadrukken dat het van groot belang is dat we ons in de toekomst nog meer gaan richten op de cybersecurity van onze inwoners. De impact van een cyberincident kan verwoestend zijn.

Door nu te investeren in digitale veiligheid en ook in de toekomst hierop te blijven focussen, kunnen toekomstige problemen worden voorkomen en wordt de gemeenschap beschermt tegen de groeiende dreiging.

De portefeuillehouder heeft toegezegd om nog eens opnieuw met de groep digitale woordvoerders samen te willen komen om te kijken welke stappen nog meer kunnen worden gezet om de digitale veiligheid te verbeteren.