De woningvoorraad moet matchen met de bevolkingsopbouw
De woningvoorraad in onze gemeente is niet evenwichtig. In Nederland bestaat de woningvoorraad gemiddeld uit 64% eengezinswoningen en 36% meergezinswoningen. In Nieuwkoop (11.660 woningen) is de verhouding 87% – 13%. Dit matcht niet met de woonwensen van een bevolking die nog maar voor 38% uit gezinnen bestaat. Het veelgehoorde argument dat ouderen moeten verhuizen om huizen vrij te maken voor woningzoekende gezinnen houdt geen stand. Voor gezinnen zijn er woningen genoeg in Nieuwkoop. Het probleem zit in een tekort aan woningen voor kleine huishoudens, zowel voor jong als voor oud.
Een tweede tekortkoming in de woningvoorraad in de gemeente Nieuwkoop is het relatief lage aantal huurwoningen. De dorpen staan vol met koopwoningen, er zijn weinig sociale huurwoningen (21%) en er is weinig vrije sector huur (6,5%). De hoeveelheid woningen die toegevoegd mag worden tot 2030 mag 10-15% zijn van de huidige woningvoorraad. Voor D66 Nieuwkoop is duidelijk waar nu de focus op moet liggen: op appartementen en kleine woningen in meerdere prijsklassen en op een uitbreiding van de voorraad (sociale) huurwoningen.
Vanwege de enorme mismatch tussen woningvoorraad en (toekomstige) woningbehoefte en vanwege de leeftijd en woonkwaliteit van een aantal wijken vindt D66 het nodig om in de komende collegeperiode ook verder vooruit te kijken dan 2022 – 2026 en breder te denken dan bestaande woonvormen. De bevolking blijft vergrijzen, het aandeel een- en tweepersoonshuishoudens blijft stijgen en er zijn een aantal wijken in onze gemeente met woningen die verouderd raken en waarvan verduurzaming niet of nauwelijks rendabel is. Het herstructureren van deze wijken, met vervanging van eengezinswoningen door kleine wooneenheden en nieuwe woonvormen, ook met zorgaanbod, moet wat ons betreft hoog op de agenda staan. Daarmee kunnen we sneller de kloof tussen woonvraag en woonaanbod dichten.
We zijn en blijven van mening dat het verstandig is om een einde te maken aan de halfslachtige oplossing van bewoning van recreatieparken. De gedoogstatus kan beter omgezet worden in permanente bewoning. We staan nog steeds achter de voorwaarden die daarvoor eerder zijn afgesproken: kosten voor aanpassingen aan de infrastructuur moeten gedragen worden door de bewoners van de parken.
In de komende bestuursperiode wil D66 ook een oplossing vinden voor de Vestia-woningen in onze gemeente. Als WDA en WSN ook komende jaren niet in staat blijken om deze woningen over te nemen, dan willen wij aan de slag om een andere woningcorporatie in woningmarktregio Holland Rijnland te interesseren voor overname van deze woningen. Bovendien moet in onderhoud en verduurzaming van deze woningen geïnvesteerd kunnen worden.