Er komt een warmtenet in Langeraar!

De gemeenteraad heeft ingestemd met een plan om een warmtenet aan te gaan leggen in Langeraar. Met het warmtenet gaan honderden huizen in Langeraar duurzaam worden verwarmd. Langeraar gaat hierdoor de eerste kern worden in onze gemeente die wij op deze duurzame manier gaan verwarmen.

Beeld: Gemeente Nieuwkoop

Het warmtenet

Het warmtenet is een zogenoemd ‘laag temperatuur warmtenet’. Hierbij maakt het warmtenet gebruik van een warmte-koude opslag die in de bodem onder het nieuwe schoolgebouw wordt gebouwd in Langeraar. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van aquathermie uit de Langeraarse Plassen. Door dit systeem kan water van tussen de 12 en 16 graden worden geleverd. In de diverse huizen wordt met een warmtepomp het water verder opgewarmd.

Hierdoor kan het water zowel worden gebruikt om te verwarmen, als om te verkoelen. Een airco wordt in deze huizen dus overbodig. Naast de duurzaamheid is het mede hierom ook financieel aantrekkelijk voor huizeneigenaren in Langeraar.

Reactie D66

Fractievoorzitter Jop van der Pijl is verheugd met de komst van het warmtenet: “We zetten hiermee als gemeente een ambitieuze, duurzame stap”. De fractie van D66 heeft wethouder Antoinette Ingwersen gecomplimenteerd wat betreft haar inzet op dit dossier en de vele technische sessies die de raad heeft gehad over het warmtenet.

D66 heeft in de behandeling van het voorstel in het bijzonder aandacht gehad voor de hoogte van de energietarieven van het warmtenet en de inspraak die afnemers hebben. De conclusie is dat mogelijke ‘winst’ van het warmtenet zal gaan zorgen voor een afname van het energietarief en dat bij hoge prijsstijgingen de gemeenteraad wordt geïnformeerd.

Vervolg

Nu de raad groen licht geeft, gaat de gemeente subsidie aanvragen bij het rijk. Deze subsidie is noodzakelijk om de investering financieel rond te krijgen.

Daarna gaat de gemeente samen met relevante lokale stakeholders aan de slag om het warmtenet aan te leggen en mensen te enthousiasmeren om hun huizen op het net aan te sluiten. Naast de sociale huurwoningen van Woondienst Aarwoude, hebben ook particuliere huiseigenaren de mogelijkheid om aan te sluiten.

Omwonenden ontvangen hiervoor meer informatie en een aanbod. Zij kunnen rekenen op energiecoaches en -adviseurs die hun kunnen helpen in het maken van een goede afweging om wel/niet aan te sluiten op het warmtenet.