Partijdige kieswijzer: D66 en M:OED
D66 en M:OED komen allebei op voor de belangen van studenten in Maastricht. We zagen na de vorige verkiezingen samenwerking op veel thema’s met M:OED wel zitten. Helaas viel M:OED echter al snel uit elkaar. Tussen D66 en M:OED zijn er ook verschillen, die lees je in de partijdige kieswijzer.
De verschillen
Bij M:OED ontbreekt in hun verkiezingsprogramma een visie op onderwijs. M:OED wil wel net als D66 meer aandacht voor Frans en Duits taalonderwijs, gezien onze Euregionale ligging. D66 ziet echter ook het belang van het aanbieden van taalonderwijs bij nieuwkomers in onze stad die de Nederlandse taal niet machtig zijn. Zo is taalonderwijs essentieel bij de integratie van vluchtelingen.
D66 ziet daarnaast onderwijs als de beste manier om ongelijkheid tegen te gaan. Wij willen daarom zorgen voor een gezond (school)ontbijt en een verlengde schooldag met voldoende aanbod op gebied van sport, bewegen en cultuur. D66 wil daarnaast ook integrale kindcentra creëren, met kinderopvang, school en zorgaanbieders onder één dak.
D66 heeft, in tegenstelling tot M:OED, oog voor de relatief hoge laaggeletterdheid in Maastricht. Zo wil D66 ondersteuning bij laaggeletterdheid veel laagdrempeliger organiseren in buurt- en gemeenschapshuizen. Ook heeft D66 recent een motie ingediend om bij de communicatie vanuit de gemeente meer aandacht te hebben voor laaggeletterden.
D66 en M:OED zijn groot voorstander van het Maastrichts Energie Akkoord (MEA). We vinden dat de gemeenten de komende jaren meer moet doen om te voldoen aan de klimaateisen zoals die in Parijs zijn afgesproken. Ook ondersteunen beide partij lokale initiatieven die worden genomen, zoals energiecoöperaties. M:OED is net als D66 een voorstander van het informeren van inwoners hoe zij het best kunnen verduurzamen. D66 kiest daarbij voor de inzet van energiecoaches, die inwoners die willen verduurzamen een advies op maat geven.
Daarnaast hebben beide partijen oog voor vergroening van de stad, en kiezen voor meer groen en minder steen. M:OED en D66 zijn ook beide een voorstander van een autoluwe binnenstad. D66 kiest daarnaast ook voor een milieuzone. D66 wil daarnaast dat er meer oplaadpunten voor elektrische auto’s komen in Maastricht. Ook vindt D66 dat de gemeente het initiatief moet nemen voor een groen warmtenet. De industrie kan zijn restwarmte aan dit warmtenet leveren en een groen warmtenet kan ook de energie afnemen van een biomassacentrale waarin ons groenafval en mogelijk ook rioolwaterzuiveringsslib wordt verwerkt. Zo maken we gebruik van de energie die al in de gemeente is en worden we minder afhankelijk van Russisch gas en vervuilende steenkool.
M:OED wil de kamernood voor studenten oplossen door een nieuwe woningcorporatie op te richten die zich specifiek richt op studenten. D66 denkt dat het probleem sneller en efficiënter opgelost kan worden. Een eerste stap effectieve stap is het loslaten van de zogeheten 40-40-40 regel af te schaffen.
De 40-40-40 regel:
– Studentenwoningen mogen worden toegevoegd volgens de ’40-40-40-regeling’:
– 40 eenheden per jaar door het splitsen van woningen in zelfstandige woningen;
– 40 eenheden per jaar door het omzetten van woningen in wooneenheden/ kamers;
– 40 eenheden per jaar door herbestemming van monumentale niet-woongebouwen. Dit kunnen zowel zelfstandige woningen als wooneenheden/ kamers zijn.
M:OED vindt net als D66 preventie beter dan nazorg en we willen beide dan ook in preventie investeren. Een brede blik op het sociaal domein ontbreekt echter bij M:OED. D66 vindt dat ondersteuning en zorg beter kunnen worden afgestemd op wat daadwerkelijk nodig is als gebruik wordt gemaakt van het principe: één gezin – één plan – één regisseur. Nu is het vaak nog zo dat verschillende zorgaanbieders binnen een gezin actief zijn, die elk met afzonderlijke plannen werken. Daarnaast heeft de jeugd voor D66 de toekomst. Onderwijs en jeugdzorg kunnen meer samenwerken dan nu het geval is. We willen meer kindcentra realiseren waarin niet alleen kinderopvang en basisschool onder één dak verenigd zijn, maar ook zorgaanbieders een plek vinden. Bijvoorbeeld een psycholoog, een fysiotherapeut of een logopedist.
M:OED heeft niks in haar programma over sport staan. D66 wil zorgen voor voldoende plekken om buiten te spelen en we willen het gebruik van het Jeugdfonds Sport & Cultuur stimuleren. D66 pleit daarnaast voor flexibele openingstijden van het Geusseltbad en flexibele sporttarieven. Ook heeft D66 meer aandacht voor de veroudering bij binnensportaccommodaties.
D66 en M:OED zijn beide groot voorstander van een sterke kunst- en cultuursector in Maastricht, en zijn ook bereid om dat allebei vanuit de gemeente te ondersteunen. Zo willen we beide investeren in het versterken van de popcultuur in Maastricht.
Tussen het armoedebeleid van D66 en M:OED is er veel gelijkenis. We hebben beide veel aandacht voor de grote groep inwoners die in armoede leven in onze stad en staan voor een brede aanpak van dieperliggende oorzaken van armoede. Daarbij zetten we als D66 in op een maatwerkaanpak. D66 vindt dat de gemeente moet werken vanuit het principe één gezin, één plan, één regisseur om de best passende ondersteuning te kunnen leveren.
Bij M:OED is er echter nauwelijks aandacht voor werkgelegenheid en ondernemerschap.
D66 wil meer kansen voor (jonge) ondernemers, bijvoorbeeld door het verschaffen van microkredieten, lagere heffingen en minder papieren rompslomp. Ook is D66 voorstander van één aanspreekpunt voor ondernemers in hun contact met de gemeente.
Meedoen met D66
Laat je stem klinken. We zijn met velen. Zet nu de volgende stap. Doe met ons en Sigrid Kaag mee.
Of start een nieuwe vergelijking
Selecteer de thema’s die jij belangrijk vindt
Partijdige kieswijzer: D66 en Seniorenpartij
De Seniorenpartij is een conservatieve gematigde partij met oog voor de ouderen. D66 is een sociaal-liberale partij. Ons doel is om mensen meer keuzevrijheid te geven. De afgelopen jaren hebben we goed met de Seniorenpartij samengewerkt. Toch zijn er ook duidelijke verschillen. Je leest er alles over in onze partijdige kieswijzer.
De verschillen
De Seniorenpartij en D66 vinden beide een vrije keuze in waar jij of je kind naar school gaat van groot belang. Echter is ook te zien dat de Seniorenpartij zich niet veel op onderwijs richt en nauwelijks plannen hiervoor benoemd in het verkiezingsprogramma.
D66 heeft dat als dé onderwijspartij natuurlijk wel. D66 ziet onderwijs als de beste manier om ongelijkheid tegen te gaan. We willen daarom zorgen voor een gezond (school)ontbijt en een verlengde schooldag met voldoende aanbod op gebied van sport, bewegen en cultuur. D66 wil daarnaast ook integrale kindcentra creëren, waar kinderopvang, school en zorgaanbieders onder één dak verenigd zijn. Ook willen we meer aandacht voor Frans en Duits taalonderwijs, gezien onze Euregionale ligging.
De Seniorenpartij wil kansen creëren voor laaggeletterden, maar benoemt niet hoe. D66 wil ondersteuning bij laaggeletterdheid veel laagdrempeliger organiseren in buurt- en gemeenschapshuizen. Ook heeft D66 recent een motie ingediend om bij de communicatie vanuit de gemeente meer aandacht te hebben voor laaggeletterden.
D66 en de Seniorenpartij zijn beide een groot voorstander van meer groen in de stad. Ook de Seniorenpartij streeft er naar om als Maastricht energieneutraal te worden. Daarnaast zijn we ook voor het blijvend inzetten op afvalscheiding, waarin we als Maastricht al voorop lopen. Zowel D66 als Seniorenpartij willen dit nog verder verbeteren.
Er zijn echter ook wat verschillen. D66 is veel uitgesprokener op het vlak van klimaat dan de Seniorenpartij. De Seniorenpartij kijkt met name naar afvalscheiding en verduurzaming van woningen. D66 doet dat ook, maar spreekt zich ook uit als voorstander van energiecoaches die inwoners die energie willen besparen, advies op maat kunnen geven. Ook stimuleert D66 allerlei lokale initiatieven zoals energiecoöperaties.
D66 is ook een uitgesproken voorstander van een milieuzone om luchtvervuiling tegen te gaan. D66 vindt dat de gemeente het initiatief moet nemen voor een groen warmtenet. De industrie kan zijn restwarmte aan dit warmtenet leveren en een groen warmtenet kan ook de energie afnemen van een biomassacentrale waarin ons groenafval en mogelijk ook rioolwaterzuiveringsslib wordt verwerkt. Zo maken we gebruik van de energie die al in de gemeente is en worden we minder afhankelijk van Russisch aardgas en vervuilende steenkool.
Net als de Seniorenpartij is D66 voor een mix van duurzaam wonen, betaalbaar, passend aan nieuwe levensvormen en levensloop. Wij zijn een voorstander van het verduurzamen van het centrum door lege winkelpanden in te zetten voor bewoning, ateliers, creatieve maakindustrie.
Daarnaast vindt D66 dat de gemeente gerichte aandacht dient te geven aan collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO). Met deze ontwikkel- en bouwmethode kan de gemeente het palet aan woonvormen vergroten en inspelen op de maatschappelijke tendens tot vraaggericht bouwen. Bij CPO nemen toekomstige bewoners het initiatief en realiseren hun toekomstige woning onder eigen regie. Omdat niet-commercieel wordt ontwikkeld, biedt deze methode ruimte voor bouwkundige innovatie en maakt het de woningmarkt ook toegankelijk voor minder draag krachtige groepen. De CPO-praktijk leert dat deze inwoner gestuurde projecten bijdragen aan de sociale cohesie, en daarmee aan de veiligheid en leefbaarheid van buurten en wijken.
SPM legt zich vooral toe op de zorg voor senioren. D66 kijkt naar zorg voor iedereen in de samenleving. D66 vindt dat ondersteuning en zorg beter kunnen worden
afgestemd op wat daadwerkelijk nodig is als gebruik wordt gemaakt van het principe: één gezin – één plan – één regisseur. Nu is het vaak nog zo dat verschillende zorgaanbieders binnen een gezin actief zijn, die elk met afzonderlijke plannen werken.
De Seniorenpartij steunt het beleid dat in de afgelopen jaren door onze wethouder Bert Jongen op het vlak van sport is uitgevoerd, zoals gezonde sportkantines en meer docenten lichamelijke opvoeding. D66 pleit daarnaast voor flexibele openingstijden van het Geusseltbad en flexibele sporttarieven. Ook hebben D66 en de Seniorenpartij aandacht voor de veroudering bij binnensportaccommodaties.
D66 en de Seniorenpartij zijn beide groot voorstander van een sterke kunst- en cultuursector in Maastricht, en zijn ook bereid om dat allebei vanuit de gemeente te ondersteunen. Zo willen we beide investeren in het versterken van de popcultuur in Maastricht en zijn we voor verzelfstandiging van het Theater aan het Vrijthof, zodat het theater minder beperkt wordt in haar mogelijkheden. D66 heeft echter ook aandacht voor een intensievere samenwerking met de buren in de (Eu)regio, omdat we door een betere
samenwerking kunnen profiteren van elkaars mogelijkheden op het gebied van cultuur.
D66 en de Seniorenpartij staan vaak zij-aan-zij bij het armoedebeleid en het economisch beleid van de gemeente. Beide vinden we dat ondernemers de ruimte nodig hebben om te ondernemen, te groeien en te innoveren. Onnodige regels en ingewikkelde procedures zitten dan in de weg. We staan allebei voor een dienstbare overheid die met ondernemers meedenkt, oplossingen biedt en belemmeringen wegneemt.
D66 en de Seniorenpartij hebben veel aandacht voor de grote groep inwoners die in armoede leven in onze stad. We staan beide voor een brede aanpak van dieperliggende oorzaken van armoede. Daarbij zetten we als D66 in op een maatwerkaanpak. D66 vindt dat de gemeente moet werken vanuit het principe één gezin, één plan, één regisseur om de best passende ondersteuning te kunnen leveren.
Meedoen met D66
Laat je stem klinken. We zijn met velen. Zet nu de volgende stap. Doe met ons en Sigrid Kaag mee.
Of start een nieuwe vergelijking
Selecteer de thema’s die jij belangrijk vindt
Partijdige kieswijzer: D66 en Volt
D66 en Volt zijn beide pro-Europese partijen, die oog hebben voor alle studenten in Maastricht. Toch zijn er ook verschillen, die lees je in de partijdige kieswijzer.
De verschillen
Volt en D66 vragen beide meer aandacht voor Frans en Duits taalonderwijs, gezien onze Euregionale ligging. Ook zien we het belang van het aanbieden van taalonderwijs bij nieuwkomers in onze stad die de Nederlandse taal niet machtig zijn. Zo is taalonderwijs essentieel bij de integratie van vluchtelingen.
Volt en D66 zien beide onderwijs als de beste manier om ongelijkheid tegen te gaan. Volt wil daarom net als D66 zorgen voor een gezond (school)ontbijt. D66 voegt daar nog aan toe om te zorgen voor een verlengde schooldag met voldoende aanbod op gebied van sport, bewegen en cultuur. D66 wil daarnaast ook integrale kindcentra creëren.
Volt en D66 hebben beide oog voor de relatief hoge laaggeletterdheid in Maastricht. Zo willen beide partijen ondersteuning bij laaggeletterdheid veel laagdrempeliger organiseren in buurt- en gemeenschapshuizen. Ook heeft D66 recent een motie ingediend om bij de communicatie vanuit de gemeente meer aandacht te hebben voor laaggeletterden.
Volt en D66 zijn beide groene partijen, die vinden dat de gemeente meer moet doen om aan de eisen van het Klimaatakkoord van Parijs te voldoen.
We zijn beide voorstander van een autoluwe binnenstad. D66 wil daarnaast ook een milieuzone in de stad invoeren.
Volt en D66 willen inwoners actief adviseren met advies op maat hoe dat het best te doen.
Naast deze punten wil D66 onder andere ook nog dat er meer oplaadpunten voor elektrische auto’s komen in Maastricht. Daarnaast vindt D66 het een goede zaak als de gemeente het gebruik van leenfietsen stimuleert onder meer door voldoende stallingsmogelijkheden hiervoor te creëren. D66 vindt dat de gemeente het initiatief moet nemen voor een groen warmtenet. De industrie kan zijn restwarmte aan dit warmtenet leveren en een groen warmtenet kan ook de energie afnemen van een biomassacentrale waarin ons groenafval en mogelijk ook rioolwaterzuiveringsslib wordt verwerkt. Zo maken we gebruik van de energie die al in de gemeente is en worden we minder afhankelijk van duur aardgas en vervuilende steenkool.
Meer woningen én campussen! Daar zijn D66 en Volt beide een voorstander van. Volt wil daarnaast de woningcrisis aanpakken door mensen te wijzen op de dunbevolktere gebieden in Nederland, België en Duitsland rondom Maastricht. D66 vindt dat iedereen de vrijheid heeft om te wonen waar hij wilt, maar ziet dit niet als oplossing van de woningcrisis.
Volt vindt net als D66 preventie beter dan nazorg en we willen beide dan ook in preventie investeren. Een brede blik op het sociaal domein ontbreekt echter bij Volt. D66 vindt dat ondersteuning en zorg beter kunnen worden afgestemd op wat daadwerkelijk nodig is als gebruik wordt gemaakt van het principe: één gezin – één plan – één regisseur. Nu is het vaak nog zo dat verschillende zorgaanbieders binnen een gezin actief zijn, die elk met afzonderlijke plannen werken. Daarnaast heeft de jeugd voor D66 de toekomst. Onderwijs en jeugdzorg kunnen meer samenwerken dan nu het geval is. We willen meer kindcentra realiseren waarin niet alleen kinderopvang en basisschool onder één dak verenigd zijn, maar ook zorgaanbieders een plek vinden. Bijvoorbeeld een psycholoog, een fysiotherapeut of een logopedist.
Volt heeft niks in haar programma over sport staan. D66 wil zorgen voor voldoende plekken om buiten te spelen en we willen het gebruik van het Jeugdfonds Sport & Cultuur stimuleren. D66 pleit daarnaast voor flexibele openingstijden van het Geusseltbad en flexibele sporttarieven. Ook heeft D66 meer aandacht voor de veroudering bij binnensportaccommodaties.
Volt zet zich, net als D66, sterk in voor meer culturele verbindingen in de Euregio en wil meer van het gemeentelijk cultuurbudget voor inzetten. Andere standpunten op het vlak van cultuur heeft Volt in haar verkiezingsprogramma niet genoemd. D66 kiest voor een versterking van de popcultuur en de Muziekgieterij en een verzelfstandiging van het theater zodat zij minder beperkt wordt in haar mogelijkheden. Volt heeft hier nog geen standpunten over.
Volt wil net als D66 werk belonen en we willen allebei meer kansen bieden aan startende ondernemers. Bij Volt is er echter geen aandacht voor hoe de werkgelegenheid in de stad te verhogen. Ook heeft Volt geen beeld van een integrale aanpak op het sociaal domein rondom inkomen. D66 vindt het onaanvaardbaar dat één op 6 bewoners in Maastricht onder de armoedegrens leeft. Werken in een betaalde baan is volgens D66 de beste bestrijding van armoede. Het is ons dan ook veel waard om deze inwoners van de stad te ondersteunen en kansen te bieden. Iedereen verdient een eerlijke kans om mee te doen op de arbeidsmarkt. De gemeente dient inwoners daarin te ondersteunen, waarbij de ondersteuning goed moet worden afgestemd op de behoefte van de inwoners. Dat doen we middels het principe: één gezin – één plan – één regisseur. Ook willen we een breder aanbod van banenmarkten, stage- en bemiddelingsplaatsen en het bieden van mogelijkheden ten aanzien van onderwijs,
cursussen, budgetkringen en declaratieregelingen.
Meedoen met D66
Laat je stem klinken. We zijn met velen. Zet nu de volgende stap. Doe met ons en Sigrid Kaag mee.
Of start een nieuwe vergelijking
Selecteer de thema’s die jij belangrijk vindt
Partijdige kieswijzer: D66 en GroenLinks
Net als D66 is GroenLinks een groene partij. Nadat D66-oprichter Hans van Mierlo het klimaatprobleem in Nederland als eerste agendeerde, hebben we dit thema samen vasthoudend op de kaart gezet. Toch zijn er ook verschillen, die lees je in de partijdige kieswijzer.
De verschillen
GroenLinks en D66 hebben veel overeenkomsten in hun programma als het op onderwijs aankomt. Beide partijen staan voor gelijke kansen voor ieder kind, en willen zorgen voor een gezond (school)ontbijt. Ook voor meer cultuureducatie maakt GroenLinks zich sterk. D66 wil dat graag onderdeel maken van een verlengde schooldag met voldoende aanbod op gebied van sport, bewegen en cultuur. GroenLinks steunt ook het beleid van onze D66-wethouder Bert Jongen met het creëren van meer integrale kindcentra.
D66 heeft recent een motie ingediend om bij de communicatie vanuit de gemeente meer aandacht te hebben voor laaggeletterden. Ook GroenLinks erkent dit probleem en wil dit graag verbeteren.
D66 wil daarnaast ondersteuning bij laaggeletterdheid veel laagdrempeliger organiseren in buurt- en gemeenschapshuizen en het bieden van cursussen bij bedrijven.
D66 en GroenLinks delen veel plannen om de klimaatdoelen te halen. Dat is niet alleen bittere noodzaak, maar ook een kans voor onze economie. De gemeente moet volgens ons een regierol pakken in de lokale energie- en warmtetransitie. Zo zijn beide partijen groot voorstander van de inzet van energiecoaches. Die geven advies op maat aan huiseigenaren over hoe ze energie kunnen besparen.
D66 en GroenLinks zijn daarnaast beide altijd een voorstander geweest voor een milieuzone in de stad. We zetten ons beide in voor veel meer elektrische oplaadpunten voor auto’s in de stad.
GroenLinks wil dat iedereen in Maastricht betaalbaar en passend kan wonen. Een dak boven je hoofd is immers een grondrecht. D66 sluit zich hier bij aan. D66 vindt namelijk dat er komende jaren meer aandacht moet zijn voor betaalbare woningbouw en sociale huurwoningen. Dat geldt met name voor jongeren, studenten, starters op de woningmarkt en expats.
D66 en GroenLinks hebben beide veel aandacht voor het verminderen van (kinder)armoede in de stad en een preventieve aanpak. Beide partijen vinden dat werk moet lonen en geloven dat werken in een betaalde baan de beste bestrijding is van
armoede. D66 kiest in tegenstelling tot GroenLinks echter voor maatwerk bij armoedebeleid. D66 vindt dat de gemeente moet werken vanuit het principe één-
gezin, één plan, één regisseur om de best passende ondersteuning te kunnen leveren. D66 en GroenLinks hebben een vergelijkbare visie op werkgelegenheid. Zo vinden we beide dat de verduurzaming van de economie van groot belang is. Het thema Circulaire Economie hebben we in de afgelopen raadsperiode samen op de kaart gezet bij de gemeenteraad. Bij GroenLinks is het economisch beleid echter volledig in het teken van een circulaire economie. Volgens D66 dient het economisch beleid van de gemeente breder te zijn dan enkel het stimuleren van een circulaire economie om goed ondernemen in onze stad mogelijk te maken. D66 wil meer kansen voor (jonge) ondernemers, bijvoorbeeld door het verschaffen van microkredieten, lagere heffingen en minder papieren rompslomp. Ook is D66 voorstander van één aanspreekpunt voor ondernemers in hun contact met de gemeente.
D66 en GroenLinks zetten inhoudelijk op één lijn op het vlak van zorg en gezondheid. Beide partijen hebben veel aandacht voor preventie en vinden dat het van belang is om maatwerk in de zorg te kunnen leveren.
GroenLinks en D66 vinden het belang van sport & bewegen beide essentieel en willen voldoende sportvoorzieningen in de buurten. D66 pleit daarnaast voor flexibele openingstijden van het Geusseltbad en flexibele sporttarieven. Ook heeft D66 meer aandacht voor de veroudering bij binnensportaccommodaties.
D66 en GroenLinks zijn beide groot voorstander van een sterke kunst- en cultuursector in Maastricht, en zijn ook bereid om dat allebei vanuit de gemeente te ondersteunen. Zo willen we beide investeren in het versterken van de popcultuur in Maastricht en zijn we voor verzelfstandiging van het Theater aan het Vrijthof, zodat het theater minder beperkt wordt in haar mogelijkheden.
Meedoen met D66
Laat je stem klinken. We zijn met velen. Zet nu de volgende stap. Doe met ons en Sigrid Kaag mee.
Of start een nieuwe vergelijking
Selecteer de thema’s die jij belangrijk vindt
Partijdige kieswijzer: D66 en PvdA
Net als D66 is de PvdA een sociale partij. We willen allebei gelijke kansen creëren. Dat begint voor ons bij goed onderwijs en een betaalbare woning voor iedereen. We kunnen hier samen optrekken, maar er zijn ook verschillen. Je leest het in onze partijdige kieswijzer.
De verschillen
D66 en PvdA staan beide voor gelijke kansen voor ieder kind. Beide partijen willen zorgen voor een gezond (school)ontbijt en een verlengde schooldag met voldoende aanbod op gebied van sport, bewegen en cultuur. D66 wil daarnaast ook integrale kindcentra creëren.
In haar verkiezingsprogramma heeft PvdA geen aandacht voor laaggeletterdheid. D66 wil ondersteuning bij laaggeletterdheid veel laagdrempeliger organiseren in buurt- en gemeenschapshuizen en het bieden van cursussen bij bedrijven. Ook heeft D66 recent een motie ingediend om bij de communicatie vanuit de gemeente meer aandacht te hebben voor laaggeletterden.
De PvdA vindt net als D66 dat we ook in Maastricht moeten voldoen aan de eisen van het Klimaatakkoord dat in Parijs is afgesproken. Zowel de PvdA als D66 willen dat de gemeente advies op maat kan bieden aan inwoners die energie willen besparen. Daarvoor kiezen we beide voor het inzetten van energiecoaches. Ook stimuleren we allebei initiatieven als lokale energiecoöperaties.
D66 en PvdA zijn beide voor een milieuzone in Maastricht. D66 wil daarnaast dat er meer oplaadpunten voor elektrische auto’s komen in Maastricht. Ook vindt D66 dat de gemeente het initiatief moet nemen voor een groen warmtenet. De industrie kan zijn restwarmte aan dit warmtenet leveren en een groen warmtenet kan ook de energie afnemen van een biomassacentrale waarin ons groenafval en mogelijk ook rioolwaterzuiveringsslib wordt verwerkt. Zo maken we gebruik van de energie die al in de gemeente is en worden we minder afhankelijk van Russisch gas en vervuilende steenkool.
Voor iedereen een betaalbare woning – nu en in de toekomst, schrijft PvdA in haar programma. Daar is D66 het mee eens. D66 vindt namelijk dat er komende jaren meer aandacht moet zijn voor betaalbare woningbouw en sociale huurwoningen. Dat geldt met name voor jongeren, studenten, starters op de woningmarkt en expats.
Er zijn ook verschillen. PvdA wil het afstandscriterium en een maximaal aantal studentenkamers in wijken behouden. D66 is het hier niet mee eens. Studenten moeten een fijne plek vinden om te wonen en niet beperkt worden door lokale wetgeving.
D66 en PvdAA staan vaak zij-aan-zij bij het armoedebeleid en het economisch beleid van de gemeente. Beide vinden we dat ondernemers de ruimte nodig hebben om te ondernemen, te groeien en te innoveren. Onnodige regels en ingewikkelde procedures zitten dan in de weg. We staan allebei voor een dienstbare overheid die met ondernemers meedenkt, oplossingen biedt en belemmeringen wegneemt.
D66 en het PvdA hebben veel aandacht voor de grote groep inwoners die in armoede leven in onze stad. We staan beide voor een brede aanpak van dieperliggende oorzaken van armoede. Daarbij zetten we beide in op een maatwerkaanpak. D66 en PvdA vinden dat de gemeente moet werken vanuit het principe één gezin, één plan, één regisseur om de best passende ondersteuning te kunnen leveren.
Er zijn veel overeenkomsten op dit thema tussen PvdA en D66. Beide vinden we dat ondersteuning en zorg beter kunnen worden
afgestemd op wat daadwerkelijk nodig is als gebruik wordt gemaakt van het principe: één gezin – één plan – één regisseur. Nu is het vaak nog zo dat verschillende zorgaanbieders binnen een gezin actief zijn, die elk met afzonderlijke plannen werken.
PvdA en D66 vinden het belang van sport & bewegen beide essentieel en willen voldoende sportvoorzieningen in de buurten. D66 pleit daarnaast voor flexibele openingstijden van het Geusseltbad en flexibele sporttarieven. Ook heeft D66 meer aandacht voor de veroudering bij binnensportaccommodaties.
D66 en PvdA zijn beide groot voorstander van een sterke kunst- en cultuursector in Maastricht, en zijn ook bereid om dat allebei vanuit de gemeente te ondersteunen. Zo willen we beide investeren in het versterken van de popcultuur in Maastricht en kijken we naar samenwerking over de grenzen van Maastricht heen.
Meedoen met D66
Laat je stem klinken. We zijn met velen. Zet nu de volgende stap. Doe met ons en Sigrid Kaag mee.
Of start een nieuwe vergelijking
Selecteer de thema’s die jij belangrijk vindt
Partijdige kieswijzer: D66 en CDA
Het CDA is een conservatieve partij met christelijke wortels. D66 is een sociaal-liberale partij. Ons doel is om mensen meer keuzevrijheid te geven. De afgelopen jaren hebben we goed met het CDA samengewerkt. Toch zijn er ook duidelijke verschillen. Je leest er alles over in onze partijdige kieswijzer.
De verschillen
D66 en CDA staan beide voor gelijke kansen voor ieder kind. Hiervoor willen we beide integrale kindcentra creëren. D66 wil daarnaast ook zorgen voor een gezond (school)ontbijt en een verlengde schooldag met voldoende aanbod op gebied van sport, bewegen en cultuur.
Ook voor het aanpakken van laaggeletterdheid hebben D66 en CDA allebei oog. D66 wil ondersteuning bij laaggeletterdheid veel laagdrempeliger organiseren in buurt- en gemeenschapshuizen en het bieden van cursussen bij bedrijven. Ook heeft D66 recent een motie ingediend om bij de communicatie vanuit de gemeente meer aandacht te hebben voor laaggeletterden.
Het CDA vindt net als D66 dat we ook in Maastricht moeten voldoen aan de eisen van het Klimaatakkoord dat in Parijs is afgesproken. Initiatieven als lokale/regionale coöperaties die zonnepanelen aanleggen met lokaal/regionaal draagvlak ondersteunen we allebei. Zowel het CDA als D66 willen dat de gemeente advies op maat kan bieden aan inwoners die energie willen besparen. Ook zetten we beide in op een groen warmtenet voor Maastricht en het stimuleren van toepassingen met waterstof. D66 en het CDA zijn beide voor meer groen en minder steen in de stad om hittestress te voorkomen.
D66 wil daarnaast dat er meer oplaadpunten voor elektrische auto’s komen in Maastricht. Het CDA kijkt bij oplaadpunten met name naar logistiek verkeer.
D66 vindt dat er komende jaren meer aandacht moet zijn voor betaalbare woningbouw en sociale huurwoningen. Dat geldt met name voor jongeren, studenten, starters op de woningmarkt en expats. D66 hoopt dat het plan voor betaalbare woningbouw in Limmel gerealiseerd kan worden. Door meer aandacht te besteden aan seniorenhuisvesting is het ook mogelijk dat senioren gemakkelijker kunnen verhuizen van een grotere woning naar een woning die levensloopbestendig is. Op die manier kunnen ze ook langer zelfstandig blijven wonen.
De plannen van het CDA sluiten hier grotendeels op aan, maar zet ook in op grootschalige locaties voor studentenhuisvesting. D66 is hier niet op tegen, maar vindt het óók belangrijk dat studenten een vrije keuze hebben over waar ze willen wonen en niet geweerd worden uit
straten of wijken.
D66 en CDA staan vaak zij-aan-zij bij het armoedebeleid en het economisch beleid van de gemeente. Beide vinden we dat ondernemers de ruimte nodig hebben om te ondernemen, te groeien en te innoveren. Onnodige regels en ingewikkelde procedures zitten dan in de weg. We staan allebei voor een dienstbare overheid die met ondernemers meedenkt, oplossingen biedt en belemmeringen wegneemt.
D66 en het CDA hebben veel aandacht voor de grote groep inwoners die in armoede leven in onze stad. We staan beide voor een brede aanpak van dieperliggende oorzaken van armoede. Daarbij zetten we als D66 in op een maatwerkaanpak. D66 vindt dat de gemeente moet werken vanuit het principe één gezin, één plan, één regisseur om de best passende ondersteuning te kunnen leveren.
D66 en CDA zetten inhoudelijk op één lijn op het vlak van zorg en gezondheid. Beide partijen hebben veel aandacht voor preventie en vinden dat het van belang is om maatwerk in de zorg te kunnen leveren.
CDA en D66 vinden het belang van sport & bewegen beide essentieel en willen voldoende sportvoorzieningen in de buurten. D66 pleit daarnaast voor flexibele openingstijden van het Geusseltbad en flexibele sporttarieven. Ook heeft D66 meer aandacht voor de veroudering bij binnensportaccommodaties.
Het CDA en D66 zien kunst en cultuur allebei als een belangrijk onderdeel van de Maastrichtse samenleving. We zetten ons daar dan ook hard voor in. De verdere ontwikkeling van de popcultuur in Maastricht met de Muziekgieterij als poppodium heeft bij D66 echter meer prioriteit dan bij het CDA. D66 wil een garantie voor de Muziekgieterij als verbinder in de popcultuur (middelgroot poppodium voor zowel amateurbands als de meer gevestigde bands, opnamestudio en repetitieruimtes) zodat de Muziekgieterij meer zekerheid krijgt om zich te ontwikkelen. Wij hebben daar het volste vertrouwen in en blijven met de Muziekgieterij werken aan een versterking van de popcultuur.
Meedoen met D66
Laat je stem klinken. We zijn met velen. Zet nu de volgende stap. Doe met ons en Sigrid Kaag mee.
Of start een nieuwe vergelijking
Selecteer de thema’s die jij belangrijk vindt
Partijdige kieswijzer: D66 en VVD
De VVD is een conservatieve partij met liberale wortels. D66 is een sociaal-liberale partij. Ons doel is om mensen meer keuzevrijheid te geven. Iedereen vrij laten, maar niemand laten vallen. Er zijn dus duidelijke verschillen. Je leest er alles over in onze partijdige kieswijzer.
De verschillen
VVD en D66 vinden beide een vrije keuze in waar jij of je kind naar school gaat van groot belang. Ook delen we met de VVD aandacht voor laaggeletterdheid in onze stad. De VVD ziet de oplossing in het verruimen van de openingstijden van Centre Ceramique. D66 denkt dat dat te beperkt is en wil ondersteuning bij laaggeletterdheid veel laagdrempeliger organiseren in buurt- en gemeenschapshuizen en het bieden van cursussen bij bedrijven. Ook heeft D66 recent een motie ingediend om bij de communicatie vanuit de gemeente meer aandacht te hebben voor laaggeletterden.
D66 zet zich daarnaast ook nog in voor het creëren van integrale kindcentra en we willen kinderen gelijke kansen bieden door een gezond (school)ontbijt en een verlengde schooldag met voldoende aanbod op gebied van sport, bewegen en cultuur.
De VVD is van nature geen klimaatpartij. Landelijk is dat sinds de formatie wat veranderd en zien ze landelijk in dat de klimaatcrisis moet worden aangepakt. De lokale VVD in Maastricht ziet dat nog niet in. Zo vindt de VVD dat er buiten bestaande plannen geen ruimte is voor windmolens of zonnepanelen op de grond. D66 vindt juist dat de gemeente meer moet doen om te voldoen aan het Klimaatakkoord van Parijs en ook om richting onafhankelijkheid van Russisch gas te gaan.
Op het vlak van duurzaamheid en klimaat zijn er meer verschillen tussen VVD en D66. De VVD blijft tegen een milieuzone. D66 wil vervuilende auto’s juist weren uit het centrum en de binnenstad autoluw maken. Ook kiest de VVD voor het inzetten op kernenergie in Maastricht en omgeving. D66 is tegen deze vorm van energie.
D66 is groot voorstander van het inzetten van energiecoaches, die advies op maat geven aan huiseigenaren over hoe ze energie kunnen besparen. D66 heeft er mede voor gezorgd dat deze energiecoaches ook ingezet worden voor huurders.
D66 en VVD zien wel beide kansen voor de lokale economie bij verduurzaming. Ook zijn we beide voorstander van meer laadpunten voor elektrische auto’s in de stad.
Als het om wonen gaat, lijken de VVD en D66 in een aantal opzichten op elkaar. Wij zijn allebei voorstander van meer woningbouw, met name voor jonge gezinnen en starters. Aangezien de behoefte aan kantoren en winkels daalt, is het versterken van wonen de manier om leegstaande gebouwen een nieuwe functie te geven. Bij voorkeur met de mogelijkheid om een bedrijf of beroep aan huis uit te oefenen. Het wonen boven winkels is wenselijk.
Verschillen zijn er ook. De VVD is een duidelijke voorstander om hoogbouw buiten het centrum van Maastricht toe te staan. D66 ziet graag dat per locatie afgewogen wordt of er hoogbouw of laagbouw gekozen moet worden. Maastricht moet zijn huidige karakter namelijk blijven behouden.
D66 wil meer kansen voor (jonge) ondernemers, bijvoorbeeld door het verschaffen van microkredieten, lagere heffingen en minder papieren rompslomp. Ook de VVD is een partij die veel aandacht heeft voor de ondernemers in onze stad, vaak trekken we daar dan ook samen in op. Bij de VVD is er echter geen aandacht voor armoede, werk en inkomen vanuit het perspectief van de inwoner van Maastricht. D66 vindt het onaanvaardbaar dat één op 6 bewoners in Maastricht onder de armoedegrens leeft. Werken in een betaalde baan is volgens D66 de beste bestrijding van armoede. Het is ons dan ook veel waard om deze inwoners van de stad te ondersteunen en kansen te bieden. Iedereen verdient een eerlijke kans om mee te doen op de arbeidsmarkt. De gemeente dient inwoners daarin te ondersteunen, waarbij de ondersteuning goed moet worden afgestemd op de behoefte van de inwoners. Dat doen we middels het principe: één gezin – één plan – één regisseur. Ook willen we een breder aanbod van banenmarkten, stage- en bemiddelingsplaatsen en het bieden van mogelijkheden ten aanzien van onderwijs,
cursussen, budgetkringen en declaratieregelingen.
De jeugd heeft voor D66 de toekomst. Onderwijs en jeugdzorg kunnen meer
samenwerken dan nu het geval is. We willen meer kindcentra realiseren waarin niet alleen kinderopvang en basisschool onder één dak verenigd zijn, maar ook zorgaanbieders een plek vinden. Bijvoorbeeld een psycholoog, een fysiotherapeut of een logopedist. Inmiddels maakt 1 op de 7 kinderen in Maastricht gebruik van jeugdzorg. Dat baart ons zorgen. Dat moet minder worden door in te zetten op preventie.
Bij de VVD is met name oog voor zwaardere zorg, waarvoor men zich kan melden bij de huisarts of het wijkteam. De VVD heeft geen aandacht voor preventie of de aanpak van lichtere zorg.
VVD en D66 willen beide zorgen voor voldoende plekken om buiten te spelen en willen het gebruik van het Jeugdfonds Sport & Cultuur stimuleren. D66 pleit daarnaast voor flexibele openingstijden van het Geusseltbad en flexibele sporttarieven. Ook heeft D66 meer aandacht voor de veroudering bij binnensportaccommodaties.
De VVD vindt net als D66 dat kunst en cultuur van belang zijn voor de stad Maastricht. Daarbij zoekt de VVD wel altijd naar de financieel meest efficiënte manier voor het inzetten van middelen voor de cultuur. D66 is meer voor een effectieve inzet vanuit de gemeente. Zo heeft het Theater aan het Vrijthof behoefte aan een stapsgewijze verzelfstandiging, zodat het Theater meer in staat is om bedrijfsmatiger en slagvaardiger te organiseren. De Muziekgieterij ging voortvarend van start, maar kwam in financieel zwaar weer door Corona. D66 wil daarom vanuit een effectieve i.p.v. efficiënte optiek een garantie voor de Muziekgieterij als verbinder in de popcultuur (middelgroot poppodium voor zowel amateurbands als de meer gevestigde bands, opnamestudio en repetitieruimtes) zodat de Muziekgieterij meer zekerheid krijgt om zich te ontwikkelen.
Meedoen met D66
Laat je stem klinken. We zijn met velen. Zet nu de volgende stap. Doe met ons en Sigrid Kaag mee.
Of start een nieuwe vergelijking
Selecteer de thema’s die jij belangrijk vindt
Meedoen met D66
Wij geloven dat je écht vrij bent als we dat samen zijn. Als iedereen gelijke kansen krijgt. We mensen helpen die het nodig hebben. We laten iedereen vrij, maar laten niemand vallen.
Ontvang updates van Rob Jetten
Denk en praat mee met D66
Gemakkelijk lid worden wanneer je wil