“Ons Itters Thuis”; een gemeenschapshuis voor en door de inwoners

Een aantal leden van de D66-fractie heeft op 1 oktober gesproken met acht vertegenwoordigers van het dorpsoverleg en de bouwcommissie, die streven naar een duurzaam en toekomstbestendig gemeenschapshuis voor en door de inwoners van Neeritter.

Sluiting zaal ‘t Törp

dorpshuis Neeritter - met rechts de volkstuinen Beeld: Leo Schouten

Het dorpsoverleg en de bouwcommissie zijn daar sinds 2017 mee bezig, toen zaal ’t Törp werd gesloten. Onder andere de harmonie van Neeritter had toen geen oefenruimte meer. Na een haalbaarheidsonderzoek van drie locaties is in 2020 gekozen voor het gebouw van de school, dat door de fusie van de scholen in Hunsel, Ittervoort en Neeritter leeg zou komen te staan.
In 2021 heeft de Raad met de plannen ingestemd en heeft een krediet van 1,3 miljoen euro ter beschikking gesteld. Toen zijn met een architect en de gemeente de plannen verder uitgewerkt.
Eind 2022 is de school leeggekomen en heeft het dorpsoverleg de sleutel gekregen en is er een start gemaakt met “Ons Itters Thuis”. Helaas bleek toen dat er veel achterstallig onderhoud was. Een groot aantal verenigingen en organisaties uit het dorp maakt inmiddels gebruik van de locatie. De harmonie, de heemkundevereniging, een particuliere bibliotheek, bewegingsactiviteiten door fysiotherapeuten, et cetera. Ook Synthese heeft laten weten de locatie te willen gebruiken voor activiteiten. De vroegere schooltuin wordt nu bijgehouden door inwoners van het dorp en ziet er fraai uit.

Jong Nederland

Jong Nederland Neeritter (bijna 80 leden) wil ook graag gebruikmaken van “Ons Itter Leeft”, maar wil dan voldoende ruimte en opslagruimte. Zij maken nu nog gebruik van een monumentaal pand aan de Driessenstraat, maar de stookkosten daar zijn erg hoog. Als Jong Nederland ook bij “Ons Itters Thuis” zou daar van jong tot oud bijeenkomen, een ideaalbeeld voor de initiatiefnemers.

Nieuwe plannen

Het plein van het beoogd dorpshuis Neeritter - Beeld: Leo Schouten

De uitwerking van de plannen door de architect kwamen uit op 3,3 miljoen €, veel hoger dan het bedrag dat de gemeente had gereserveerd. De gemeente heeft daarna met de architect had hij een alternatief plan uitgewerkt, een kleiner dorpshuis en de bouw van 10-15 woningen op het terrein.
Het dorpsoverleg en bouwcommissie zijn hiermee niet gelukkig. Het mooie groene plein dat een belangrijke rol kan spelen bij buitenactiviteiten zou grotendeels verdwijnen. Er zou onvoldoende ruimte voor Jong Nederland zijn en maar zeer weinig opslagruimte.

Speeltuin Neeritter - Beeld: Leo Schouten

De initiatiefnemers zijn wel bereid om met de gemeente naar tussenoplossingen te zoeken en stellen zich constructief op. Zij suggereren dat het pand van Jong Nederland verkocht kan worden, nieuwbouw mogelijk is op de locatie van de oude gymzaal (bij Jong Nederland) en eventueel ook de locatie van de speeltuin in Neeritter.