Bezoek D66-Kamerleden wegens dijkdoorbraak

Op dinsdag 8 maart gaan D66-Tweede Kamerleden Tjeerd de Groot en Romke de Jong langs bij enkele getroffenen van de dijkdoorbraak te Horn en Haelen, om daar met hen de schade en impact van het incident te bespreken.

Emotionele en fysieke schade

Nooddijk retentiegebied Horn - overstroming zomer 2021 Horn/Haelen Beeld: Jort Raemakers

Tjeerd de Groot: “Vorige week bleek uit het rapport van het VN-klimaatpanel dat de wereldwijde klimaatverandering ernstiger gevolgen hebben voor mens en natuur dan eerder werd
gedacht. We moeten de wereldwijde opwarming beperken tot 1,5 graden, maar ook
weerbaarder worden tegen extreme weersomstandigheden. We kunnen niet anders concluderen dan dat we allemaal te krijgen met de gevolgen van klimaatverandering. Dit kan niet alleen fysieke schade opleveren, ook emotioneel.”

De bewoners van de Midden-Limburgse dorpen Horn en Haelen kwamen vorige zomer voor een volledige verrassing te staan toen de nooddijk die met zandzakken was aangelegd het begaf. Tientallen mensen moesten per direct hun woning moesten verlaten, waarna onvermijdbare schade aan de huizen volgde.

Tjeerd de Groot - Tweede Kamerlid voor D66 Beeld: Martijn Beekman / D66

Grote impact, geen volledige vergoeding

De schade door de dijkdoorbraak was groot, en dus de impact op de bewoners van de getroffen huizen ook. Al helemaal nu blijkt dat die schade niet volledig wordt vergoed. Een klap in het gezicht. De D66-Kamerleden vinden het belangrijk dat hierover wordt gesproken. Want hoe gaat het nu? D66 vindt dat gemeenten financieel beter gesteund moeten worden in de klimaatopgaven waar zij voor staan.

D66 Plattelandstour

Romke de Jong - Tweede Kamerlid voor D66 Beeld: Martijn Beekman / D66

Hoe voorkom je dat gekwalificeerde mensen uit de regio vertrekken, bijvoorbeeld omdat er niet genoeg woningen zijn? Hoe blijf je als regio goed bereikbaar? Hoe houden we voldoende goed werk in de regio? Samen met D66-afdelingen door het hele land zijn Romke de Jong en Tjeerd de Groot op zoek gegaan naar uitdagingen en oplossingen in de regio. Zodat je, ongeacht waar je wieg staat, overal in Nederland fijn kunt leven, wonen en werken. Met hun visie “Nederland regioland” opent D66 het gesprek.

Voor meer informatie