Van straatje naar wijk

Een gekleurd verslag van de raadsvergadering op 2 juli 2024
Bij de bespreking van de kaderbrief in de raadsvergadering van 2 juli vroeg Jort Raemakers het college om prioriteit te geven aan woningbouw. Het bouwen van woningen wil nog te weinig vlotten en daarom stelde Jort Raemakers voor om niet alleen te mikken op een straatje erbij in elk dorp, maar te kiezen voor een woonwijk in een groter dorp. Alleen dan kunnen we de woningbouw versnellen.

Veel hamerstukken

Raadsvergadering op 24 april 2024 - Beeld: Leo Schouten

Maar dit was maar één van de onderwerpen die besproken zijn in de raadsvergadering. Om te beginnen waren er een groot aantal hamerstukken. Onderwerpen die besproken zijn in de commissies en waarmee de verschillende fracties kunnen instemmen. Hierbij ging het vooral om de jaarstukken en begrotingen van gemeenschappelijke regelingen, de samenwerkingsverbanden van gemeenten op specifieke beleidsterreinen.

Redding Mutsaersstichting

Logo Mutsaersstichting - Beeld: Mutsaersstichting

Het eerste onderwerp dat uitgebreid werd besproken was de Mutsaersstichting. Dit is een stichting die in Limburg verantwoordelijk is voor de specialistische geestelijke jeugdgezondheidszorg. Doordat de stichting voor een te lage prijs heeft ingeschreven en omdat de vorige bestuurder onverantwoord veel overnames heeft gedaan, is de stichting in financiële problemen gekomen. Een faillissement van de stichting brengt de zorg in gevaar en de gemeenten zijn verplicht om te hulp te schieten. De stichting is wel een onderzoek gestart om na te gaan of de vorige bestuurder fraude heeft gepleegd.
Om de stichting te redden moeten de gemeenten in totaal 10,8 miljoen euro vrijmaken. Hiervan komt 560.000 euro voor rekening van de gemeente Leudal.

Standpunt D66

Rinke de Wit pleitte namens D66 voor steun aan de Mutsaersstichting: “… de Mutsaerstichting failliet laten gaan geeft nog meer problemen en nog grotere kosten … Duizenden kinderen krijgen een behandeling of ondersteuning van de Mutsaersstichting. Deze kinderen mogen we niet in de kou laten staan. Veel van hen stonden of staan al maanden, soms zelfs jaren, op de wachtlijst om de speciale hulp die ze zo nodig hebben te krijgen van de Mutsaersstichting.” Wel waarschuwde hij voor de problemen die ons nog te wachten staan, ook andere organisaties verkeren in zwaar weer. Van belang is ervoor te zorgen dat er meer aanbieders van jeugd-ggz in de provincie komen, zodat we minder kwetsbaar zijn in de toekomst. De gemeenteraad stemde unaniem in met het voorstel om de Mutsaersstichting financieel te steunen, zodat deze weer vooruit kan.

Bestemmingsplan de Leistert

Huidige entree van park de Leistert aan de N562 - Beeld: Google Streetview

Ook was er discussie over een nieuw bestemmingsplan van de Leistert. De Leistert wil de voorzieningen op het terrein uitbreiden, zodat zij meer kan bieden aan de gasten. Onder andere wil zij een zwembad bouwen, dat waarschijnlijk ook weer ter beschikking zal komen te staan aan de inwoners van Leudal.
De plannen van de Leistert hebben ook consequenties voor het verkeer. Er komt een groter parkeerterrein, de Leistertweg wordt afgesloten en het verkeer van leveranciers en personeel wordt via de achterzijde (Heide en Kunneweg) afgewikkeld.
Deze zorgen worden gedeeld door D66 en daarom had D66 gesteund door CDA en Samen Verder een motie opgesteld die het college vraagt om samen met de Provincie (de Heldensedijk is een provinciale weg) een verkeersonderzoek op te starten om na te gaan of er verkeersaanpassingen nodig zijn. Ronduit Open wilde de bespreking van het bestemmingsplan uitstellen, maar dat zou onverantwoord zijn naar een belangrijke werkgever zoals de Leistert. Er is meer dan tien jaar gewerkt aan dit plan. Jort Raemakers pleitte dan ook voor het aannemen van de voorgestelde wijziging van het bestemmingsplan: “De Leistert is een grote werkgever in Leudal en met de stijgende bezoekersaantallen wordt De Leistert een nog grotere werkgever in onze gemeente. D66 is enthousiast over de plannen van De Leistert. We zien de investeringen van De Leistert dan ook als een grote investering in de toeristische en recreatieve aantrekkelijkheid van onze gemeente. Met het vaststellen van dit bestemmingsplan waar jarenlang aan gewerkt is, investeren we indirect daarin”. De motie en de wijziging van het bestemmingsplan werden unaniem aangenomen.

Jaarstukken 2023

Leo Schouten - raadslid voor D66-Leudal Beeld: Gemeente Leudal

In deze vergadering werden ook de financiële jaarstukken over 2023 besproken. De gemeente Leudal sluit af met een overschot van 12,6 miljoen €. Leo Schouten complimenteerde namens D66 de ambtenaren en de wethouder met dit resultaat. Maar hij maakte wel een paar kanttekeningen. Het grootste deel van het overschot wordt verklaard door incidentele meevallers, het zijn geen voordelen die volgend jaar terug zullen komen. In 2026 zullen de inkomsten van het Rijk dalen en veel gemeenten verwachten dan een groot tekort. De financiële situatie van Leudal is dan nog zo, dat er nog steeds een overschot wordt verwacht. Dat is gunstig, want Leudal hoeft dan niet de belastingen extra te verhogen of te bezuinigingen op voorzieningen (zoals andere gemeenten wel moeten doen). Het biedt ook de ruimte voor de noodzakelijke investeringen in de nieuwe school in Ittervoort, de nieuwbouw van Ursula, de accommodaties, et cetera.
Leo Schouten had nog een korte discussie met Ronduit Open over de belastingen. Hij wees erop dat Leudal al in 2023 had besloten om de WOZ niet extra te verhogen in de komende jaren en dat de gemeente in 2024 en 2025 alle huishoudens €60 teruggeeft via het vastrecht op de afvalstoffenheffing.

Kaderbrief 2025

Jort Raemakers - Fractievoorzitter D66-Leudal Beeld: Gemeente Leudal

Tenslotte werd de kaderbrief besproken, de voorbereiding op de begroting van 2025. Hij pleitte voor extra inspanning om de woningbouw te stimuleren en stelde voor om niet alleen in te zetten om een straatje erbij (in de verschillende dorpen), maar een wijk erbij in een groter dorp. Alleen dan kan er een groter aantal woningen gebouwd worden. In een apart bericht kunt u meer lezen over de inbreng van Jort Raemakers bij de discussie over de kaderbrief 2025.

Tenslotte

De fractie wenst U een mooie zomervakantie. Als u naar aanleiding van dit verslag wenst te reageren, dan bent u welkom: mail-adres fractie.