Schriftelijke vragen van Antje Jordan (D66) over de brandveiligheid in Leidse studentenhuizen

Op 15 oktober kopte de NOS dat ‘Een op de vier studentenhuizen in Leiden niet brandveilig is’. Tot grote zorgen van de Leidse brandweer. De zorg zit hem vooral bij particuliere studentenhuizen. Vanwege de hoge kamernood, zouden particuliere huiseigenaren het niet zo nauw nemen met de brandveiligheid en zouden studenten die er wat van zeggen zelfs geïntimideerd worden.

D66 Leiden maakt zich ook grote zorgen over deze ontwikkeling. Duo-raadslid Jurriaan Duijn: “Studenten moeten erop kunnen vertrouwen dat hun huis of kamer brandveilig is. Als ze zorgen hebben over de brandveiligheid, moeten ze die zonder angst dat zij het risico lopen hun woning te verliezen, kunnen melden.

Schriftelijke vragen

Op grond van artikel 45 van het Reglement van Orde stelt Antje Jordan (D66) het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Leiden de volgende vragen:

1. Hoe beoordeelt het college de ernstige zorgen in het artikel met betrekking tot de brandveiligheid van studentenhuizen in Leiden?

2. a. Welke rol heeft de gemeente t.o.v. toezicht op (brand)veiligheid?
b. Hoe vaak worden er brandveiligheidscontroles en inspecties uitgevoerd door de brandweer of gemeente Leiden?                                                                                                       c. Zijn er voldoende middelen en capaciteiten beschikbaar om de noodzakelijke inspecties en controles van studentenhuizen in Leiden uit te voeren?

3. Is het in cijfers bekend hoeveel én welke (particulier/corporaties) studentenhuizen brandonveilig zijn?

4. Waar kunnen studenten met zorgen over de brandveiligheid van hun huis terecht, zonder zich zorgen te hoeven maken of ze in hun woning kunnen blijven?

5. Welke concrete maatregelen heeft het college genomen om de brandveiligheid in studentenhuizen in Leiden te verbeteren?

6. Welke maatregelen neemt het college om de bewustwording van brandveiligheid onder studenten te vergroten? Zijn er bijvoorbeeld specifieke plannen om samen te werken met onderwijsinstellingen en studentenverenigingen om de brandveiligheid in studentenhuisvesting te verbeteren?

7. Ziet het college de noodzaak om strengere regels en handhaving in te voeren met betrekking tot de brandveiligheid van studentenhuizen in Leiden?

8. Is het college van plan brandveiligheid mee te nemen bij de aankomende verkameringsregels en signalen over huurbazen die niet voldoen aan brandveiligheid mee te nemen bij de het verlenen van de toekomstige verhuurdersvergunningen?

Tenslotte: D66 begrijpt van veel studenten dat na de nieuwe brandmelderwetgeving veel brandmelders in studentenhuizen op plekken hangen (naast de douche, boven het fornuis) waardoor brandmelders wekelijks of zelfs dagelijks onterecht afgaan. Hierdoor slaan studenten niet meer aan als de brandmelder afgaat, of worden deze uitgedraaid.

9. Is het college bekend met dit probleem? En is zij bereid dit probleem te delen met de partners (DUWO, brandweer, huurteam etc.) rondom brandveiligheid?