Zorgen over het openstellen van de Domela Nieuwenhuisbrug voor autoverkeer

Op donderdag 26 augustus jl. vond op het Leidse Waardeiland een wijkschouw en rondleiding plaats onder leiding van de gemeentelijk projectleider. De wijkschouw had als onderwerp het openstellen van de Domela Nieuwenhuislaan voor autoverkeer via de fiets- en loopbrug naar de Hoge Rijndijk. Vanuit de Leidse Gemeenteraad was D66 raadslid Bereikbaarheid, Veiligheid en Regio Francien Zeggelt aanwezig. Raadslid Francien Zeggelt: ‘’Ontzettend fijn om na 1,5 jaar weer met buurtbewoners op locatie en in levende lijve te kunnen praten over mogelijk beleid!’’.

Petitie

Vaak trekt een wijkschouw onder leiding van vertegenwoordigers vanuit de gemeente slechts een handjevol buurtbewoners. Bij de wijkschouw op het Waardeiland waren echter een stuk meer, namelijk een kleine honderd, buurtbewoners op de been. Deze buurtbewoners zijn bezorgd over het openstellen van de Domela Nieuwenhuislaan voor autoverkeer via de fiets- en loopbrug naar de Hoge Rijndijk. Een petitie tegen het toelaten van autoverkeer op de Domela Nieuwenhuisbrug kon al rekenen op 356 handtekeningen. 

Zorgen over veiligheid

De wijkschouw en de petitie hebben te maken met de plannen van de gemeente voor de Hoge Rijndijk. De gemeente wil de doorstroming verbeteren door een extra toegangsweg voor autoverkeer toe te voegen over de Domela Nieuwenhuisbrug richting de Hoge Rijndijk, een route die nu nog alleen voor fietsers en voetgangers is bestemd. Door de Domela Nieuwenhuisbrug open te stellen voor autoverkeer ontstaat er een tweede verbinding van het Waardeiland met de Hoge Rijndijk waardoor de verkeersdruk op de Kettingbrug- en straat fors  zou moeten afnemen.  De buurtbewoners zijn vooral bezorgd over de veiligheid en in het bijzonder de veiligheid van de kinderen die nu in de Domela Nieuwenhuislaan onbezorgd kunnen spelen doordat er doorgaand verkeer ontbreekt.

Pijnpunten bewoners meegenomen naar het Stadhuis

Tijdens de wijkschouw liepen de gemeentelijk projectleider en twee ambtenaren van de gemeente Leiden met de buurtbewoners door de wijk. Zij beantwoordden de vragen van de bewoners en beloofden de geopperde pijnpunten mee te nemen naar het Stadhuis en te overwegen in het project. D66 raadslid Francien Zeggelt: ‘’Ik wil graag zowel de ambtenaren als alle bewoners bedanken voor een zeer informatieve avond!’’.