D66 stelt vragen over beschietingen in Leiden

In de nacht van 6 op 7 juli werden de bewoners van de Merenwijk opgeschrikt door het nieuws dat een woning in de wijk zou zijn beschoten. De politie rukte massaal uit en er werd een helikopter ingezet om de klopjacht op de daders in te zetten. Daarnaast zou er een vuurwapen zijn aangetroffen bij een achtergelaten motorscooter. Het is een incident van een aard die Leiden gelukkig niet vaak meemaakt. Toch wordt Leiden steeds vaker opgeschrikt door soortgelijke gebeurtenissen. D66 maakt zich hier zorgen om. Raadslid IJsbrand Olthof stelde hier daarom vragen over aan de burgemeester.

Steeds vaker incidenten

De beschieting van een woning in een Leidse woonwijk maakt niet alleen veel indruk op buurtbewoners, maar ook op de rest van de Leidenaars. Het raakt aan ons gevoel van veiligheid. En de incidenten nemen toe: de afgelopen maand werd een horecazaak aan de Herenstraat beschoten en werd er een handgranaat gevonden bij bedrijfspand aan de Kenauweg.

Zorgelijke ontwikkeling

De fractie van D66 vindt dit een zeer zorgelijke ontwikkeling. Daarom stelde raadslid IJsbrand Olthof namens D66 de volgende vragen aan de burgemeester:
1.      Zou de burgemeester kunnen aangeven of er een toename is van het aantal incidenten met vuurwapens of ander ernstig geweld in Leiden?
2.      Is er sprake van en patroon tussen de beschietingen van de afgelopen weken of zijn het op zichzelf staande incidenten?
3.      Wat kan de burgemeester doen om verontruste Leidenaars gerust te stellen dat dit geweld niet verder gaat escaleren?

Verband incidenten

De burgemeester gaf aan dat de politie op dit moment druk bezig is met het onderzoek rondom het incident in de Merenwijk en de eerdere, soortgelijke gebeurtenissen. Het vermoeden heerst op dit moment dat de incidenten met elkaar in verband staan. De burgemeester deed de toezegging dat de situatie goed gemonitord wordt en dat hij overweegt de woning te sluiten, zoals ook is gebeurd bij het pand aan de Kenauweg waar een handgranaat werd gevonden en de onlangs beschoten Marrakech Lounge.