Monna Nederstigt wint titel Conciërge van het Jaar 2019

Conciërge Monna Nederstigt van Er-Risèlèh is verkozen tot Conciërge van het Jaar 2019. De jury geeft haar in het bijzonder complimenten voor het stimuleren van een gezonde leefstijl op de school. Wethouder Onderwijs Paul Dirkse reikte de prijs woensdag 6 maart uit aan de conciërge in het bijzijn van leerlingen, ouders en collega’s.

‘Van A tot Z doet Monna alles bij ons op school,’ schrijft directrice Gülsüm Tasan-Dogan. Vervolgens ontving D66 een uitgebreide opsomming van A tot Z met welke competenties de conciërge een bijdrage levert aan Er-Risèlèh. Zo wordt Monna geroemd om haar actieve houding (letter A), luisterend oor (letter L) en stimuleert ze een gezonde school (letter G).

Gezonde school

In de nominatiebrief komt vooral naar voren dat Monna zich inzet voor een gezonde school, bijvoorbeeld door leerlingen van groente en fruit te voorzien. ‘Samen met een andere collega is ze actief bezig voor een gezonde eetcultuur binnen de school. Haar volgende doel is om alle leerlingen te voorzien van een waterfles, zodat de leerlingen worden gemotiveerd om water te drinken op school,’ schrijft El-Risèlèh ons in de brief.

Raadslid Amela Halilović complimenteert de conciërge met haar sleutelrol op de basisschool: ‘Monna wordt geroemd om haar behulpzaamheid, vrolijkheid en ordelijkheid. Uit de nominatie blijkt dat Monna dé spin in het web is, waar de school op kan bouwen. Bovendien zet zij zich actief in voor een gezonde school en dat maakt haar Conciërge van het Jaar 2019.’

Jurybeoordeling

De inzendingen voor nominaties door leerlingen en leraren en werden beoordeeld door een jury van experts, bestaande uit wethouder Onderwijs, Paul Dirkse, oud-gemeenteraadslid Onderwijs, Annemieke Strijers en gemeenteraadslid Onderwijs, Amela Halilović. De juryleden beoordeelden de genomineerde conciërges op behulpzaamheid, een sociaal veilige omgeving en onderhoud aan de school. Daarnaast hadden ze dit jaar bijzondere aandacht voor de bijdrage van de conciërge aan een gezonde school.

Voor de titel Conciërge van het Jaar zijn dit jaar in totaal negen conciërges genomineerd. In de mail en brieven voor de nominaties werden de conciërges geroemd om hun betrokkenheid en onmisbaarheid. Ook stond in bijna alle inzendingen dat hun conciërge het verdient om in het zonnetje gezet te worden. Dit maakte het voor de jury lastig om uit de genomineerden één Conciërge van het Jaar te kiezen.

Sleutelrol

Conciërges hebben een sleutelrol op scholen, maar hun werk blijft vaak onderbelicht. D66 wil met deze verkiezing de conciërges extra in het zonnetje zetten. Zij zorgen er op scholen voor dat leerlingen zich kunnen ontwikkelen in een gezonde, veilige omgeving. Ze weten vaak precies wat er speelt onder de leerlingen en dragen bij aan het toezicht en de zorg voor sociale veiligheid. Conciërges zorgen daarnaast voor belangrijk onderhoud aan de school.
Daarom organiseert D66 Leiden elk jaar een verkiezing, waarbij we extra aandacht vragen voor de stille, maar essentiële werkzaamheden van conciërges. Vorig jaar won conciërge Peter de Romijn van OBS de Meerpaal de verkiezing.