Interview met Jeroen Salden over zijn manifest Red de fusie!

Om de kamernood te verlichten worden er in Leiden jaarlijks vele nieuwe studentenkamers opgeleverd. Dit zijn echter veelal studio’s in grote studentencomplexen. Politicologiestudent Jeroen Salden vreest dat daarmee de huizencultuur met fusie in een studentenhuis verdwijnt. Hij schreef er een manifest over dat door D66 is opgepakt in de lokale politiek. Raadslid Sander van Diepen interviewt Jeroen erover.

Interview

S: Jeroen, je manifest maakte een hoop los. Ruim honderd studenten ondersteunen je oproep om de fusie te redden. Hoe kwam je hier op?
J: Ik was erg positief verrast met het enthousiasme wat het manifest teweeg bracht. Ik merkte in mijn directe omgeving dat veel vrienden van mij het lastig vonden een kamer te vinden in een studentenhuis, maar dat er in Leiden wel erg veel studio’s worden gebouwd, zoals de Lammenschans-driehoek. Supertof natuurlijk dat ze zich hard inzetten voor studentenhuisvesting, maar ik zou liever zien dat Leiden ook weer ‘echte’ studentenhuizen bouwt.

Vorige week legde ik in de gemeenteraad je manifest voor aan wethouder Fleur Spijker. Ze pakt de boodschap op en gaat zich bij nieuwbouw ook inzetten voor studentenhuizen met fusie. Tevreden?
Mega tevreden! Ik had niet verwacht dat het zo snel opgepakt zou worden door de wethouder, maar wel fijn dat zij dus echt luistert naar de studentengemeenschap in de stad.

Tegelijk had ze het ook over gemeenschappelijke ruimtes bij studentencomplexen. Die bedoel je niet met jullie oproep?
Nee, ik denk zelf dat iets als een fusie (een gemeenschappelijke woonkamer + keuken) die je met een kleinere groep deelt echt wel iets anders is dan een gigantische common room voor een complex van 500 man. Een fusie is echt het middelpunt van je huis, terwijl zo’n common room vaak een algemene chillplek is.

De sleutel ligt natuurlijk bij studentenhuisvester DUWO. Zij bouwen de studentenkamers in onze stad. Hoe kijken ze daar tegen je manifest aan?
DUWO heeft ook contact opgenomen met mij over het manifest en hebben een artikel uitgebracht waarin ze uitspraken dat zij deze omroep ook omarmen en zich ook keihard willen inzetten voor de bouw van studentenhuizen. Mega goed nieuws natuurlijk! Tegelijk moeten de regels voor de huurtoeslag voor studenten ook op de schop. Daardoor worden nu vooral studio’s gebouwd.

Het is dus ook een vraagstuk voor landelijke wetgeving. Tweede Kamerlid Paul van Meenen tweette al over je manifest. Ga je de oproep ook in Den Haag naar voren brengen?
Ja! Grappig dat Paul erover tweette. Ik heb ook contact opgenomen met Kamerlid Jessica van Eijs (Wonen) over het landelijke D66-standpunt omtrent studentenkamers. Met name de huurtoeslag is een reden dat er veel studio’s worden gebouwd namelijk. Gelukkig zet D66 zich al langer in voor de hervorming van de huurtoeslag en waren hier al vragen over gesteld, dus Den Haag is er al mee bezig.