D66 en ChristenUnie: Bied Leidenaren een weg uit de bijstand

Te weinig Leidenaren in de bijstand komen weer aan werk. Bied deze Leidenaren een leerwerktraject aan, zodat zij met nieuw ontwikkelde vaardigheden en met een frisse blik opnieuw aan het werk kunnen. Hier pleiten D66 en ChristenUnie voor in de Leidse gemeenteraad en dienen gezamenlijk een initiatiefvoorstel in.

Dankzij dit voorstel krijgt iedereen een kans om mee te doen in Leiden. D66-raadslid Lodi van Brussel wil hiermee voorkomen dat Leidenaren in een sociaal isolement raken: “Onderwijs is het perfecte middel om mensen in de bijstand weer aan het werk te helpen. Ook deze Leidenaren moeten mee kunnen doen in de maatschappij.”

Wijkleerbedrijf

Door Leidenaren die dreigen in de bijstand te komen of al leven in de bijstand een leerwerktraject aan te bieden via een wijkleerbedrijf kunnen zij een praktijkverklaring halen. Met een praktijkverklaring maken zij meer kans op een baan. Op deze manier kan de gemeente Leidenaren structureel uit de bijstand helpen. ChristenUnie-raadslid Pieter Krol: “We helpen stadsgenoten die dat hard nodig hebben aan een opleiding en een baan in hun eigen buurt, dat versterkt de eigen kracht en versterkt de wijk.”

Meedoen

Begin 2019 waren er ongeveer 3.300 Leidenaren met een bijstandsuitkering. Ruim 1.100 Leidenaren maken al langer dan twee jaar gebruik van deze uitkering. Het kost deze groep helaas grote moeite om weer aan het werk te komen, waardoor zij onvoldoende profiteren van de huidige economische groei. Daarom moet er voor deze groep blijvend aandacht zijn, menen ChristenUnie en D66.

Gezamenlijk zetten de partijen dit thema al eerder op de agenda. De afgelopen maanden werkten ChristenUnie en D66 samen aan het initiatiefvoorstel dat zij vandaag naar de gemeenteraad sturen.

Lees het voorstel hier