Sieger Suurbier

Sieger Suurbier - Beeld: Anneke van Gruijthuijsen

In 2007 was ik voor het eerst in Leiden, voor een open dag bij de hogeschool. Wie had toen kunnen vermoeden dat ik veertien jaar later met mijn vrouw, die werkt als kinderpsychologe, drie kinderen en een bruine labrador in een zelf verbouwd huis net buiten het centrum zou wonen. Ik had helemaal niet durven dromen dat ik een goed lopende juridische adviespraktijk zou oprichten.
 
Als ondernemer ben ik constant in gesprek met de Leidenaren: klanten die aankloppen met hun juridische problemen en de ondernemers in mijn netwerk. Die gesprekken geven me inspiratie en energie om de werk- en leefomgeving voor de mensen om me heen net iets beter te maken.
 
Nu is het tijd voor een volgende stap. Ik wil mijn verantwoordelijkheid nemen en me in de gemeenteraad inzetten voor mijn stad. Ik zie veel ruimte om de grote ambities van D66, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid, te vertalen naar lokale oplossingen voor Leiden. Daarbij zal ik al mijn ondernemerstalenten en juridische kwaliteiten moeten inzetten: mijn optimisme, mijn creativiteit en mijn vermogen om compromissen te sluiten.

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

De plek waar ik met familie en vrienden proostte na mijn huwelijk: café De Uyl naast de Hooglandse Kerk. Ik woonde een paar jaar aan de Nieuwstraat. Dit heel oude stukje is voor mij het meest Leidse stukje Leiden. Ik neem alle bezoekers van buiten de stad daarnaartoe.

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

Leiden is een open stad, al eeuwenlang. Denk aan de duizenden studenten die hier jaarlijks aankomen en de topwetenschappers die hier werken aan de universiteit. Maar hoe binden we deze mensen als zij geen plek kunnen vinden om te wonen of geen baan kunnen vinden in de omgeving? Daarom kunnen we de uitdagingen waar Leiden voor staat op het gebied van huisvesting, leefbaarheid en economie alleen oplossen met een brede visie over de stad als onderdeel van de Randstad. Want Leiden heeft de charme en de rust van een kleine stad te bieden en wordt omringd door grote steden.

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • Inwoners en ondernemers moeten altijd terechtkunnen bij de medewerker van de gemeente die een beslissing over hen heeft genomen. Daarom moet er op alle brieven van de gemeente een direct telefoonnummer staan. Zo wordt de gemeente betrouwbaar en toegankelijk voor alle Leidenaren.
     
  • Autoluwe binnenstad en meer groen in het centrum. Leiden is één van de meest versteende steden van Nederland. Het Singelpark aan de rand van de stad is een prachtig initiatief, maar met dezelfde energie en visie moeten we ook aan de slag met het centrum. Met slimme oplossingen op het gebied van mobiliteit ben ik ervan overtuigd dat het kan: auto’s de stad uit en groen op de ruimte die vrijkomt. Dat vraagt om radicale keuzes, maar biedt enorme kansen voor een gezond leefklimaat. Het maakt de stad ook veel aantrekkelijker voor de winkeliers in het centrum die nu massaal hun winkels sluiten. Deze leegstand is een groot probleem.
  • Meer kansen voor ondernemers. In Leiden ontbreken goede voorzieningen die de stad interessant maken voor start-ups en talentvolle ondernemers. Zij trekken nu vaak naar Rotterdam of Amsterdam, terwijl Leiden vanwege de kleinschaligheid veel voordelen heeft en er in de stad behoefte is aan de banen die deze ondernemers creëren.