Fleur Spijker

Fleur Spijker - Beeld: Anneke van Gruijthuijsen

Begin jaren ’70 ben ik geboren in een kamer bij mijn opa en oma in De Kooi. Door de toenmalige woningnood hebben wij daar nog geruime tijd gewoond. Later verhuisden wij naar een nieuwbouwhuis in de Merenwijk. Eind jaren ’80 ging ik als eerste uit mijn familie studeren. Mijn persoonlijke achtergrond verklaart dat ik vertrouw op de kracht van mensen. Dat ik vertrouw op een vrije samenleving met kansen voor iedereen.

Leiden moet een koploper worden op het gebied van duurzaamheid en een van de meest leefbare steden van Europa worden. De stad moet duurzaam, gezond en leefbaar blijven voor de generaties na ons, zodat iedereen hier kan wonen, werken, leren en studeren. Dat iedereen mee kan doen en het niet uit maakt waar je wieg staat of stond.

Ik wil de komende jaren samen met de stad verder bouwen aan Leiden. Een stad waar we iedereen vrijlaten, maar niemand laten vallen.

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

De Lammenschansdriehoek, omdat daar echt een nieuw stuk stad wordt toegevoegd.
Leiden kent vele mooie plekken waar ik graag en veel kom. Van alle mooie en geliefde plekken loop ik vaak over de Lammenschansdriehoek. Meestal pak ik ook nog een wandelrondje Cronesteyn mee, de achtertuin van de Lammenschansdriehoek. In de Lammenschansdriehoek voel ik de belofte van de toekomst en de kracht van de historische stad. De verbinding tussen de oude en de nieuwe stad is de opgave waar wij voor staan en waar mijn hart sneller van gaat kloppen.

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

Leiden is een prachtige stad. Na 12 jaar D66 in het stadsbestuur is de stad zichtbaar verbeterd. Maar er is nog genoeg te doen. De stad is altijd in beweging. De woningnood is hoog. De nasleep van de coronapandemie laat zich voelen. Het klimaat vraagt om actie. Het is aan de politiek om keuzes te maken en om leiderschap te tonen. D66 nam hierin de afgelopen jaren het voortouw en wil dit de komende jaren ook blijven doen.

Er moeten nog meer woningen gebouwd worden met hoogwaardige voorzieningen. We moeten groen toevoegen en bestaand groen verbinden, zoals de Oostvlietpolder met Cronesteyn. Leiden moet koploper worden op het gebied van duurzaamheid en leefbaarheid, en uiteindelijk een van de meest leefbare steden van Europa worden.